REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas, premjeras Algirdas Brazauskas ir kiti šalies pareigūnai ragina stiprinti kovą su narkotikų plitimu, nuo deklaracijų pereiti prie konkrečių veiksmų bei aktyviau kovoti su narkomanijos priežastimis, o ne padariniais.

REKLAMA
REKLAMA

"Gyvenimas rodo, kad pastangos užkirsti kelią narkomanijai nedavė jokių rezultatų, todėl aš siūlau nuo deklaracijų pereiti prie darbų", - antradienį (09.30) Prezidentūroje vykusioje konferencijoje "Narkomanijos augimas - grėsmė nacionaliniam saugumui" sakė prezidentas.

REKLAMA

Premjeras A. Brazauskas pažymėjo, kad "narkotikai iš dangaus nenukrinta, juos atveža, pardavinėja mokyklose, diskotekose". "Šis blogis turi būti užgniaužtas", - ryžtingai kalbėjo premjeras.

Jis pažymėjo, kad ne konferencijomis, kurios Lietuvoje yra ypač populiarios, o praktine veikla galima užkirsti kelią daugeliui blogų reiškinių.

Sveikatos apsaugos ministro Juozo Oleko teigimu, kova su narkomanija yra labai sunki. Anot jo, iš aštuonių Baltijos jūros regiono valstybių praėjusiais metais tik Islandijai ir Švedijai pavyko sumažinti narkomanijos plitimą, o kitose šalyse, nepaisant didelių pastangų, narkomanija vis labiau plinta.

REKLAMA
REKLAMA

Siekdama užkirsti kelią narkomanijos plitimui Lietuvoje, Vyriausybė įkūrė Narkotikų kontrolės departamentą, kuris veiklą pradės kitų metų pradžioje. Praėjusią savaitę Vyriausybė taip pat patvirtino Nacionalinę narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos strategiją 2004-2007 metams, kuri, kaip tikimasi, padės apginti vaikus nuo narkotikų ir psichotropinių medžiagų.

Konferencijoje, kurią inicijavo prezidentas R. Paksas, taip pat dalyvavo politinių partijų, visuomeninių ir nevyriausybinių organizacijų bei religinių bendruomenių atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konferencijos dalyviams pateiktoje medžiagoje teigiama, kad šiais metais sveikatos priežiūros įstaigose buvo užregistruoti 4,405 tūkst. narkomanų, o praėjusiais metais - 4,087 tūkst.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 62 psichikos sveikatos centrai, stacionarinę pagalbą sergantiems priklausomybės ligomis teikia 5 specializuoti priklausomybės centrai, tačiau nėra nė vieno specializuoto skyriaus paaugliams.

79,4 proc. stebimų narkomanų vartoja opioidus. Dalis užregistruotų narkomanų vartoja kelis narkotikus (11,7 proc.), 2,2 proc. asmenų yra priklausomi nuo raminamųjų ir migdomųjų vaistų. Klijais, lakiosiomis medžiagomis svaiginasi 3,5 proc. asmenų, haliucinogenais - 0,2 proc., kokainą vartoja 0,1 proc. narkomanų.

REKLAMA

Lietuvoje šiais metais dėl neteisėtos narkotikų apyvartos užregistruoti 937 nusikaltimai, tai yra 9,8 proc. mažiau nei praėjusiais metais. Su narkotikais susiję nusikaltimai sudaro 1,3 proc. visų Lietuvoje užregistruotų nusikaltimų. Tačiau per pastaruosius penkerius metus nusikaltimų, susijusių su neteisėta narkotikų apyvarta, skaičius išaugo pusantro karto.

Daugiausiai nusikaltimų (919) yra užregistruojama dėl neteisėto narkotinių ar psichotropinių medžiagų gaminimo, įgijimo, laikymo, gabenimo, siuntimo, pardavimo ir kitokio platinimo.

REKLAMA

Narkotikų problema yra aktuali ir įkalinimo įstaigose, šiais metais čia buvo užregistruoti 113 narkotikų sulaikymo atvejų.

Krašto apsaugos sistemoje taip pat nustatyti narkotikų vartojimo atvejai tarp privalomosios karo tarnybos karių. Jie dažniausiai vartoja sintetinius narkotikus ir heroiną.

Heroinas Lietuvoje išlieka viena iš populiariausių narkotinių medžiagų. Toliau populiarus yra iš smulkintų aguonų stiebelių primityviu būdu gaminamas aguonų koncentratas. Šio koncentrato populiarumą lemia maža jo kaina. Opijatai sudaro 56 proc. visų iš nelegalios apyvartos paimamų narkotikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per šiuos metus Lietuvoje iš nelegalios narkotikų apyvartos buvo paimta 732,14 gramų kokaino, o tai yra beveik 6 kartus daugiau negu praėjusiais metais.

Be to, Lietuvos piliečiai kiekvienais metais vis labiau įsitraukia į tarptautinį organizuotą narkotinių ir psichotropinių medžiagų verslą. Šiais metais užsienio valstybėse už neteisėtą narkotinių medžiagų apyvartą buvo sulaikyta 113 asmenų iš Lietuvos.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų