REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ariogaloje šeštadienį rengiamas devynioliktasis tremtinių, politinių kalinių ir rezistencijos dalyvių sąskrydis "Su Lietuva širdy". Sąskrydyje bus atkurtos autentiškos partizanų gyvenimo sąlygos.

REKLAMA
REKLAMA

Sąskrydis prasidės šventės dalyvių ir vėliavų - Lietuvos tremtinių ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, sąjungos skyrių ir Lietuvos partizanų - eisena į Dubysos slėnį, kurią lydės Lietuvos kariuomenės orkestras. Vėliau arkivyskupas Sigitas Tamkevičius aukos Šv. Mišias.

REKLAMA

Iš visoje Lietuvoje veikiančių partizanų apygardų į Dubysos slėnį bus nešama simbolinė Lietuvos nepriklausomybės ir laisvės ugnis, bus įžiebtas šventės aukuras - Amžinos tautos atminties liepsna.

Tylos minute sąskrydžio dalyviai pagerbs žuvusiuosius kovose už Lietuvos laisvę ir režimo aukas, prie Kankinių memorialo Ariogalos kapinėse Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai padės gėlių.

Pirmą kartą šiame renginyje kariuomenė įrengs partizanų bunkerius, kurie tikroviškai atspindės partizanų gyvenimo sąlygos, ir surengs teatralizuotą partizanų priesaiką.

REKLAMA
REKLAMA

Skrydžio dalyviai bus kviečiami į šventinį koncertą - Partizanų ir liaudies dainas giedos tūkstančio dalyvių jungtinis choras ir kiti atlikėjai, bus skaitomos tremtinių eilės.

Šiemet taip pat minimos Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) deklaracijos paskelbimo 60-osios metinės. Ta proga Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos taryba signataro statusą siūlo suteikti ir ginklu prieš sovietinę okupaciją kovojusiems bei deklaraciją pasirašiusiems asmenims.

Seimas visos Lietuvos partizanų vadą, LLKS tarybos pirmininką Joną Žemaitį-Vytautą kovo mėnesį paskelbė ketvirtuoju Lietuvos Respublikos Prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos taryba rezoliucijoje reikalauja pripažinti 1941 m. birželio 22-osios sukilimą ir tada sudarytą Laikinąją Vyriausybę teisėtais tautos savigynos veiksmais ir įtvirtinti tai atitinkamais įstatymais.

Taip pat prašoma atstatyti sodybas ir partizanų bunkerius Radviliškio savivaldybės Balandiškių ir Mėnaičių kaimuose, kur buvo kuriama bei pasirašyta 1949 m. vasario 16-osios Deklaracija, ir paskelbti šias sodybas valstybės saugomais objektais.

Rezoliucijoje raginama koreguoti kariuomenės reformą, kad būtų užtikrinta Lietuvos teritorijos gynyba, kariuomenės rezervo, Savanorių pajėgų ir Šaulių sąjungos deramas dalyvavimas bendroje gynybos sistemoje, o aukštieji kariuomenės vadai nebūtų atėję iš sovietinės armijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų