• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Pagaliau turi pasibaigti mistinė reforma ir prasidėti realūs žingsniai", - pareiškė sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas per ketvirtadienio (04.17) darbo pusryčius su žurnalistais, kurie buvo skirti prisistatymui.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras sakė, kad yra apibrėžti keturi svarbiausi ministerijos uždaviniai: visuomenės sveikatos stiprinimas, ypatingą dėmesį kreipiant moksleivių sveikatai, medikų algų didinimas, gydymo įstaigų restruktūrizavimas ir vaistų politikos tobulinimas.

REKLAMA

Išsiaiškinus su savivaldybėmis medicinos punktų mokyklose problemą, nuspręsta šiam tikslui papildomai skirti vieną milijonų litų. Moksleivių sveikatos priežiūros klausimai bus nagrinėjami ir su Švietimo ir mokslo ministerijos vadovais.

Tai, kad medikų algos per mažos, sakė ministras, abejonių niekam nekelia. Tačiau įvairiose įstaigose jos skirtingos. Pavyzdžiui, vienoje vietoje kaimo ambulatorijos gydytojo alga yra 700 litų, kitoje - 1700 litų. Tokių didelių skirtumų priežastis ministerijos specialistams teks panagrinėti iš esmės. Šiuo metu gydytojo atlyginimo vidurkis Lietuvoje - 1250 litų, slaugos darbuotojo - apie 800 litų. Nuo liepos 1 dienos ketinama padidinti pirminės sveikatos priežiūros įkainius, tad atsiras papildomų pinigų ir medikų darbo užmokesčiui.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė, priminė ministras, jau patvirtino gydymo įstaigų restruktūrizavimo strategiją. Dabar iki antrojo pusmečio konkrečius restruktūrizavimo planus turi pateikti apskritys. J. Oleko įsitikinimu, dauguma rajono ligoninių, pertvarkius jų vidaus struktūras, dar galėtų veikti dešimt penkiolika metų. Ministras pagyrė tas ligonines, kurios atsisakė gimdymo skyrių. Tikrai neracionalu, jo žodžiais, išlaikyti skyrių, jeigu jame priimami gimdymai tik kas trečią dieną. Daug išmintingiau gimdyvę nuvežti į artimiausią didelę ligoninę. Atsisakiusias gimdymo skyrių mažas ligonines ministerija ketina aprūpinti naujomis transporto priemonėmis, kad būtų užtikrintas gimdyvių transportavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus gydymo įstaigų restruktūrizacijos klausimai buvo nagrinėjami su apskrities bei miesto vadovais ir ligoninių sostinėje tikrai turėtų sumažėti.

Ministerija, pasak J. Oleko, turi labai ambicingų planų panaudoti Europos Sąjungos struktūrinių fondų pinigus. Jau rengiami konkretūs projektai, gali iškilti ir naujų sveikatos priežiūros objektų, tačiau konkretesnės informacijos apie numatomas statybas ministras kol kas nebuvo linkęs pateikti. Pasaulio banko bus prašoma pagalbos pertvarkant, modernizuojant kaimo ambulatorijas.

REKLAMA

Per pusryčius su žurnalistais J. Olekas pristatė ir savo patarėjus. Visuomenės sveikatos ir medikų atlyginimų klausimais ministrui patarinės Nijolė Mačiulienė, restruktūrizacijos ir vaistų politikos - Pranas Šerpytis.

Žurnalistams taip pat buvo pranešta, kad balandžio 25 dieną Sveikatos apsaugos ministerija minės 85 metų sukaktį, kai buvo įsteigtas jos pirmtakas - Vidaus reikalų ministerijos Sveikatos departamentas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų