• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos opozicijos politikas Vytautas Landsbergis pareiškė nusistebėjimą dėl Rygos apygardos teismo sprendimo paleisti už pasižadėjimą neišvykti buvusį sovietų milicijos specialiojo OMON padalinio "Delta" narį Igorį Gorbaną, kuris yra Latvijoje kaltinamas antivalstybine veikla ir paliko pėdsaką OMON siautėjimo Lietuvoje byloje.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos Seime narys Vytautas Landsbergis BNS korespondentui pareiškė, jog Lietuva turi pareikalauti Latvijos "kuo skubiau sugrąžinti Lietuvai I.Gorbaną, nes priešingu atveju jis gali pabėgti ir pasislėpti Rusijoje".

REKLAMA

"Nesuprantu, kokie gali būti teismo motyvai jį paleisti. Tai, kad jis sako sulaikymo Lietuvoje metu vykęs į Latviją nereiškia, kad taip buvo iš tiesų. Kas tiki, kad jis vyko pasiduoti prokuratūrai? Jis galėjo įsilieti ir į neteisėtą veiklą", - sakė parlamentaras.V.Landsbergio, kuris praėjusio dešimtmečio pradžioje buvo faktinis Lietuvos valstybės vadovas, teigimu, jeigu I.Gorbanui pavyktų pabėgti, "Lietuvos generalinė prokuratūra būtų prisidėjusi prie jo paleidimo".

REKLAMA
REKLAMA

"Generalinis prokuroras garantavo, kad I.Gorbanas bus netoli ir esant reikalui, Lietuvos teisėsauga galės jį susigrąžinti. Kol įmanoma, Lietuva turi susigrąžinti Gorbaną", - BNS sakė V.Landsbergis.

Parlamentaras pareiškė neabejojąs, kad buvęs omonininkas turi atsakymų Medininkų žudynių byloje.

"Nė kiek neabejoju, kad jis žino daug. Gorbanas buvo šio nusikaltimo dalyvis, nes buvo kitoje omonininkų grupėje, vykdžiusioje priedangos operaciją. Nors ir ne žudynių vykdytojas, bet nusikalstamos organizacijos dalyvis", - sakė V.Landsbergis.Rygos apygardos teismas penktadienį už Teismas pakeitė anksčiau paskirtą kardomąją priemonę - suėmimą - pasižadėjimu neišvykti. I.Gorbanas buvo paleistas teismo salėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso Lietuvos ir Latvijos tardymo izoliatoriuose jis praleido maždaug 10 mėnesių.I.Gorbanui gresia 10-15 metų laisvės atėmimo bausmė ir turto konfiskavimas.

I.Gorbaną, kaip per Interpolą už sunkius valstybinius nusikaltimus ieškomą asmenį, Latvijai pagal šios valstybės prašymą dėl ekstradicijos išdavė Lietuva, kurios pareigūnai jį sulaikė pernai, Kaliningrado srities pasienyje.

Tačiau Lietuva ne iš karto nusprendė jį išduoti, nes buvo įtariama, kad jis prieš 12 metų galėjo dalyvauti Lietuvos pasienio pareigūnų sušaudyme Medininkų poste.I.Gorbaną buvo nuspręsta apklausti kaip asmenį, galėjusį dalyvauti 1991 metais Medininkų pasienio poste nužudant septynis Lietuvos muitinės ir policijos pareigūnus ir vieną pareigūną sunkiai sužeidžiant.

REKLAMA

I Gorbanui buvo surengta akistata su vieninteliu po sunkaus sužeidimo išgyvenusiu Medininkų žudynių liudininku, buvusiu muitininku Tomu Šernu.T.Šernas, kuris dabar yra evangelikų reformatų dvasininkas, viešai pareiškė, kad atpažino I.Gorbaną kaip vieną žudikų.

Sprendimas išduoti I.Gorbaną buvo sukėlęs didelį atgarsį visuomenėje ir kai kurių politikų pasipiktinimą. Prokuratūrai dėl šio sprendimo teko aiškintis Seime ir Prezidentūroje bei atsiprašinėti už įžeistą Medininkų tragedijos aukų atminimą.Po atlikto tyrimo Lietuvos generalinis prokuroras Antanas Klimavičius pareiškė, jog buvęs sovietų smogikas Medininkų žudynėse nedalyvavo, nes tuo metu buvo Vilniuje, todėl gali būti išduotas Latvijai.

REKLAMA

Prezidentas Rolandas Paksas birželį generaliniam prokurorui pareiškė abejonių, ar nepaskubėjo Lietuva perduoti I.Gorbaną Latvijoje.

I.Gorbanas Rygos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų teismo kolegijos tiriamojoje baudžiamojoje byloje yra kaltinamas už 1991 metais įvykdytus veiksmus, kuriais buvo siekiama prievartos būdu nuversti Latvijos valstybinę valdžią.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų