REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors prostitucija mūsų šalyje nėra legalizuota, Lietuvos AIDS centras rūpinasi ir sekso paslaugų tiekėjomis. Jos priskiriamos ypatingos rizikos grupei.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai ŽIV pažeidžiamų grupių problemos, kaip informavo “Eltą” Lietuvos AIDS centro direktorius dr. Saulius Čaplinskas, buvo nagrinėjamos sausio 21-22 dieną Ženevoje vykusiame seminare. Be Jungtinių Tautų (JT) valstybių vyriausybių, seminare dalyvavo ir sekso darbuotojų organizacijų atstovai.

REKLAMA

Siekdami stabdyti infekcijos plitimą ir sumažinti ŽIV bei AIDS poveikį sekso darbuotojams, seminaro dalyviai parengė bendro darbo strategiją. Daugumos valstybių patirtis rodo, kad ŽIV infekcijai paplitus tarp sekso darbuotojų ir jei nėra įgyvendinamos veiksmingos prevencijos priemonės, kyla didelės naujos ŽIV infekcijos bangos. Sekso darbuotojams būtina užtikrinti prieinamas ŽIV prevencijos ir sveikatos priežiūros paslaugas, pabrėžta seminare.

REKLAMA
REKLAMA

Seminare konstantuota, kad viena iš labiausiai ŽIV paveiktų grupių - sekso darbuotojai mobilizuoja savo jėgas ir yra vieni iš aktyviausių ŽIV prevencijos ir sveikatos priežiūros propaguotojų bei informacijos skleidėjų.

Vilniuje nuo 1998 m. veikia Lietuvos AIDS centro socialinių ligų kabinetas "Demetra". Šiame gatvės kabinete dirbančių specialistų tikslas - sumažinti sekso darbuotojų ŽIV ir lytiškai plintančių infekcijų (LPI) užsikrėtimo riziką, teikti sekso darbuotojoms informaciją ir aprūpinti sanitarinėmis priemonėmis, propaguoti saugų seksą, teikti socialines, psichologines, teisines ir sveikatos paslaugas, kaupti duomenis apie prostituciją ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1998 metų "Demetroje" yra užregistruota 421 sekso darbuotoja. Pačiais pirmaisiais metais pasitikrinti sveikatos kreipėsi 104 moterys. Tik 4 iš jų buvo sveikos, visos kitos sirgo lytiškai plintančiomis ligomis. 2002 m. užmegzti nauji kontaktai su 73 sekso darbuotojomis. Šių moterų amžius nuo 13 iki 44 metų. Tarp sekso darbuotojų daugėja vartojančių narkotikus. Šiuo metu "Demetroje" sistemingai lankosi ir konsultuojasi per 200 moterų. Iš jų 12 užsikrėtusių ŽIV. Visos jos narkomanės, užsikrėtusios ŽIV per narkotikus. Dauguma yra iš kaimo, neturinčios jokių socialinių garantijų, bedarbės.

Šiuo metu paruošta 10 savanorių sekso darbuotojų, kurios teikia informaciją gatvėse, moko saugaus sekso ir kt. Palyginti su 1998 metais, šiame kontingente lytiškai plintančių infekcijų sumažėjo. UNAIDS "Demetros" veiklą yra pripažinusi kaip vieną geriausių projektų.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų