• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Afganistanui neturėtų pritrūkti kreditų, nors šalis ir nesulaukia visos paramos, kurią žadėjo tarptautinė bendruomenė. Paėjusią savaitę Afganistano centrinis bankas patvirtino teisės aktus, leisiančius karo nuniokotoje valstybėje steigtis privačioms kredito institucijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Afganistano finansų ministras Ahmedas Ghani (Achmedas Ganis) nurodė, kad Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) vyriausybė "paveldėjo visiškai nusikalstama paverstą ekonomiką", pagrįstą opijaus sektoriumi, ir visiškai nekontroliuojamą tarptautinių lėšų pervedimo sistemą.

REKLAMA

Tačiau, pasak ministro, praėjusiais metais Afganistano bendrasis vidaus produktas (BVP) padidėjo net 30 proc. Tiesa, A. Ghani pripažino, kad tokį įspūdingą prieaugį lėmė itin žemas atskaitos taškas.

Ministras minėjo, kad Afganistane veiklą pradės šie užsienio bankai: "Standard Chartered", "National Bank of Pakistan", "Aga Khan" ir "Bank International" (BI). Pastarasis Niujorke įsikūręs bankas aptarnaus tokias Afganistane veikiančias tarptautines organizacijas, kaip Pasaulio bankas ir Jungtinių Tautų vystymo programa.

REKLAMA
REKLAMA

Privačių bankų atsiradimas bus naudingas ir šalyje dirbantiems humanitarinės pagalbos darbuotojams bei žiniasklaidos atstovams. Į BI investavusio fondo steigėjas Jack Hidary (Džekas Hidaris) sakė: "Jau nusamdėme banko kasos automatų paslaugas teiksiančią įmonę, todėl Kabule galėsite iš automatų išsiimti ir afganių, ir JAV dolerių".

Finansininkas pridūrė: "Žmonės namuose ir po savo lovomis tikriausiai laiko daugybę pinigų. Tai pastebėjome ir pasibaigus konfliktui Kosove, kai į bankus buvo sugrąžinti milijonai JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Afganistano centrinio banko vadovo patarėjas Torekas Faradi (Torekas Faradis) sakė: "Afganistaniečiai ilgai nepasitikėjo bankais". Eksperto teigimu, dėl hiperinfliacijos banke saugomos lėšos greitai nuvertėdavo.

Centrinio banko patvirtintais teisės aktais bus bandoma išlaikyti kainų stabilumą nepriklausomai nuo vyriausybės veiksmų valdant pinigų pasiūlą. Anksčiau centrinis bankas spausdindavo naujus banknotus, kai tik Talibano režimas pritrūkdavo lėšų.

Vis dėlto geras Afganistano bankų sektoriaus naujienas šiek tiek temdo nepakankama tarptautinės bendrijos pagalba. Pasak A. Ghani, šios savaitės Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo susitikimuose šalis teužsitikrino 50 mln. eurų vertės pagalbos įsipareigojimų iš Europos Sąjungos ir 100 mln. JAV dolerių iš Japonijos. Tai kur kas mažiau už 20 mlrd. JAV dolerių, kurių Afganistanui prireiks per kitus ketverius metus.

REKLAMA

Įstrigo ir šalies ūkį galėjęs suaktyvinti tarptautinio dujotiekio projektas. Dujotiekis turėjo iš Turkmėnistano per Afganistaną vesti į Pakistaną bei Indiją. Finansų ministras minėjo, kad galimybę atlikti 250 mln. JAV dolerių vertės dujotiekio ekonominio pagrįstumo bei geologinį tyrimus svarsto JAV ir didžiosios Britanijos pareigūnai.

Afganistane ir toliau auginama opijaus žaliava - aguonos. A. Ghani teigimu, aguonų auginama tiek pat, kiek ir pernai, tačiau jų pasėliai išplito į naujus regionus.

dpa-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų