REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos žemės ūkio įmonė Agrowill Group (ISIN LT0000127466), valdanti 16 žemės ūkio bendrovių Lietuvoje ir Estijoje, praneša apie inicijuojamą restruktūrizaciją. Šis kelias pasirinktas siekiant maksimalios naudos tiek įmonės smulkiesiems akcininkams, tiek išleistų obligacijų savininkams bei įmonės kreditoriams.

REKLAMA
REKLAMA

Restruktūrizaciją nuspręsta vykdyti bendrovių grupei patiriant trumpalaikių pinigų srautų sunkumų ir siekiant išsaugoti visą turimą gamybinę bazę bei turtą. Restruktūrizacijos procesą inicijuoja bendrovės vadovybė.

REKLAMA

“Restruktūrizavimo procesas naudingas įmonėms, kurios turi pastovų stabilų pinigų srautą, tačiau susiduria su laikinais finansiniais sunkumais. Šio proceso tikslas – išsaugoti visą įmonės turtą, pergyventi produkcijos kainų nuosmukį, toliau vystyti įmonės veiklą, o ne ją likviduoti. Pradėjus įgyvendinti restruktūrizavimo procesą, ūkinė komercinė veikla nėra nutraukiama, bet sudaromos sąlygos sureguliuoti pinigų srautus, sumokėti įsiskolinimus, atkurti įmonės mokumą ir toliau plėtoti įmonę. Manome, kad “Agrowill Group” kaip viena didžiausių žemės ūkio bendrovių ES, skirtingai nuo smulkių ūkių, gali pasinaudoti masto ekonomija bei tikėtis pridėtinės vertės iš gamybos efektyvumo ir perkamosios galios dėl parduodamos produkcijos apimčių”, - teigia “Agrowill Group” generalinis direktorius Mindaugas Juozaitis.

REKLAMA
REKLAMA

“Agrowill Group” vadovas pabrėžė, kad žemės ūkio verslui, šiuo metu patiriančiam sunkumų, pasaulio ekspertai prognozuoja ir greičiausią atsigavimą po sunkmečio, nes šio sektoriaus gaminama produkcija yra pirmojo būtinumo prekių sąrašuose.

M.Juozaičio teigimu, restruktūrizavimo procesas leis įmonės darbuotojams neprarasti darbo vietų ir pajamų, jis naudingas įmonės kreditoriams, obligacijų turėtojams, kuriems sudaromos prielaidos atgauti įsiskolinimus. Šis procesas leis akcininkams išsaugoti įmonės vertę, o valstybei ir toliau gauti įplaukas į biudžetą. Teisės aktai bendra tvarka numato, kad restruktūrizacijos procesas gali trukti iki 4 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Preliminariais neaudituotais duomenimis, “Agrowill Group” turi apie 360 mln. Lt turto ir apie 253 mln. litų įsipareigojimų.

M. Juozaičio teigimu, “Agrowill Group” patyrė trumpalaikio atsiskaitymo sunkumų dėl kelių priežasčių.

Įmonei 2008 m. teko atidėti 14 000 ha nuosavos žemės plotų pardavimą, potencialiems pirkėjams pakeitus 2008 m. investicinius planus. Įsigijimai 2008 m. buvo finansuojami iš lėšų, gautų už obligacijas, o vėliau ketinta gautas lėšas refinansuoti iš ilgalaikių banko paskolų.

UAB “Grūduva” praėjusiais metais buvo įsigyta už 34 mln. litų, tačiau, prasidėjus finansų krizei ir bankams nustojus teikti kreditus, šiai bendrovei įsigyti pasiskolintos lėšos nebebuvo refinansuotos. Dėl to atsirado spraga trumpalaikiuose piniginiuose srautuose, o tai sąlygojo sunkumus vykdant finansinius įsipareigojimus. Bendrovė toliau vykdė gamybą ir išsaugojo teigiamus piniginius srautus iš operacinės veiklos. Tačiau dėl staiga finansų ir vartojimo rinką užklupusios krizės ėmė trūkti lėšų trumpalaikiams finansiniams įsipareigojimams padengti.

REKLAMA

Pasak “Agrowill Group” vadovo, 2008 metais didžiausi veiklos nuostoliai buvo patirti dėl smarkiai kritusių grūdų ir pieno supirkimo kainų. Palyginti su 2007-aisiais, žaliavinio pieno bei grūdinių kultūrų supirkimo kainos krito 40-50 proc.

“Vis dėlto, įvertinus ES esančią žemės plotų pasiūlą, galime pasakyti, kad mūsų siūlomas 14 000 ha paketas yra didžiausias ES rinkoje pardavimui siūlomas žemės plotas iš vienų rankų. Tiesioginės ES išmokos už žemę kasmet didinamos, ir šis augimas išliks iki 2013-ųjų, todėl mūsų turimos žemės vertė nemažės. Tai leidžia mums laukti žemės pirkėjo už rinkos kainą”, - teigia M.Juozaitis.

REKLAMA

Pasak jo, “Agrowill Group” turi vis efektyviau veikiančią gamybinę bazę ir bendrovių veiklai vykdyti reikalingo turto. Pradėta diegti įmonių veiklos efektyvumo didinimo sistema jau davė rezultatų – padidėjo ir “Agrowill Group” pagaminamos produkcijos apimtys, ir teigiami pinigų srautai. Per šiuo metus „Agrowill Group“ veiklos efektyvumas turėtų padidėti dar apie 20 proc.

Pasak generalinio direktoriaus, net ir nesuradus pirkėjo valdomam nuosavos žemės portfeliui, efektyvi „Agrowill Group“ pirminės žemės ūkio gamybos veikla turėtų būti pajėgi per restruktūrizavimo laikotarpį uždirbti ir sukaupti pakankamai lėšų, kad būtų atsiskaityta su visais trumpalaikiais kreditoriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M.Juozaitis sako matantis ir pozityvių krizės padarinių žemės ūkio rinkai. Jo teigimu, visame pasaulyje dėl krizės pasunkėjus finansavimo galimybėms bei dėl to smarkiai sumažėjus pasėlių plotams, o pieno gamintojams smarkiai sumažinus karvių bandas, netrukus pasijus pieno ir grūdų stygius. Todėl 2010 m. žemės ūkio produkcijos kainos, tikėtina, turėtų pradėti didėti.

Šiuo metu „Agrowill Group“ turi apie 5 tūkst. melžiamų karvių bandą, valdo 23 tūkst. ha žemės plotų. Įmonėje dirba apie 600 darbuotojų.

Per 2008 metus gauta 72,7 mln. Lt pajamų, t.y. 69% daugiau palyginti su 2007 metais. 2009-aisiais tikimasi 92 mln. litų apyvartos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų