REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio pasitraukimas iš savo posto būtų daug naudingesnis teisėsaugai nei 900 policininkų atleidimas iš darbo", - teigia Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas.

REKLAMA
REKLAMA

Penkis tūkstančius ugniagesių, pasieniečių, policininkų, viešojo saugumo tarnybos pareigūnų vienijančių profesinių sąjungų nuomone, politikų siūlymas mažinti kitų metų policijos finansavimą 116 milijonų litų būtų ne toks skausmingas, jeigu metų pradžioje Vidaus reikalų ministerija imtųsi ryžtingų struktūrinių ir funkcinių visos vidaus reikalų sistemos reformų, o ne spekuliuotų labiausiai iš visų Vidaus reikalų ministerijos padalinių matoma policijos sistema.

REKLAMA

"Vidaus reikalų sistemoje yra 38 įvairios įstaigos ir padaliniai, o Policijos departamentas yra tik vienas iš jų. Mokesčių mokėtojams visų šių padalinių išlaikymas per metus kainuoja maždaug 2 milijardus litų. Sujungus dalį šių institucijų ir padalinių, taip pat atsisakius kai kurių valstybei nebūdingų funkcijų, galima būtų sutaupyti iki 200 milijonų litų. Būtent taip pastaruoju metu elgiasi Skandinavijos šalys, panašūs sprendimai priimti Vokietijoje. Tačiau vidaus reikalų ministras R. Palaitis nesiliauja stebinti populistiniais pareiškimas, kad, pavyzdžiui, esamas sistemos problemas galima išspręsti policijoje panaikinant viešųjų ryšių padalinius", - teigia Pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Pareigūnų profesinių sąjungų pranešimo, daug efektyviau būtų pertvarkyti migracijos (tuo užsiima net 6 institucijos), pareigūnų sveikatos priežiūros (4 institucijos) ir reabilitacijos sistemas. Tai leistų sutaupyti šimtus tūkstančių litų - juk pareigūnai iš visos šalies, užuot kasmet važinėję tikrintis sveikatą į Vilnių ar Kauną, galėtų tai daryti teritorinėse sveikatos priežiūros įstaigose.

"Delsimas imtis permainų verčia Policijos departamentą prabilti apie ketinimus kitais metais atleisti per 900 policininkų. Be to, tas pats atsitiks pasieniečiams ir ugniagesiams, - prognozuoja V. Bakas. - Tačiau būtent šie pareigūnai, dirbdami savo kasdienį darbą, užtikrina paprastų žmonių saugumą".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Bakas neabejoja, kad pareigūnai kartu su kitomis visuomenės grupėmis šį rudenį aktyviai priešinsis teisėsaugos sistemą griaunantiems valdžios sprendimams.

Apie tai, kad, ateinančių metų valstybės biudžete planuojant daugiau nei 116 mln. litų mažinti asignavimus policijai, gali tekti atleisti apie 900 policijos darbuotojų, perspėjo pats Policijos departamentas pirmadienį išplatintu pranešimu.

"Planuojamame kitų metų valstybės biudžeto projekte asignavimus šalies policijai, palyginti su šiais metais, numatyta sumažinti daugiau nei 116 mln. litų. Siekdami užtikrinti pagrindinių funkcijų vykdymą, neturėsime kitos išeities kaip 2010 m. atleisti apie 900 policijos įstaigose dirbančių policijos darbuotojų", - teigiama pranešime.

REKLAMA

Anot pranešimo, pagrindinis mažinimas neišvengiamai paliestų viešose vietose tvarką ir rimtį bei eismo saugumą užtikrinančius pirminės grandies pareigūnus, nusikalstamų veikų tyrėjus, miestuose bei kaimiškose vietovėse prevencinį darbą atliekančius bei pagalbą gyventojams teikiančius apylinkių inspektorius ir kitų padalinių policijos pareigūnus.

Siekdamas išvengti pareigūnų atleidimo Policijos departamentas kreipėsi Finansų ministeriją su prašymu Policijos departamentui 2010 m. papildomai numatyti 34,2 mln. litų darbo užmokesčiui ir įmokoms socialiniam draudimui.

REKLAMA

Anot ministro R. Palaičio pasisakymų žiniasklaidoje, po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje policijos pareigūnų buvo daugiau nei dabar. Jų skaičių imtasi mažinti 2003 metais - iki 16 tūkst. etatų. Ir dabar panašiai yra. Ketinami mažinti 900 etatų sudaro 6-7 procentus. Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tektų 350 policininkų. Policijos departamentas yra atskiras asignavimų valdytojas. Seimas nustato tas sumas, ne Vidaus reikalų ministerija. Tie skaičiai, kurie pateikti Finansų ministerijos, gali būti klaidingi. Tad etatų mažinimas yra geresnė blogybė nei sprendimas nebeskirti pinigų kurui, ryšiams.

Kitas dalykas, pasak ministro, kiekvienas komisariato vadovas turi po atstovą ryšiams su visuomene, nors juk nenulėktų galva, jei pats viršininkas prieš televizijos kameras situaciją pakomentuotų. Taupyti galima ir valdant finansus. O taupyti viešosiose vietose dirbančių pareigūnų sąskaita negalima, geriau jau atleisti iš darbo tuos, kurie prie stalų dirba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų