REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarosiomis dienomis, ne juokais įsiliepsnojus kovai dėl savivaldybių merų postų, paaiškėjo, jog už balsą mero rinkimuose galima neblogai pasipelnyti: gauti sklypą prestižinėje vietoje, aukštą postą ministerijoje ar solidžią pinigų sumą.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo išdavystę

"VL Vakaro žinios" jau rašė, jog ypač arši kova dėl mero posto vyksta sostinėje. Naujoji Vilniaus taryba merą rinks balandžio 9-ąją.

REKLAMA

Taryboje aiškią daugumą laimėjusiems Artūro Zuoko koalicijos nariams mero postas gali tapti nepasiekiamas, kadangi libdemų frakcija, taryboje turinti vos 6 narius, labai aktyviai vilioja į savo pusę kitų partijų atstovus. Teigiama, kad balsus už gana didelę kainą bandoma "pirkti" net iš pačių "zuokininkų".'

Vienas iš liberalų, nenorėjęs, kad būtų paminėta jo pavardė, "VL Vakaro žinios" patvirtino, jog libdemai jį atakuoja jau visą savaitę. Bandoma įtikinti, jog geresnis meras Vilniuje būtų ne A.Zuokas, o dabartinis apskrities viršininkas Gediminas Paviržis arba prezidento patarėjas Vytautas Galvonas.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalas nenorėjo pasakyti, kokių pasiūlymų sulaukė už išdavystę, tačiau pripažino, kad jie buvo net labai viliojantys.

Kaina - keliasdešimt tūkstančių

Kitas liberalas taip pat teigė, jog jam asmeniškai už balsą G.Paviržio naudai buvę siūlyta "materialinių vertybių, kurių vertė - 30-40 tūkst. litų". Pašnekovo teigimu, "agitatorius" prisistatė atstovaujantis libdemams.

"VL Vakaro žinios" duomenimis, už balsą per Vilniaus mero rinkimus siūlomi viceministro postas, aukštos pareigos Vilniaus apskrityje, žemės sklypas geroje vietoje ar paprasčiausiai - 70 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"VL Vakaro žinios" šaltiniai kaip aktyviausius derybininkus įvardino kai kuriuos libdemus, tarp jų - Dailį Barakauską ir Henriką Žukauską. Buvo paminėta ir verslininko A.Putramento pavardė. Jis ne sykį esąs pastebėtas žaidžiantis tenisą su dabartiniu prezidentu Rolandu Paksu.

Libdemai neigia

"Ką jūs, mes jauna partija, iš kur turėtume tiek pinigų, - neigė pelningus pasiūlymus balsuosiantiems prieš A.Zuoką Seimo libdemų frakcijos narys D.Barakauskas. - Balsų "pirkimas" prieštarautų Konstitucijai. Tiesa, derybos tikrai vyksta, tačiau kalbama tik apie postus Vilniaus taryboje, o ne Vyriausybėje".

REKLAMA

D.Barakauskas pripažino, jog libdemų derybos greičiausiai duos rezultatų, nes jos vykstančios sėkmingai.

"A.Zuokas - ne monarchas, jis nenusipirko mero vietos, - teigė Liberalų demokratų partijos vicepirmininkas H.Žukauskas. - Po rinkimų mūsų planas - laimėti kuo daugiau merų postų, ir Vilnius - jokia išimtis. Žinoma, kad ten, kur merai dar neišrinkti, vyksta derybos".

Tačiau H.Žukauskas teigė, jog libdemai neturi nei pinigų, nei galios įtakoti skyrimo į aukštas pareigas, tad koalicijos formuojamos tik politiniais metodais.

REKLAMA

"Aš pats, kaip Seimo narys, iš Vilniaus tarybos pasitraukiau, ir labai gailiuosi. Girdėjau, jog A.Zuokas siūlo atsilyginti už postą - gal dabar jau būčiau turtingesnis", - ironizavo H.Žukauskas.

Verslininkui - naujiena

Apie derybas dėl Vilniaus vadovo posto "VL Vakaro žinios" pasiteiravo ir verslininko A.Putramento.

"Jūs man pasakėte naujieną, - atsiribojo A.Putramentas. - Aš jokiose derybose nedalyvauju. Nesu nei Vilniaus tarybos, nei libdemų partijos narys. Gal dar būsiu. Tačiau galiu pasakyti, jog A.Zuokas kaip meras man tikrai nepriimtinas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkai abejoja

Teigiama, jog derybose taip pat dalyvauja ir socdemai, kurie viliojančiais pažadais į savo pusę bando patraukti Lenkų rinkimų akcijos narius. Kadangi lenkams ypač aktualūs žemės grąžinimo reikalai, jiems neva žadama suteikti šioje srityje ypatingų galių.

Lenkai esą viliojami ir įstatymų pataisomis dėl kelių kalbų rinkimų biuleteniuose, gatvių pavadinimų lenkiškuose rajonuose dviem kalbom ir kitais panašiais pasiūlymais.

Lenkų frakcijos seniūno pavaduotojas besibaigiančios kadencijos taryboje Vikentijus Suchovejus teigė, jog pirmadienį dėl koalicijos sprendimą turtėtų priimti partijos valdyba.

REKLAMA

Kitas lenkų atstovas, dirbsiantis jau ir naujoje savivaldybės taryboje, Juzefas Kviatkovskis pripažino, jog tarp frakcijos narių yra daug abejojančių, o kadangi balsavimas bus slaptas, sunku pasakyti, kas ką palaikys.

Vietoj A.Zuoko - G.Paviržis?

Panašu, kad žinios apie šansą užimti Vilniaus mero postą pasiekė ir G.Paviržį. Kaip apskrities viršininkas, pagal įstatymą jis nebegalėtų būti naujosios Vilniaus tarybos narys, tačiau "VL Vakaro žinios" teigė, jog "dar nežinia, kurio posto atsisakysiu".

Tiesa, paklaustas apie galimas derybas dėl mero kėdės, G.Paviržis tvirtino, jog "tokie dalykai sprendžiami taryboje".

REKLAMA

Anykščiuose liberalai jau įveikti

Kova dėl valdžios aktyviai vyksta ir kitose savivaldybėse. Anykščiuose, kur mero rinkimai turėtų vykti balandžio 10-ąją, liberalai taip pat turi daugumą mandatų - 8 iš 25. Tačiau mero posto jie jau nebematys, nes 13 žmonių, atstovaujančių 5 partijoms, pasirašė koaliciją. Liberalų joje nėra.

Valstiečių ir naujosios demokratijos partijai atstovaujančio parlamentaro Antano Bauros iniciatyva kai kurie šios partijos nariai anykštėnai netgi lankėsi Prezidentūroje, kur neva buvę kalbama ir apie koalicijas savivaldybės taryboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijos Anykščių skyriaus pirmininkė Bronislava Šostuchienė susitarimų Prezidentūroje "VL Vakaro žinios" sakė nekomentuosianti, tačiau patvirtino, jog koalicija praktiškai su visomis partijomis, išskyrus liberalus, jau sudaryta.

Telšių meras paaiškės šiandien

Pirmadienį meras turėtų būti išrinktas Telšiuose. Į šios savivaldybės tarybą daugiausia mandatų taip pat gavo liberalai - 7 iš 27. Liberalų kandidatas į merus Žilvinas Šilgalis "VL Vakaro žinios" sakė, jog stengiamasi sudaryti koaliciją su visomis dešiniosiomis partijomis.

REKLAMA

"Tačiau žinau, jog socdemai į savo pusę patraukė vieną konservatorių, kuriam pasiūlė vicemero postą, - sakė Ž.Šilgalis. - Tą postą jis galėtų užimti ir bendradarbiaudamas su mumis, juk atstovaujame dešiniesiems. Keista, kai dešiniosios partijos narys renkasi kairiuosius".

Ž.Šilgalio teigimu, Telšiuose taip pat kova dėl valdžios vyksta nelabai garbingai. Sklando gandai, jog socdemai už jiems reikalingus balsus žada tiek postų, kiek reikia, įtaka jaučiama ir iš Prezidentūros.

"VL Vakaro žinios”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų