• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šilutės rajono prokuratūra aiškinsis Šyšos upėje ekologinės nelaimės priežastis ir kaltininkus. Šio rajono apylinkės prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų aplinkai ir žmonių sveikatai, t.y. dėl aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas pradėtas prokuratūroje gavus Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento pranešimą apie liepos mėnesį iš Šilutės miesto nuotekų valymo įrenginių į Šyšos upę patekusius teršalus.

REKLAMA

Aplinkosaugininkų duomenimis, dėl į upę išleistų tik mechaniškai išvalytų nuotekų bei itin sumažėjusio deguonies kiekio vandenyje iškilo reali grėsmė biologinės įvairovės - gyvūnijos ir augalijos - išlikimui, kas laikytina sunkiais padariniais aplinkai, o tai atitinka nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso 270 str. 2 d., sudėtį, sakė ikiteisminį tyrimą pradėjusi Šilutės rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Jurgita Kolyčienė.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorės teigimu, tyrimo tikslas - nustatyti ekologinę nelaimę sukėlusias priežastis ir kaltininkus, išsiaiškinti, kokios konkrečios neigiamos pasekmės kilo, kokios priežastys nulėmė neigiamus padarinius ir kokio konkretaus asmens veikimas ar neveikimas sietinas su kilusiais padariniais.

Už šią nusikalstamą veiką, kaip pažymima Generalinės prokuratūros pranešime, numatyta baudžiamoji atsakomybė tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims.

ELTA primena, kad aplinkos ministro Gedimino Kazlausko sudaryta komisija itin kritiškai įvertino "Šilutės vandenų" veiksmus įvykus nelaimei, kai į Šilutės miesto nuotekų valymo įrenginius atitekėjo didelės teršiančių medžiagų koncentracijos nuotekos iš AB "Biofuture", visiškai sutrikdžiusios technologinį valymo procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, apie avariją atsakingas institucijas "Šilutės vandenys" informavo ne iškart, o tik po trijų dienų. Komisijos nuomone, bendrovė neatsakingai vertino susiklosčiusią situaciją ir aplaidžiai vykdo nuotekų valymo įrenginių veiklos atnaujinimo darbus. Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas Šilutės savivaldybei ir "Šilutės vandenims" nurodė juos atkurti iki rugpjūčio 4 dienos.

Aplinkai padaryta žala dar skaičiuojama, tačiau jau dabar neabejojama, kad ji bus išties didelė. Vien sankcija už viršnormatyvinę taršą "Šilutės vandenims" sudarys iki 40 tūkstančių litų už kiekvieną nevalytų nuotekų išleidimo dieną. Taip pat bus vertinama ir tiesioginė Šyšos ekosistemai padaryta žala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų