REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Vytautas Damulis ir jo pavaldinys Vilmantas Bieliauskas nuo tarnybos buvo nušalinti pagrįstai.
Tai pirmadienį paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas.
Saugumo kontržvalgybos vadas V. Damulis iš pradžių buvo nušalintas nuo tarnybos, o kiek vėliau, netekęs leidimo dirbti su slapta informacija, buvo atleistas iš tarnybos.
Buvęs VSD Antrosios valdybos viršininkas V. Damulis ir jo pavaduotojas V. Bieliauskas teismui yra apskundę ir nušalinimą, ir atleidimą iš tarnybos.
Bylų dėl atleidimo iš darbo teismas dar nėra išnagrinėjęs ir sprendimas nepriimtas.
V. Damulis ir V. Bieliauskas prašė teismo panaikinti kaip neteisėtus ir nepagrįstus 2006 metų spalio 20 ir spalio 24 dienomis VSD generalinio direktoriaus pasirašytus įsakymus dėl nušalinimo nuo pareigų bei priteisti jiems darbo užmokestį už priverstinę pravaikštą.
Pareigūnai mano, jog nušalinti juos nuo pareigų nebuvo nė vieno iš pagrindų, numatytų VSD statute; jiems esą nebuvo pareikšti jokie įtarimai dėl drausminių nusižengimų; jiems nėra žinoma, ar jų atžvilgiu apskritai atliekamas tarnybinis tyrimas, o jei atliekamas - kokiu drausminio nusižengimo padarymu jie yra įtariami.
V. Bieliauskas tebėra nušalintas nuo pareigų, tarnybinis tyrimas dėl jo veiksmų tebevyksta.
Vilniaus apygardos administracinis teismas padarė išvadą, kad V.Damulį įsakymu nušalinant nuo pareigų, pareigūno nušalinimo nuo pareigų procedūrų, numatytų VSD Statuto 37 ir 38 straipsniuose, bei VSD pareigūnų drausminių nusižengimų ir darbuotojų darbo drausmės pažeidimų tyrimo ir nuobaudų skyrimo tvarka nebuvo pažeista, pranešė teismo atstovė spaudai.
Analogiška išvada padaryta ir V.Bieliausko byloje - saugumo pareigūno nušalinimą nuo pareigų reglamentuoja VSD Statutas. Statuto 37 straipsnis, kuriuo remiantis ir buvo nušalintas nuo pareigų V. Bieliauskas, nustato, kad saugumo pareigūnas gali būti nušalinamas nuo pareigų, jeigu jis įtariamas padaręs drausminį nusižengimą - kol bus atliktas tarnybinis tyrimas ir priimtas sprendimas dėl drausminės nuobaudos skyrimo ar jo tolesnės tarnybos.
Šie Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimai per 14 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.
Nei V. Damulis, nei V. Bieliauskas teismo posėdyje pirmadienį skelbiant nutartis jų atleidimo bylose nedalyvavo.
Vilniaus apygardos administraciniam teisme dėl nušalinimo nuo tarnybos ir atleidimo iš tarnybos bylinėjasi dar vienas buvęs kontržvalgybininkas Kastytis Braziulis.
Jo byla pirmadienį dar buvo nagrinėjama. Sprendimas joje dar nepaskelbtas.
Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius prašė Generalinę prokuratūrą ištirti galimas šių pareigūnų atleidimo priežastis.
Sausio pradžioje Generalinė prokuratūra pranešė nematanti pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl VSD pareigūnų, kurie liudijo VSD veiklą tyrusiam NSGK, atleidimo iš darbo.
Generalinė prokuratūra, atsakydama į A. Matulevičiaus paklausimą dėl komitetui liudijusių pareigūnų likimo, atkreipė dėmesį, kad minėti pareigūnai nusprendė patys ginti savo teises, ir dėl nušalinimo nuo pareigų bei atleidimo iš tarnybos savarankiškai kreipėsi į teismą.
Taip pat Generalinės prokuratūros atsakyme minima, kad NSGK pirmininko A. Matulevičiaus prašyme nurodytos Valstybės saugumo departamento pareigūnų nušalinimo nuo pareigų ir atleidimo iš tarnybos numanomos priežastys neturi Baudžiamajame kodekse numatytų nusikalstamų veikų požymių, todėl nėra pagrindo Baudžiamojo proceso kodekso nustatyta tvarka pradėti ikiteisminį tyrimą.
V. Damulis žiniasklaidoje buvo įvardytas kaip vienas "kurmių", esą be vadovybės sankcijos teikęs tarnybinę informaciją kai kuriems politikams.
Pats V. Damulis interviu žiniasklaidai savo nušalinimą įvertino kaip "susidorojimą" už liudijimą VSD veiklą tiriančiam NSGK.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų