REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per septynis šių metų mėnesius Žemės ūkio paskolų garantijų fondas kedito įstaigoms už žemdirbiams, kaimo verslininkams ir perdirbėjams išduotus beveik 50 mln. litų kreditų suteikė 113 garantijų už 30 mln. litų. Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai suteiktos 3 garantijos už kredito įstaigų išduotus 65,4 mln. litų kreditų, skirtų 2008 metų grūdų derliui supirkti.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos sunkmetis turi įtakos tiek žemdirbių, tek ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondo veiklai. Žemdirbiai ir kaimo verslininkai per tą patį praėjusių metų laikotarpį iš kredito įstaigų su garantija pasiskolino daugiau kaip 150 mln. litų arba 3 kartus daugiau negu šiemet.

REKLAMA

Šiuo metu daugiausia skolinasi žemdirbiai, gaunantys Europos Sąjungos (ES) finansinę paramą: jiems suteikta apie 80 proc. visų šiais metais suteiktų garantijų. Ir toliau pagrindiniais fondo klientais išlieka ūkininkai, kuriems suteikta 70 proc. visų garantijų.

Daugiausia kreditų su garantija žemdirbiams ir kaimo verslininkams per septynis šių metų mėnesius išdavė didieji Lietuvoje veikiantys bankai: SEB bankas - 26 proc. visų kreditų su garantija, DnB NORD - 24 proc., Swedbankas - 20 proc. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet mažiau aktyvūs Ūkio, Snoro, Parex bankai.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyviausi buvo Kėdainių, Anykščių ir Šiaulių rajonų žemdirbiai ir kaimo verslininkai. Daugiausia lėšų jie skolinosi naujai žemės ūkio technikai, pieno įrangai įsigyti, statyboms ir rekonstrukcijai.

Žemės ūkio paskolų garantijų fondas, suteikdamas kreditų garantijas, prisiima garantinius įsipareigojimus bankams ir kredito unijoms už besiskolinančiųjų negrąžintus kreditus. Šiais metais žemdirbiai ir kaimo verslininkai kreditus grąžina laiku bei toliau sėkmingai plėtoja savo veiklą. Tačiau vienas garantinis įsipareigojimas šiemet vis dėlto buvo įvykdytas: su finansiniais sunkumais susidūrus mėsos perdirbimo įmonei, bankui buvo išmokėtas jos negrąžintas kreditas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų