• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors liberaldemokratai su Prezidentūra tvirtina, kad “Mažeikių naftos” byla nėra politinis reikalas, visiškai akivaizdu, kad šis žaidžiamas spektaklis vienus skandins, o kitiems atneš naudos. Tad trumpam pamirškime, kaip viskas buvo iš tikrųjų, kas kaltas, o kas nekaltas, o pasvarstykime, kas laimi, o kas pralaimi šiame naujame mūšyje.

REKLAMA
REKLAMA

Tariama konservatorių pergalė

Prezidentas Rolandas Paksas rugpjūčio19-ąją susitiko su generaliniu prokuroru Antanu Klimavičiumi ir kalbėjosi apie “Mažeikių naftos” bylų baigtį. Po susitikimo generalinis prokuroras A. Klimavičius teigė, kad bendrovės "Mažeikių nafta" turto iššvaistymo bylose atsakomybėn bus patraukta iki 20 asmenų, iš jų įtarimai jau pareikšti dviem buvusiems ministrams ir vienam viceministrui. Žiniasklaidos teigimu, tai buvęs valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras Sigitas Kaktys, susisiekimo ministras Rimantas Didžiokas ir ūkio viceministras Antanas Bartulis. Dar A. Klimavičius pranešė, kad ekspertai yra nustatę, jog tiek prieš "Mažeikių naftos" privatizavimą, tiek ir po jo bendrovė patyrė 1,5 mlrd. litų žalą. Pasak jo, nusikalstamais veiksmais padaryta žala bendrovei vertinama apie 800 mln. litų. Skaičiai įspūdingi.

REKLAMA

Konservatoriai jau tą pačią dieną išplatino spaudos pranešimą, kur buvo teigiama, kad tai "politinė byla", o kitą dieną apkaltino R. Paksą sekant autoritarinių valstybių vadovų pavyzdžiu. Jų pavyzdžiu iš dalies pasekė ir žiniasklaida, suabejojusi tokių prezidento veiksmų švarumu, bei kai kurie politikai (Vytenis Andriukaitis tai pavadino "nekvalifikuotu poelgiu", prasilenkiančiu tiek su R. Pakso, kaip šalies vadovo, įgaliojimais, tiek su jo, kaip buvusio premjero, atsakomybe valstybei už sprendimus, kuriuos darė jo vadovaujamas ministrų kabinetas derėdamasis su "Williams").

REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, kad konservatoriai pasiekė pergalę. Tačiau ar tikrai taip?

Kaip konservatoriai pila vandenį ant R. Pakso populiarumo malūno ratų

Taigi jie savo kritikos smaigaliu pasirinko patį prezidentą, kuris - kad ir kaip vertintum jo veiklą - yra populiarus tarp Lietuvos žmonių. Populiarių žmonių kaltinimas dar niekam nesibaigė gerai. Tačiau svarbiausia yra kita. Konservatoriai užsipuldami R. Paksą tik parodė, kad jam iš tiesų rūpi “Mažeikių naftos” byla. Kaltindami bylos politizavimu jie parodė, kad R. Paksas vienintelis nori, kad ši byla būtų išaiškinta. O juk reikia pripažinti realybę: absoliučiai daugumai “teisinė savimonė” nerūpi, nerūpi ir įvairios subtilybės. Jiems rūpi, kad būtų pasakyta “teisybė”. O dar paprasčiau - jie nori, kad būtų pasakyta tai, ką jie nori išgirsti: valdžia išvogė tuos milijonus ir milijardus. Ir kuo daugiau milijardų, tuo geriau. Tad tokia subtili prezidento kritika didžiajai žmonių daliai nieko nereiškia, tik smulkmenišką priekabiavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra ir dar vienas aspektas. Konservatoriai, pavadindami R. Paksą autoritariniu prezidentu, padarė klaidą. Pirmiausia toks palyginimas širdžiai mielas tik tiems, kurie ir taip nemėgsta R. Pakso. O įtikinėti tuos, kurie ir taip tiki, - veltui energiją eikvoti. Tų, kurie laikosi neutraliai, toks palyginimas neįtikina. O didžiumai Lietuvos žmonių tai pasirodė kaip komplimentas R. Paksui. Juk sociologiniai tyrimai rodo, kad pusė Lietuvos žmonių ilgisi tvirtos rankos, trokšta tvarkos. Tai ir demonstruoja R. Paksas, pasikviesdamas ant kilimėlio generalinį prokurorą. Tai ir patvirtina jo politiniai oponentai konservatoriai. Tad toks konservatorių kaltinimas tik dar kartą parodo, kad R. Paksas - tvarkos ištroškusių prezidentas.

REKLAMA

Tikrai nenustebsiu, jei rudenį R. Pakso reitingai itin pakils. Juk sužaista meistriškai.

Liberaldemokratų vaidmuo

Tačiau visa istorija dar nesibaigia. Į šį spektaklį įsitraukia naujas veikėjas - Liberaldemokratų partija. “Respublikoje” partijos vadovas Valentinas Mazuronis teigia liaudišką išmintį: “Vagie, kepurė dega”, ir oriai aiškina, kad dėl tokių dalykų rėkia tie, kurie prisidirbę, t.y. konservatoriai. Tokia pasiūlyta įvykių interpretacija triuškina konservatorius - kuo daugiau jie kritikuos ir visaip koneveiks savo politinius oponentus, tuo labiau atrodys, kad jie ir yra kalti. Juk kiekvienas paprastas žmogus iš savo patirties žino, kad kalčiausias dažniausiai rėkia garsiausiai. Ir čia nepadės jokie racionalūs argumentai, kuriuos “Omni Laike” išdėstė Rasa Juknevičienė (http://www.omni.lt/index.php?rask$9359_70693$z_116745).

REKLAMA

Taigi konservatoriai užspeisti: kad ir ką jie aiškintų, jų argumentai bus atremti liaudiška patarle “Vagie, kepurė dega”. Politinių oponentų kaltinimas - ne tik kad neatneša naudos, bet tikriausiai prisideda prie jų populiarumo kėlimo.

Taigi spektaklio vaidmenys suskirstyti - laukiama, kol žiūrovai pasmerks “blogiukus”.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų