REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po pateikimo pritarė įstatymo pataisoms, kuriose siūloma įteisinti konkretų liustracijos proceso užbaigimo terminą. Numatoma, jog komisija į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl asmenų pripažinimo slapta bendradarbiavusiais su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis galės kreiptis tik iki 2012 metų liepos 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį už tokias Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Arvydo Anušausko pateiktas Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 59 Seimo nariai, prieš buvo 5, susilaikė 18. Toliau šį dokumentą planuojama svarstyti Seimo posėdyje birželio 30 d.

REKLAMA

Įstatymo pakeitimo projektu siūloma keisti Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo komisijos sudarymo tvarką, numatyti šios komisijos veiklos finansavimą iš valstybės biudžeto lėšų.

Taip pat siūloma atsisakyti asmenų, kurie bus pripažinti slapta bendradarbiavę su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, darbinės veiklos apribojimų, numatant vienintelę priemonę - tokio bendradarbiavimo fakto paviešinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Teikiamu projektu siekiama pašalinti Europos Žmogaus Teisių Teismo byloje „Žičkus prieš Lietuvą“ konstatuotus Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pažeidimus - atsisakoma jau pripažintų slaptųjų bendradarbių darbinės veiklos apribojimų privataus sektoriaus srityse.

Įstatymo pataisose siūloma palikti draudimą neprisipažinusiems slaptiesiems bendradarbiams eiti tas pareigas, kur asmens patikimumas bei lojalumas Lietuvos valstybei nacionalinio saugumo požiūriu yra svarbūs.

Siūloma ir toliau drausti dirbti šiems asmenims valstybės institucijų vadovais bei teisėsaugoje, krašto apsaugoje, darbą, susijusį su įslaptintos informacijos naudojimu, vadovauti nacionaliniam saugumui strateginę reikšmę turinčioms įmonėms bei eiti kai kurias kitas pareigas, kurioms valstybė nustato specialius reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarai po pateikimo taip pat pritarė A. Anušausko pateiktoms Dokumentų ir archyvų įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama palengvinti susipažinimo su KGB ir kitų buvusios SSRS specialiųjų tarnybų rezervo karininkų bylomis sąlygas. Priėmus šias pataisas, susipažinti su tokiomis bylomis galės istorikai, žurnalistai, kiti asmenys, bus galima paskelbti šių asmenų sąrašą.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų