REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš pareigų atleistas Seimo kancleris Gintautas Vilkelis prašo panaikinti Seimo nutarimą atleisti jį iš darbo, grąžinti į pareigas ir priteisti vidutinį darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką.

REKLAMA
REKLAMA

G. Vilkelio skundą dėl Seimo nutarimo antradienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT).

REKLAMA

G. Vilkelis įsitikinęs, kad jis negalėjo būti atleistas iš Seimo kanclerio pareigų kaip politinio (asmeninio) pasitikėjimo pagrindu priimtas įstaigos vadovas, nes ši pareigybė nėra politinio (asmeninio) pasitikėjimo pareigybė. Seimas, priimdamas nutarimą, esą nesilaikė valstybės tarnybos teisinius santykius reglamentuojančių teisės normų, kurių privalėjo laikytis, todėl G. Vilkelis mano, kad jis turėtų būti panaikintas kaip nepagrįstas ir neteisėtas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas ir Seimo kanceliarija prašo teismo atmesti G. Vilkelio skundą kaip nepagrįstą ir teismui paaiškino, kad Seimo kancleris buvo atleistas iš pareigų laikantis teisės aktų, reikalavimų, nepažeidžiant procedūrų.

Seimo ir Seimo kanceliarijos teigimu, Seimo kancleris į pareigas priimamas politinio (asmeninio) pasitikėjimo pagrindu, nors Seimo statute nėra tokios tiesioginės nuostatos. Todėl kancleriui galėjo būti taikomas Valstybės tarnybos įstatymas su Seimo statute numatytomis taisyklėmis.

Pasak VAAT pirmininkės padėjėjos ryšiams su visuomene Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės, teismui pareikalavus atsakovų pateikti papildomų dokumentų, administracinės bylos nagrinėjimas atidėtas iki spalio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per G. Vilkelio atleidimo procedūrą tarp priekaištų Seimo kancleriui Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas buvo nurodęs ir tai, kad per praėjusių metų paskutinius du ketvirčius G. Vilkelio įsakymais kanceliarijos darbuotojams išmokėta priemokų ir išmokų už daugiau nei 2 mln. litų. Seimo vadovas atkreipė dėmesį į tai, kad tada valstybės institucijos jau "buvo raginamos susilaikyti nuo panašių veiksmų, esant ekonominei recesijai, taupyti valstybės biudžeto lėšas".

A. Valinsko teigimu, nei „Greminta”, nei Seimo kanceliarija neįvykdė dar nuo 2006 m. vidurio Valstybės kontrolės audito ataskaitoje nurodytų įpareigojimų.

REKLAMA

Seimo Pirmininkas įžvelgė pažeidimų organizuojant ir vykdant konkursus Seimo kanceliarijoje laisvoms pareigoms užimti.

A. Valinskui buvo visiškai neaišku, kokiu teisiniu pagrindu remdamasi Seimo kanceliarija įsipareigojo mokėti už Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės Akto signatarų laidojimo kvartalo memorialo statybas, kurias organizavo kaip užsakovė Vilniaus miesto savivaldybė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija buvo pripažinusi, kad atleidžiant G. Vilkelį iš Seimo kanclerio pareigų buvo pažeistas Seimo statutas. Nedarbingumo pažymėjimą turėjęs G. Vilkelis svarstant jo atleidimą Seimo posėdyje nedalyvavo.

REKLAMA

„Seimas, balsuodamas dėl G. Vilkelio atleidimo, pažeidė vieną iš Statuto straipsnių, nes nebuvo išklausyta G. Vilkelio pranešimo ir jo atsakymo į klausimus. Statutas numato, kad jeigu Seimas atleidžia pareigūną, kurį skiria, šis pareigūnas turi atsakyti į klausimus ir pareikšti savo nuomonę, dėl ko jis atleidžiamas. Šiuo atveju G. Vilkelis turėjo nedarbingumo lapelį. Seimas jį atleido, skirti naujo kanclerio praktiškai negali. Iškilo klausimas, dėl ko buvo skubama”, - sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 28 d. G. Vilkelis buvo atleistas iš Seimo kanclerio pareigų. Per pakartotinį slaptą balsavimą už G. Vilkelio atleidimą balsavo 76 Seimo nariai, prieš buvo 9, 5 biuleteniai buvo sugadinti. Seimo sprendimu, lūžusią koją besigydantis Seimo kancleris darbo neteko darbo pirmą darbo dieną pasibaigus jo nedarbingumo laikotarpiui.

Seimo kanclerį skiria ir iš pareigų atleidžia Seimas parlamento vadovo siūlymu.

Buvęs Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Vyriausybės direktoriaus pavaduotojas G. Vilkelis penkerių metų kadencijai Seimo kancleriu buvo paskirtas 2006 metų spalio 3 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų