REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus užsitęsusiai Seimo pavasario sesijai, Premjeras Andrius Kubilius sako, kad tai buvo "vienas iš intensyviausių politinių sezonų".

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, karštligiškas išlaidų karpymas "buvo sprintas", o dabar laukia struktūrinės reformos sveikatos apsaugos, švietimo, valstybės valdymo ir kitose srityse. Rudenį Vyriausybė taip pat imsis "Sodros".

REKLAMA

"Tai, ką turėjom padaryti valstybės biudžete, iš esmės esam padarę, dabar laukia sprendimai, susiję su "Sodros" biudžetu, tačiau ne vieną jų jau esam aptarę, detalės paaiškės rugpjūčio pabaigoje. Patys principai yra pakankamai aiškūs: jeigu šį planą įgyvendinsim, per kitus metus deficitą nuo daugiau nei 13 mlrd. galėtume sumažinti beveik 5 mlrd.", - Lietuvos radijo laidoje "Akiračiai" penktadienį kalbėjo A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, "tai reikštų, kad bent jau per artimiausius metus prie kokių nors taupymo ar deficito mažinimo temų kaip ir nereikėtų grįžti".

"Tada turėtume žymiai daugiau laiko ir galimybių spręsti struktūrinių reformų reikalus. Turiu omenyje ir sveikatos sistemos pertvarką, ir socialinės sistemos pertvarką, ir vidurinio mokslo sistemos pertvarką tam, kad išties išvengtume to, kas vadinama struktūriniais deficitais, kad šitos sistemos pradėtų gyventi pagal tokius pinigus, kuriuos mes į tas sistemas įdedame, ir kad galėtų gyventi efektyviai", - teigė Premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, struktūrinių reformų "antras labai svarbus prioritetas - valstybės valdymo pertvarka".

"Saulėlydžio komisija, apskričių reforma yra atskiri epizodai, labai svarbus etapas bus rugsėjį pradedanti kitais pagrindais veikti Vyriausybės kanceliarija, aš tikiuosi, kad visose reikalingose reformose tikrai didelį vaidmenį pradės vaidinti vadinamasis Reformų biuras", - sakė A. Kubilius.

Pasak A. Kubiliaus, su Seimo pavasario sesijos pabaiga pasibaigęs "politinis sezonas" buvo "labai intensyvus", nors esą neprilygo 1990 metų sezonams.

REKLAMA

"Sezonas yra tikrai vertas to, kad dabar savaitę ar kitą tikrai atvėstume nuo tų darbų ir įtemptų svarstymų ir kad grįžtume antrojoje rugpjūčio pusėje ar rugsėjo pradžioje su šviežiom jėgom ir toliau tęstume tuos darbus, kurie yra būtini", - sakė A. Kubilius.

Vyriausybės vadovo teigimu, visuomenėje "šituo sunkmečiu atsiranda vis daugiau supratimo, ką reiškia toks sunkmetis, ir kokių veiksmų turi imtis Vyriausybė."

Pasak A. Kubiliaus, vienas svarbiausių nuveiktų darbų buvo "valstybės finansų stabilizavimo reikalai, arba, kitaip sakant, tų būtinų vaistų, labai greitų vaistų, receptų išrašymas".

REKLAMA

"Ir tai, mano manymu, pavyko padaryti, tą sprinto distanciją prabėgome pakankamai sėkmingai. Tai rodo ir tai, kad tarptautinėse finansų rinkose, tarptautinėse finansų institucijose šitą pusmetį mūsų veiksmai vertinami tikrai pozityviai. Tai, kad sugebėjome pasiskolinti 500 mln. tarptautinėse finansų rinkose, rodo pasitikėjimo lygį", - teigė jis.

Tačiau Premjeras pridūrė, kad "negalime, aišku, nusiraminti, liga yra kur kas gilesnė, žymiai sunkesnė, ir todėl tos gydymo procedūros bus tęsiamos ir kartais tie vaistai tikrai bus galbūt ir skausmingesni, nei iki šiol vartojome. Su skaniais vitaminais tikrai nepagysime".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, šiuo metu "vis dar gyvename tokį labai rizikingą gyvenimą" ir ilgai negalėsime atlaikyti skirtumo tarp pajamų ir išlaidų, tad išlaidas turime mažinti, nors mažinimai ir "pasidaro skausmingi".

"Mes turėsime peržiūrėti "Sodros" išlaidas, nes, mano įsitikinimu, geriau sumažinti ar motinystės išmokas, ar valstybines pensijas, ar galbūt net ir labai atsargiai peržiūrėti socialines pensijas, neliečiant mažiausių pensijų. Geriau tai padaryti dabar, negu sulaukti tokio laiko, kai "Sodra" išvis jokių pensijų nebegalės mokėti", - aiškino A. Kubilius, pridurdamas, kad "jeigu nieko nedarysime, šiemet "Sodros" deficitas siektų apie 2,5 mlrd. litų ir tai jau darosi pavojinga".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų