REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Vilniuje prie Vyriausybės rūmų piketavę mamos ir tėčiai prašė nemažinti motinystės išmokų ir nežlugdyti vaikystės.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Vilniaus miesto savivaldybė ir neleido rengti tūkstantinio mamų ir tėčių mitingo, ketvirtadienio vakarą prie Vyriausybės griežtą „ne“ socialinių išmokų mažinimui susirinko pasakyti keli šimtai tėvelių su vaikučiais.

REKLAMA

Ant scenos susirinkusieji sakė kalbas, valdžios dėmesį bandė atkreipti plakatais su užrašais „Atsiprašau, kad gimiau“, „Leliukas - ne žaisliukas“, „Mama, pagimdyk mane atgal“, „Užaugsiu - grąžinsiu“, „Iš mažiausių atimti lengviausia“. Mitingo metu susirinkusiems koncertavo besilaukiančios dainininkės, šou verslo atstovai, aštraus žodžio Vyriausybės vykdomai politikai negailėjo Seimo opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis, parlamentarė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak akcijos iniciatoriaus Dariaus Šalugos, šiuo renginiu norima atkreipti Vyriausybės ir Seimo narių dėmesį į socialinę problemą.

„Mes sakome „ne“ šitam socialinių išmokų mažinimui, nes mamos, tėčiai mokėjo didesnius mokesčius ir tikėjosi, jog susiplanavo gyvenimus, o dabar staiga Vyriausybė pasako: „Atsiprašome, gerbiamieji, bet jūs gausite mažiau“. Be to, jeigu jau kalbame apie socialinį teisingumą, pasižiūrėkime, kiek gauna Seimo narys ir pažiūrėkime, kiek siūloma vaikui mokėti. Galų gale tautos strateginė pozicija turėtų būti, kad vis tiek tautą turime didinti, stengtis, kad jinai išliktų. Tačiau pagal šios dienos demografinius rodiklius mes nykstame ir, kaip paskaičiavome, iki 2060 metų liks 2 mln. 500 tūkst.“, - Eltai sakė vienas tėvelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susirinkusieji buvo paraginti atsinešti po žaisliuką ir sudėti į kubilą prie Vyriausybės rūmų, kad pirmadienį valdininkai atvykę į darbą rastų juos kaip simbolį, liudijantį, jog „Atimate viską, pasiimkite ir žaisliukus“.

„Vaikystė yra mūsų didžiausias turtas, turime puoselėti mūsų vaikučius. Tai - ir būsimi mūsų Seimo nariai ir būsimi ministrai“, - kalbėjo D. Šaluga.

Paklaustas, kaip vertina šią protesto akciją, socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys sakė, kad ketvirtadienį dirbusi darbo grupė ieškojo varianto, tenkinančio abi puses.

REKLAMA

„Rytoj matysiu rezultatus, žiūrėsime, ką šitoje srityje galima padaryti, kokie gali būti sprendimai. Ieškoma sprendimų, kurie galbūt tenkins visas puses. Tikiuosi, kad bus galima rasti tokius sprendimus. Už kiekvienos grupės stovi aiškus interesas, reikalavimai, kurie visiškai yra suprantami“, - teigė ministras.

ELTA primena, kad Seimas linkęs sumažinti maksimalią motinystės (tėvystės) pašalpos ribą - antradienį tokiam projektui po pateikimo pritarė 35, prieš buvo 20, susilaikė 7 parlamentarai.

Teikiamu projektu siūloma nustatyti, kad kompensuojamasis uždarbis motinystės (tėvystės) pašalpoms skaičiuoti negali viršyti teisės į atitinkamą pašalpą atsiradimo mėnesį galiojusių Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų: nuo 2009 m. rugpjūčio 1 d. iki 2011 m. gruodžio 31 d. - 2,5 dydžio sumos (tai būtų 3720 litų), nuo 2012 m. sausio 1 d. - penkių dydžių sumos.

REKLAMA

Nesumokėta motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpos dalis būtų išmokama 2012-2014 metais Vyriausybės nustatyta tvarka.

Sumažinus kompensuojamojo uždarbio maksimalią ribą iki 2,5 draudžiamųjų pajamų būtų sutaupyta: 2009 m. - 36,2 mln. litų; 2010 m. - 87 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų