• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV pajėgos penktadienį (04.04) per pirmą sausumos puolimą prieš Irako sostinę nuo karo pradžios perėmė Bagdado tarptautinio oro uosto kontrolę

REKLAMA
REKLAMA

"Kontroliuojame oro uostą. Tai didelė teritorija su daugeliu pastatų, kuriuos reikia patikrinti, bet jis (oro uostas) mūsų", - "Reuters" sakė pulkininkas Johnas Peabody (Džonas Pibodis), 3-iosios pėstininkų divizijos inžinerinės brigados vadas.

REKLAMA

Po šio laimėjimo Irako sostinė tapo pasiekiama sausumos artilerijai ir raketų sistemoms, kurias amerikiečiai atsigabeno iš Kuveito.

Šaltiniai JAV armijoje Luke'ui Bakeriui (Lukui Beikeriu), kuris yra su 3-iąja pėstininkų divizija, sakė, kad prieš oro uoste įsitvirtinusius irakiečius naudojami tankai ir šarvuočiai. Iš pradžių priešintasi buvo nesmarkiai.

Vėliau JAV pajėgoms pavyko atremti Irako atsakomąjį puolimą. Per įnirtingą susišaudymą buvo sunaikinti penki tankai ir keletas šarvuotų automobilių, sakė L. Bakeris.

REKLAMA
REKLAMA

"Kovos mašinos "Bradley" pradėjo šaudyti iš sunkiųjų kulkosvaidžių ir leisti raketas TOW. Jie pamušė keturis tankus T-72, vieną T-62 ir keletą kitų mašinų, - sakė jis. - Iš tankų kylą dūmai, aš matau prie jų gulinčius kūnus".

Pranešama, kad JAV pajėgos po oro uostu aptiko tunelių sistemą, tikriausiai einančią po Tigro upe.

Katare įsikūrusi JAV Centrinės karinė vadovybė pranešė, kad specialiosios pajėgos taip surengė reidą vienoje Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) rezidencijoje į šiaurės vakarus nuo sostinės ir blokavo kelią į jo gimtąjį miestą Tikritą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Televizija CNN pranešė, kad Irako pareigūnai važinėja po miestą su garsiakalbiais ir ragina gyventojus eiti ginti oro uostą. Televizijos teigimu, taip pat uždaryti patikrinimo punktai prie miesto, todėl gyventojai negali išvykti.

Kai bus visiškai užimtas ir saugus, oro uostas gali būti panaudotas čia transportuoti daugiau JAV karių ir amunicijos. Tokiu būdu būtų sumažinta apkrova tiekimo kolonoms, nusidriekusioms šimtus kilometrų iš Kuveito į Iraką.

"Reuters" korespondentė teigė, kad prašvitus Bagdado centre toliau girdėjosi, kaip bombarduojamas oro uosto rajonas, maždaug už 20 kilometrų į pietvakarius nuo centro. Samia Nakhoul (Samija Nachul) sakė, kad pačiame mieste, net ir praėjus trims valandoms nuo aušros, gatvės buvo tuščios.

REKLAMA

JAV kariškių pranešime apie mūšio padarinius teigiama, kad gindami Saddamo Husseino oro uostą žuvo 320 Irako karių.

"Reuters" korespondentas Nadimas Ladki (Nadimas Ladkis) Bagdade per naktį girdėjo beveik 100 sprogimų, nugriaudėjusių pietvakariuose, oro uosto kryptimi. Irako pajėgos atsakė artilerijos ugnimi.

Ankstyvą rytą mažiausiai 16 garsių sprogimų sudrebino ir Bagdado centrą. Panašu, kad tokie naktiniai bombardavimai tampa kasdiene rutina.

Kaip pranešė JAV Centrinė vadovybė, dauguma smūgių kliuvo Saddamui Husseinui priklausantiems rūmams, taip pat buvo puolami Irako karinių oro pajėgų vadavietės pastatai Bagdado centre.

REKLAMA

"Smūgiai sumažino Irako karinių oro pajėgų galimybės kontroliuoti ir valdyti Irako oro priemones", - sakoma pareiškime.

Nuo ketvirtadienio vakaro Bagdade nutrūko elektros energijos tiekimas. JAV kariškiai tvirtino, kad tai įvyko ne dėl jų bombardavimų.

Miestas ne tik paskendo tamsoje - jame nutilo ir garsiakalbiai, iš kurių sklido kvietimai musulmonams melstis.

"Nesigirdi nieko, tik šunų lojimas ir lėktuvų gausmas virš galvos bei sprogimai", - sakė S. Nakhoul.

Daugybė irakiečių, daugiausiai karių, žuvo per ketvirtadienio vakarą surengtą Furato gyvenvietės, esančios tarp Bagdado centro ir oro uosto, puolimą. Liudininkai jį pavadino JAV artilerijos ir raketų kruša. Irako pareigūnai paskelbė, kad per susirėmimus gyvenvietėje ir šalia jos žuvo 83 žmonės, tačiau šių duomenų neįmanoma patikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Vienoje iš keturių ligoninių, kur buvo vežami nukentėjusieji, mes matėme į daugybę žuvusiųjų kūnų. Atrodė, kad dauguma jų kariškiai", - sakė N. Ladki. Ligoninėje gydomi daugiau kaip 120 sužeistųjų.

Irakas taip paskelbė per susirėmimą netoli oro uosto esančioje Razvanijos gyvenvietėje paėmęs penkis JAV tankus ir vieną sraigtasparnį. Jų įgulos arba žuvo, arba buvo paimtos į nelaisvę.

JAV kariškiai pranešė, kad kovose dėl oro uosto buvo paimta ar sunaikinta 31 priešlėktuvinės artilerijos vienetas, trys šarvuoti transporteriai, 23 sunkvežimiai, vienas artilerijos pabūklas bei amunicijos sunkvežimis.

JAV ir Britanijos lyderiai anksčiau sakė, kad sunkiausias kampanijos, jau besitęsiančios 16 dienų, uždavinys bus užimti Bagdadą. Čia koalicijos pajėgos gali įstrigti gatvių mūšiuose, kuriuose iš jų pažangiausių karinių technologijų bus mažai naudos.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų