• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV kariuomenė teigia Bagdado oro uoste dislokavusi 7 tūkst. Karių. JAV karinė vadovybė planuoja užimti Bagdadą sektoriais. JAV pajėgos užėmė į šiaurės vakarus nuo Bagdado vedančius greitkelius. Per prasiveržimą į Bagdadą žuvo daugiau kaip 2 tūkst. Irako karių, teigia JAV. JAV kariai kontroliuoja visus vakarinius Bagdado pakraščius, miesto rytuose aidi artilerijos salvės

REKLAMA
REKLAMA

Bagdadiečiams uždrausta išvykti iš miesto tamsiu paros metu, pranešė Irako televizija.

JAV pajėgoms priartėjus prie Irako sostinės, Irako televizija pranešė apie šalies pareigūnų įvestą draudimą išvykti iš Bagdado nuo 18 val. vakaro iki 6 val. ryto."Buvo nuspręsta įvesti draudimą automobiliams ir žmonėms išvykti ir įvykti į Bagdadą nuo 18 val. vakaro iki 6 val. ryto iki kito įspėjimo", - teigė televizijos diktorius.

REKLAMA

Prieš pat šį pareiškimą, Bagdado centre esantis "Reuters" korespondentas pranešė girdįs vakariniuose miesto priemiesčiuose aidinčią sunkiąją artileriją."Girdimas stiprus dundesys. Girdėjome jį aidint visoje sostinėje", - teigė korespondentas.

JAV kariuomenė teigia Bagdado oro uoste dislokavusi 7 tūkst. karių

Jungtinės Valstijos Bagdado oro uoste dislokavo 7 tūkst. karių ir skuba čia įkurti nedidelį karinį kaimelį, naujienų agentūrai "Reuters" teigė kariškis. Pasak 3-osios pėstininkų divizijos inžinerinei brigadai vadovaujančio pulkininko Johno Peabody (Džono Pibodžio), JAV pajėgos sutelktos oro uoste, esančiame už 20 km į pietvakarius nuo Irako sostinės centro.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau JAV kariškai pranešė, kad į penktadienį amerikiečių pajėgų užimtą oro uostą išvyks kovinis inžinerinis dalinys, kuris išvalys čia esančias nuolaužas, suremontuos ir parengs oro uosto pakilimo taką.

Dangus virš Bagdado bus patruliuojamas ištisą parą

Amerikos ir Britanijos aviacija ėmė kiaurą parą patruliuoti oro erdvę virš Bagdado, kad paremtų sausumos kariuomenę, judančią Irako sostinės link. Apie tai televizijos kompanijai "Fox-News" pranešė Amerikos karinių oro pajėgų, dalyvaujančių operacijoje prieš Iraką, vadas generolas Michaelas Moseley (Maiklas Moslis).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, Irako Respublikos gvardijos daliniai, ginantys Bagdadą, jau nebevaidins lemiamo vaidmens mūšiuose. "Jie arba pasiduos, arba bus sunaikinti", - pareiškė generolas.

Pasak Amerikos kariškio, iš oro sausumos kariuomenę remia tiek karinių oro pajėgų lėktuvai, tiek ir jūrų pėstininkų bei karinio jūrų laivyno aviacija.Generolas taip pat pažymėjo, kad Irako karinės oro pajėgos nedalyvavo oro mūšiuose prasidėjus karo veiksmams prieš Iraką, nes dauguma svarbiausių Irako aerodromų buvo išvesta iš rikiuotės dar operacijos pradžioje.

REKLAMA

Bagdade griaudėja sprogimai, miesto gatvės ištuštėjo

Sekmadienį per Irako sostinę nusirito trijų galingų sprogimų banga, atsiritusi iš pietvakarinių Bagdado apylinkių, teigė kare dirbanti naujienų agentūros "Reuters" korespondentė.

Pasak "Reuters" korespondentės Samia Nakhoul (Samijos Nachul), miesto gatvės beveik ištuštėjo, uždarytos parduotuvės.

S.Nakhoul pranešė, kad Jungtinėms Valstijoms sostinės apylinkėse dislokavus karius ir tankus, Bagdade ėmė augti įtampa.

Vis daugiau žmonių bėga iš miesto ir traukia į atokias provincijas, kur ieško saugaus prieglobsčio, sakė ji.

REKLAMA

Sekmadienį pietvakarinėse Bagdado apylinkėse buvo girdėti trys galingi sprogimai, tvirtino tuo metu kaip tik miesto centre buvusi "Reuters" korespondentė.Prieš kurį laiką Samia Nakhoul pranešė, kad netrukus po garsaus artilerijos aido, atskriejusio iš vakarinių miesto pakraščių, toje pat Bagdado pusėje pasipylė raketų liūtis.

S.Nakhoul taip pat pranešė, jog galingas artilerijos griausmas sekmadienį sklido ir iš pietrytinio Bagdado Dauros rajono, kuriame veikia naftos perdirbimo gamykla.Lėktuvai riaumojo virš Irako sostinės, o artilerijos ugnies dundesys buvo girdėti iš Dauros, kur stovi elektros energijos jėgainė ir naftos perdirbimo gamykla, sakė S.Nakhoul.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gamykla jau kurį laiką veikia mažesniu pajėgumu nei turėtų ir perdirba po 100 tūkst. barelių naftos per dieną (bpd). Trys Irako naftos perdirbimo kompleksai, esantys Dauroje, Baidžyje šiauriau Bagdado ir Basroje šalies pietuose, kartu iš viso gali perdirbti apie 500 tūkst. bpd.

Karas, kuriuo siekiama nuversti Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną), tęsiasi jau aštuoniolika dienų ir netrukus pasieks kulminaciją, kuriai besirengianti JAV armija teigia sutelkusi tankų bei karių pajėgas pietvakariniame Irako sostinės pakraštyje.

REKLAMA

JAV karinė vadovybė planuoja užimti Bagdadą sektoriais

JAV karinė vadovybė planuoja apjuosti Bagdadą "laisvu kordonu" ir pradėti aktyvią propagandinę kampaniją per radiją ir televiziją, platindama lapelius, kad įtikintų miesto gyventojus, jog Saddamo Husseino režimas greitai žlugs, pranešė Pentagono atstovai.

Pasak jų, kariškiai tikisi, pasinaudoję miestą į dvi dalis dalijančia Tigro upe ir kai kuriomis plačiomis automobilių magistralėmis, suskirstyti Bagdadą į sektorius, kuriuos paeiliui užėmę, vėliau "apsivalys" nuo Irako kareivių ir savanorių gynėjų.Šis kordonas, kaip paaiškino JAV karo žinybos atstovai, nereikš apgulties, ir gyventojai, panorėję išvykti iš miesto, galės tai padaryti. Specialių priemonių žmonėms iškeldinti nebus imamasi, nes dėl didelio pabėgėlių srauto Bagdado priemiesčiuose gali iškilti rimtų humanitarinių problemų, pareiškė Pentagono atstovai.

REKLAMA

JAV pajėgos užėmė į šiaurės vakarus nuo Bagdado vedančius greitkelius

Apsupti Bagdadą siekiančios JAV pajėgos užėmė į vakarus ir šiaurės vakarus iš miesto vedančius greitkelius, sekmadienį pranešė kariniai šaltinis.

"Nuo šiol kontroliuojame šiaurės vakarines miesto prieigas", - teigė šaltinis.3-osios pėstininkų divizijos 3-oji brigada, kurią sudaro daugiau kaip 50 tankų, 70 kovos mašinų "Bradley" bei kovos inžinerinės pajėgos, užėmė strategiškai svarbias pozicijas maždaug už 4-5 kilometrų į šiaurės vakarus nuo miesto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaltinio teigimu, brigada kontroliuoja teritoriją aplink greitkelius, vedančius į šiaurę ir į vakarus nuo Bagdado vedančius kelius.

3-osios pėstininkų divizijos vilkstinei vykstant užimti pozicijų į šiaurės vakarus nuo Bagdado, Irako kovotojų surengtos pasalos metu žuvo vienas JAV karys, dar vienas buvo sužeistas.

Bagdado ligoninėms gresia krizė, teigia Raudonasis Kryžius

Bagdado ligoninės iš paskutiniųjų mėgina susidoroti su sužeistųjų antplūdžiu, dėl kurio baigia išsekti medikamentų atsargos ir kyla vis didesnis chaosas, sekmadienį pranešė Raudonojo Kryžiaus (RK) tarptautinis komitetas.

REKLAMA

"Akivaizdu, kad ligoninėse susidarė nepaprastoji padėtis, - sakė RK atstovė Antonella Notari (Antonela Notari). - (Padėtis) itin įtempta, ligoninės personalas be poilsio dirba visą parą".

Pasak jos, vien sostinės Jarmuko ligoninė nuo penktadienio vakaro iki šeštadieniopietų priėmė maždaug šimtą sužeistųjų. Neįmanoma pasakyti, ar sužeistieji yra civiliai, ar kariškiai, pridūrė ji.

A.Notari tvirtino sekmadienį negalėjusi susisiekti su Raudonojo Kryžiaus darbuotojais Bagdade.

Kaip teigia A.Notari, pagrindinės miesto ligoninės "labai efektyviai sprendžia dėl (minėtų) aplinkybių susidariusią situaciją, nors, žinoma, daro tai itin chaotiškai".Suteikti medicininę pagalbą sužeistiesiems didžiojoje miesto dalyje trukdo švaraus vandens ir elektros energijos stygius.

REKLAMA

"Švaraus vandens stygiaus ir nuotekų valymo požiūriu situacija šiuo metu išvis ypač sunki. Dabar visi dirba su kilnojamaisiais generatoriais, kadangi kitokio energijos šaltinio tikriausiai nebeliko", - teigė A.Notari.

Per prasiveržimą į Bagdadą žuvo daugiau kaip 2 tūkst. Irako karių, teigia JAV

Sekmadienį Jungtinių Valstijų Centrinė vadavietė pranešė mananti, kad per JAV surengtą Bagdado sausumos puolimą žuvo daugiau kaip 2 tūkst. Irako karių ir dar daugiau jų panoro pasiduoti.

Katare įsikūrusioje vadavietės bazėje vienas kariškių teigė, kad iš mūšio lauko gaunami pranešimai rodo, jog minimi du tūkstančiai yra "labai mažas" skaičius, ir kad akivaizdu, jog iš tikrųjų aukų bus gerokai daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tvirtinama, kad nukautųjų skaičių sudaro reguliariųjų pajėgų ir elitinės Respublikos gvardijos kariai bei itin prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) atsidavusių specialiųjų pajėgų kovotojai.

Pasak kariškio, kitose Irako vietose sąjungininkių pajėgoms panoro pasiduoti daugybė dalinių vadų, bet įvardyti konkrečias vietoves atsisakė.

Bagdado centras apšaudomas minosvaidžiais

Centriniuose Bagdado gyvenamuosiuose ir komerciniuose rajonuose sekmadienį sproginėjo dešimtys minosvaidžiais paleistų šovinių, praneša mieste esantys "Reuters" korespondentai.

Korespondentai teigimu, minosvaidžiais apšaudomi objektai, esantys vos už kelių kilometrų į šiaurę nuo jų viešbučio Bagdado centre. Iš tos pusės buvo matomi kylantys dūmai.

Tai pirmas kartas per 18 dienų trunkantį karą, kai Irako sostinės centras atakuojamas minosvaidžiais; daugiau kaip dvi savaites JAV vadovaujamos pajėgos Bagdadą atakavo lėktuvų mėtomomis bombomis bei raketomis.

Sprogimai ir artilerijos pabūklų salvės mieste aidėjo nuo ankstaus ryto. JAV pajėgos penktadienį užėmė Bagdado oro uostą ir nuo tada stiprina pozicijas aplink 5 mln. gyventojų turintį miestą.

REKLAMA

JAV kariai kontroliuoja visus vakarinius Bagdado pakraščius, miesto rytuose aidi artilerijos salvės

JAV kariai pasiekė šiaurinėje Bagdado dalyje į miestą įtekančią Tigro upę ir užėmė visus vakarinius Irako sostinės pakraščius, pranešė JAV kariuomenės pareigūnas."Jūrų pėstininkai tęsia galutinį Bagdado apsupimą", - pareiškė majoras Rossas Coffmanas (Rosas Kofmanas).

"Kariuomenė kontroliuoja vakarinę pusę nuo upės iki upės", - teigė taktinėje 3-osios pėstininkų divizijos vadavietėje dirbantis R.Coffmanas, turėdamas omenyje Tigro upę, tekančią Bagdado centru iš miesto šiaurės į pietus. Rytinį Bagdadą drebina galinga artilerijos ugnis

Sekmadienį galinga artilerijos ugnis sudrebino Bagdado rytuose esantį Zajuneho gyvenamąjį rajoną, netoli kurio stovi Irako olimpinio komiteto pastatas, priklausantis prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) sūnui Uday (Udajui), pranešė kare dirbanti naujienų agentūros "Reuters" žurnalistė.

Pasak korespondentės Samios Nakhoul (Samijos Nachul), artilerijos ir priešlėktuvinės gynybos pabūklų dundesys apylinkėje buvo girdimas kelias minutes. "Griaudėjo tarsi gana dideliame mūšyje", - teigė ji.

REKLAMA

Zajuneho rajonas laikomas gyvenamuoju, tačiau, kaip manoma, jame dislokuotos Irako artilerijos divizijos. Be to, čia gyvena kai kurie Irako karininkai.

Pirmoje sekmadienio pusėje korespondentai pranešė matę minosvaidžių sviedinių, kurie nukrito vos už kelių kilometrų šiauriau jų viešbučio, stovinčio Bagdado centre. Juos veikiausiai iššovė JAV pajėgos.

"(Anksčiau) būdavo galima pasakyti, kur eina fronto linija, bet dabar panašu, kad pavieniai susirėmimai vyksta įvairiuose rajonuose", - sakė S.Nakhoul.

"Reuters"-AFP-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų