REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Atsisakau tą dieną visų kitų suėjimų ir grojimų, nes kovo 8-oji man kaip atlaidai, kuriuos praleisti būtinai turiu Miežiškiuose, kadangi čia vyksta ypatinga šventė, į kurią susirenka moterys, tapusios tarsi giminės ir geriausios draugės, nes mus jungia bendras pomėgis – armonika.“ - nuolatinė „Petronės armonika“ dalyvė – Zina Andrejevienė iš Pakruojo.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje nuo seno įprasta muzikavimą liaudies instrumentais laikyti vyrišku darbu. Prieš kelis šimtus metų net ir kanklėmis, kurios dabar laikomos išskirtinai moterišku instrumentu, grodavo vien vyrai. Armonikomis mūsų šalyje iki šiol griežia beveik vien vyrai. Panevėžio rajone, Miežiškiuose moterų grojimo armonika pradininkė yra Aldona Petrulaitienė. Jau 11 metų Miežiškių kultūros centre gyvuoja mergaičių armonininkių ansamblis „Petronės armonika”. Jis - dviejų pasaulio lietuvių dainų švenčių dalyvis, žiūrovams gerai pažįstamas iš televizijos laidų „Duokim garo!“ bei „Mažųjų žvaigždžių valanda“. Ansamblio vadovė Aldona Petrulaitienė išugdė jau 21 jaunąją armonikinininkę.

REKLAMA

Varžytuvių „Petronės armonika“ įkvėpėja ir puoselėtoja Miežiškių kultūros centro vaikų muzikos studijos vadovė Aldona Petrulaitienė draugų vadinama Petrone. Būtent jos garbei tradicinis renginys ir gavo „Petronės armonikos“ vardą. Pagrindinė renginio organizatorė ir režisierė Miežiškių kultūros centro meno vadovė Valerija Bartulienė.



Nuotraukoje: Iš kairės renginio režisierė V.Bartulienė ir "ponia Leokadija" (A.Petrulaitienė).

REKLAMA
REKLAMA

Varžytuvės unikalios tuo, kad joje varžosi tik moterys. Pirmoji šventė įvyko 1998 m. Tuomet Kovo 8-ąją surengė seniūnijai šventę, kurioje pasirodė studijos mergaitės armonininkės. Analogų neturinčioms varžytuvėms buvo lemta išaugti į tarptautinę šventę – 2005 metais dalyvavo viešnia iš Estijos. Į šventę susirenka armonininkės ne tik iš Panevėžio miesto bei rajono, bet ir Jurbarko, Zarasų, kaimyninių rajonų. Moterų grojimą vertina solidi komisija. Kasmet varžytuvių komisija išrenka armonikininkių armonikininkę. Didysis pereinamasis varžytuvių prizas - miežiškiečių Juliaus ir Ritos Gasaičių sukurta tautiniais rūbais aprengta drožta lėlė. Nuo 2003m. šis prizas tapo pagrindinis pereinamasis prizas. Iki 2003 metų pagrindinio prizo nebuvo. 2006 metais „Petronės armonikos“ renginį filmavo Lietuvos televizijos grupė. Laida „Gyvenimo ratu“ kurios vadovė yra Zita Kelmickaitė. Pasiklausyti armonika atliekamos liaudiškos muzikos susirenka pilnutėlė Miežiškių kultūros centro salė miežiškėnų, svečių iš Panevėžio. Renginio metu klausytojus linksmina subtilus, originalus šventės rengėjų – Valerijos Bartulienės ir Birutės Petrulaitienės humoras. Visada varžytuves aplanko ir „ponia Leokadija“ (tai A.Petrulaitienė) kuri pralinksmina žiūrovus linksmais pasakojimais bei nutikimais. Smagios armonininkių melodijos sulaukia daugybės svečių ir karštų žiūrovų plojimų. Reikia tėvų ir senolių išpuoselėtos ir giliai širdyse bei atmintyje saugotos liaudies muzikos - jaunajai kartai. 10-oji ,,Petronės armonika“ įvyks 2010 metais.



Nuotraukoje: 2008m. "Petronės armonika" dalyvės ir laureatės.

Parengė: bibliotekininkė Violeta Karklytė

Nuotraukos: B.Petrulaitienės.

Straipsnis paimtas iš wiki principu kuriamos gyvos krašto enciklopedijos www.grazitumano.lt. Visą straipsnį galite rasti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų