• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybė parems jaunuosius Lietuvos menininkus, padės jiems geriau integruotis į šalies kultūrinį gyvenimą, tapti aktyviais meno kūrėjais. Tai numatyta Kultūros ministerijos parengtame Paramos jauniesiems menininkams programos projekte, kuriam trečiadienį (01.29) pritarė Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

Minėta programa siekiama formuoti aktyvią ir kūrybišką jaunąją šalies menininkų kartą, turinčią reikiamas sąlygas kurti bei realizuoti savo kūrybos rezultatus ir pajėgią daryti įtaką šalies meninės kultūros ir visuomenės plėtrai.

REKLAMA

Programoje numatyta gerinti jaunųjų menininkų profesinio rengimo, kūrybos sąlygas, skatinti jaunimo debiutus, didinti jaunųjų menininkų kūrybos sklaidą šalyje ir užsienyje, suteikti galimybes jauniesiems kūrėjams įgyti šiuolaikinės vadybos ir verslo įgūdžių, paskatinti jaunimo nevyriausybines organizacijas inicijuoti kūrybinės saviraiškos projektus bei kita.

Jaunieji meno kūrėjai sudaro devintadalį šalies kūrybinių organizacijų narių. Kultūros gyvenime aktyviai dalyvauja ir nemažas skaičius neasocijuotų jaunųjų kūrėjų, profesionalų ir mėgėjų, kurie dėl įvairių priežasčių nestoja į meno kūrėjų organizacijas. Kasmet menininkų gretas papildo aukštąsias meno mokyklas, meno kolegijas, menų gimnazijas bei studijas baigęs jaunimas.

REKLAMA
REKLAMA

2000 m. atlikti Lietuvos menininkų socialinės padėties tyrimai atskleidė, kad tik 54 proc. jaunųjų menininkų darbas susijęs su įgyta kūrybine profesija, o vyresnių menininkų grupėje tokių yra trys ketvirtadaliai. Tik kas vienuoliktas apklaustas Lietuvos menininkas pažymėjo galįs pragyventi iš kūrybos. Palyginti su vyresniąja karta, ypač prastos yra jaunųjų menininkų kūrybos sąlygos: 47 proc. trisdešimtmečių kūrėjų nurodė neturintys kūrybai patalpų. 9 iš 10 jaunųjų menininkų pasisakė už tai, kad menininkai turi turėti specifines socialines garantijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neturėdami galimybių įsitvirtinti Lietuvoje, dalis jaunų talentingų menininkų laikinai arba visam laikui išvyksta dirbti į užsienį.

Paramos jauniesiems menininkams programą vykdys Kultūros ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, savivaldybių institucijos, Valstybinė jaunimo reikalų taryba, meno kūrėjų organizacijos, Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų