REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvejus metus mažinusios sąnaudas JAV verslo struktūros turėtų pradėti investuoti, o tai tikriausiai paskatins saikingą didžiausios pasaulyje ekonomikos pakilimą 2003 metais, jei tik jam nesutrukdys karas Irake ar teroristai, rodo leidinio "The Wall Street Journal" atlikta 55 ekonomistų apklausa.

REKLAMA
REKLAMA

"Verslo struktūros gauna daugiau pelno ir grynųjų pinigų, o su jais reikia ką nors daryti", - sakė bendrovės "High Frequency Economics" vyriausiasis ekonomistas Ianas Shepherdsonas (Janas Šeferdsonas).

REKLAMA

Apklausti ekonomistai vidutiniškai prognozuoja, kad JAV bendrasis vidaus produktas (BVP) pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, išaugs 2,7 proc., antrąjį ketvirtį - 3,2 proc., paskutinius du ketvirčius - po 3,7 proc., o nedarbo lygis sumažės iki 5,7 proc. nuo 6 proc. šiuo metu.

Šias palankias perspektyvas, dienraščio "The Wall Street Journal" teigimu, gali aptemdyti karo Irake ir teroro išpuolių grėsmė. Karas padidintų naftos kainas, bendrovių sąnaudas ir išsekintų namų ūkių finansinius išteklius, nebent jis būtų trumpas ir lengvas, kaip kai kas prognozuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis apklaustų ekonomistų teigė, jog svarbiausias JAV ekonomikos variklis 2003 metais bus verslo investicijos, daug kas prognozavo, kad padidės bendrovių pelnas, tačiau vartotojų išlaidų prognozės išsiskyrė - vieni prognozavo, kad jos didės, kiti - kad mažės. Tik 11 ekonomistų svarbiausiu ekonomikos varikliu laiko federalinės vyriausybės fiskalinio skatinimo politiką.

Šiuo metu mažiausia per paskutinius keturis dešimtmečius 1,25 proc. federalinė palūkanų norma, šešių ekonomistų teigimu, bus dar labiau sumažinta, tačiau likusieji ekspertai tikino, kad JAV pinigų politika nebebus švelninama, o daugelis prognozavo, kad palūkanų normos bus didinamos.

Paklausti apie JAV akcijų rinkos perspektyvas, 17 ekonomistų prognozavo, kad indeksas "Dow Jones Industrial Average" 2003 metų pabaigoje pakils virš 10 tūkst. punktų, o 29 ekonomistai - kad jis bus 9 -10 tūkst. punktų. Pačioje praėjusių metų pabaigoje indeksas buvo 8338,13 punkto.

AFP-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų