REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per bombos sprogimą Irako šventajame Nedžefo mieste penktadienį žuvo vienas iš autoritetingiausių šiitų politikų - ajatola Mohammadas Baqeras al-Hakimas (Mohamadas Bakiras Hakimas), Irako islamo revoliucijos aukščiausiojo susirinkimo (SAIRI) lyderis, pranešė šios partijos atstovybė Teherane.

REKLAMA
REKLAMA

SAIRI yra viena pagrindinių Irako šiitų grupuočių, kurią kai kurie šiitai kritikuoja dėl bendradarbiavimo su JAV vadovaujama Irako administracija.

REKLAMA

Sprogimas nugriaudėjo mieste, kur vyksta kovos dėl įtakos, galinčios nulemti politinę Irako ateitį, o JAV vadovaujamos pajėgos stengiasi užkirsti kelią Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) šalininkų išpuoliams.

Automobilyje padėta bomba sprogo netoli vienos labiausiai gerbiamų šiitų šventovių - auksiniu kupolu švytinčio imamo Ali bin Abi Talibo (Alio bin Abio Talibo), Pranašo Muhammado (Muhamado) žento ir pusbrolio mauzoliejaus, kai tikintieji ėjo iš mečetės po šventadienio pamaldų.

REKLAMA
REKLAMA

Per sprogimą žuvo mažiausiai 20 žmonių.

"Visa tai įvyko iš karto po pamaldų. Sprogo automobilyje padėta bomba ir žuvo iki 20 žmonių", - agenrūrai "Reuters" Bagdade sakė SAIRI pareigūnas Adelis Abdul Mahdi (Adelis Abdul Mahdis).

"Dvidešimt metų tremtyje praleidęs ir tik šiais metais į Iraką sugrįžęs ajatola Mohammedas Baqeras al-Hakimas tapo kankiniu", - patvirtino žuvusiojo sūnėnas Mohsenas Hakimas, kuris užima aukštas pareigas Teherane įsikurusiame SAIRI, t ačiau išsamesnės informacijos nesuteikė.

Kiek vėliau šaltinis SAIRI pranešė, kad M.B.al-Hakimas žuvo, kai po šventadienio pamaldų sprogo jo automobilis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš karto po sprogimo per mečetės garsiakalbius buvo skelbiama, kad M.B.al-Hakimas liko gyvas.

Sekmadienį per bombos sprogimą Nedžefe buvo nesunkiai sužeistas į kaklą ajatola Mohammedas Saeedas al-Hakimas (Mohamedas Saidas Hakimas) ir žuvo trys jo apsaugininkai. M.S.al-Hakimas yra penktadienį žuvusio M.B.al-Hakimo dėdė.

M.B.al-Hakimo brolis Abdul Azizas al-Hakimas yra vienas iš šiitų lyderių, išrinktų į JAV suformuotą Irako valdančiąją tarybą.

Įtampa tarp besivaržančių šiitų grupuočių Nedžefe, esančiame150 km į pietus nuo Bagdado, padidėjo po JAV vadovaujamo karo, kurio metu, balandžio 9 dieną, buvo nuverstas Saddamas Husseinas.

Balandžio 10-ąją vienoje Nedžefo mečetėje minia mirtinai užkapojo šiitų, kurie sudaro Irako gyventojų daugumą, dvasininką Abdul Majidą al-Khoei (Abdul Madžidą Choėjų) ir nužudė dar kelis žmones.

AFP-"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų