REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu Seimas ar Vyriausybė nesugebėtų išspręsti LEO LT klausimo taip kaip naudingiausia valstybei, viešąjį interesą imtųsi ginti prokurorai, teigė generalinis prokuroras Algimantas Valantinas trečiadienį, po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite.

REKLAMA
REKLAMA

Konkrečiai LEO LT klausimas per generalinio prokuroro ir valstybės vadovės susitikimą, pasak A. Valantino, nebuvo aptarinėjamas.

REKLAMA

"Kalbėjomės bendrai apie viešojo intereso gynimą, nedetalizuodami jokios konkrečios temos. Buvo pažymėta, kad šioje srityje vakuumo negali būti", - sakė A. Valantinas.

Pasak generalinio prokuroro, LEO LT atveju tai reiškia, jog Seimui ir Vyriausybei nesuradus LEO LT problemų sprendimo būdų įsikištų prokurorai.

Bet A. Valantinas kelis kartus akcentavo, kad pirmiausia būtent Vyriausybė ir Seimas turi ieškoti atsakymo, kaip išspręsti LEO LT situaciją, kad būtų naudingiausia valstybei.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal procedūrą, prokuroras, nustatęs galimą asmens, visuomenės, valstybės teisių ir teisėtų interesų pažeidimą, gina viešąjį interesą pagal asmens, valstybės ar savivaldybių institucijos arba įstaigos pranešimą, pasiūlymą, pareiškimą, skundą arba savo iniciatyva.

Viešasis interesas ginamas ir tais atvejais, kai kitų institucijų pareigūnai, tarnautojai ar jiems prilyginti asmenys, privalantys ginti šį interesą, nesiėmė priemonių pažeidimams pašalinti. Ši prokuratūros funkcija įtvirtinta Konstitucijoje ir kituose įstatymuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras civilinio ar administracinio proceso tvarka kreipiasi į teismą, kai nustato teisės aktų pažeidimą, kurio pobūdis, prokuroro nuomone, turi esminės reikšmės asmenų, jų grupių, valstybės ir visuomenės teisėms bei teisėtiems interesams ir sudaro pagrįstas prielaidas prokuroro reiškiamo materialinio teisinio reikalavimo patenkinimui.

Prezidentė D. Grybauskaitė ketvirtadienį turėtų apsispręsti, ar vetuoti naująsias Atominės elektrinės įstatymo pataisas. Prieš apsispręsdama trečiadienį apie šias pataisas valstybės vadovė kalbėjosi ir su teisės ekspertais.

REKLAMA

Prezidentūroje lankėsi Mykolo Romerio universiteto Konstitucinės katedros vedėjas profesorius Gediminas Mesonis, Vilniaus universiteto Civilinės ir komercinės teisės katedros vedėjas profesorius Vytautas Mizaras bei Vilniaus universiteto Civilinės ir komercinės teisės katedros docentas dr. Andrius Smaliukas.

D. Grybauskaitė yra ne kartą pažymėjusi, jog LEO LT turi būti išardyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų