REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liberalų sąjungos lenkiškojo sparno atstovai apkaltino Lietuvos lenkų rinkimų akciją (LLRA) išdavus Vilniaus lenkus ir liberalus, tačiau LLRA vadovybės atstovai pareiškė Velykų proga į tarpusavio vaidus nesivelsiantys.

REKLAMA
REKLAMA

Nedidelė neseniai įkurta Lietuvos lenkų liaudies partija pareiškė, kad LLRA negali tapatintis su 250 tūkstančių lenkų bendruomenės valia.

REKLAMA

"Išdavystė nėra būdinga lenkams. Ypač didžiųjų švenčių išvakarėse. Jei lenkai save vadina krikščioniška tauta, tai jie neturi išdavystės būdu ieškoti sau naudos", - penktadienį (04.18) Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė Seimo Jungtinės ir liberalų frakcijos narys Aleksandras Poplavskis, kuris pats yra lenkas.

A. Poplavskis piktinosi, kad LLRA, po praėjusių metų gruodį įvykusių savivaldybių tarybų rinkimų žadėjusi Vilniaus miesto savivaldybėje pratęsti koalicinį bendradarbiavimą su Artūro Zuoko vadovaujamais liberalais, vėliau persigalvojo. Praėjusioje 2000-2003 metų kadencijoje Vilniaus savivaldybės taryboje valdančiąją daugumą sudarė liberalų, konservatorių ir LLRA koalicija.

REKLAMA
REKLAMA

Atsisakydama preliminarių pažadų Vilniaus miesto savivaldybės taryboje ir toliau bendradarbiauti su liberalais, LLRA praėjusią savaitę Vilniaus mero rinkimuose prisijungė prie daugumą suformavusių kelių nedidelių miesto tarybos frakcijų. Meru buvo išrinktas socialdemokratas Gediminas Paviržis. Liberalai, dėl padarytų pažeidimų apskundė teismui mero rinkimų rezultatus ir, administracinio teismo sprendimu, G. Paviržio įgaliojimai buvo laikinai sustabdyti.

Dėl koalicijos partnerių pakeitimo daug visuomenės kritikos sulaukusi LLRA pareiškė, kad ji nieko neišdavė, nes su liberalais susitarimas bendradarbiauti buvo sudarytas ne partijos, o tik LLRA Vilniaus miesto skyriaus lygiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Poplavskio, viena iš priežasčių, kodėl LLRA galėjo nuspręsti Vilniaus mieste pakeisti koalicijos partnerius, yra ta, kad LLRA nori būti vienintele Lietuvos lenkų atstove. A. Poplavskio teigimu, LLRA kėlė nerimą tai, kad prie Lietuvos liberalų sąjungos buvo įkurtas lenkus vienijantis klubas "Prolibera".

"Klubas ypač nepatinka Lietuvos lenkų rinkimų akcijai, kuri nori uzurpuoti atstovavimą visai Lietuvos lenkų bendruomenei. Visiškai netoleruoja kitaminčių ir visokiais būdais stengiasi diskriminuoti ir izoliuoti žmones, kurie turi kitas pažiūras", - spaudos konferencijoje sakė A. Poplavskis.

REKLAMA

Anot jo, lenkų klubas "Prolibera", vienijantis liberalių pažiūrų lenkų tautybės asmenis, buvo įsteigtas praėjusių metų rudenį. Kai kurie "Prolibera" klubo nariai priklauso Lietuvos liberalų sąjungai. Pagrindinis klubo tikslas yra liberalių idėjų propagavimas Lietuvos lenkų bendruomenėje.

"Tezė, kad lenkai išdavė Zuoką, kad lenkai išdavė Lietuvą, yra neteisinga. Dauguma vilniečių lenkų balsavo už Artūrą Zuoką", - teigė toje pačioje spaudos konferencijoje dalyvavęs lenkų klubo "Prolibera" steigėjas ir buvęs Vilniaus miesto tarybos narys Zdislavas Trykas.

REKLAMA

Z. Tryko teigimu, "išdavystę padarė keli lenkų tautybės asmenys, buvę komjaunuoliai".

Tačiau LLRA primininkas Seimo narys Valdemaras Tomaševskis BNS teigė, kad šią situaciją jis komentuos tik po didžiųjų švenčių.

"Lenkai Didįjį penktadienį nekritikuoja. O jei Poplavskis kritikavo, tai galbūt jis yra ne visai tikras lenkas", - BNS sakė V. Tomaševskis.

Vilniaus miesto savivaldybių tarybos rinkimuose dalyvavusi, tačiau nė vieno mandato neiškovojusi pernai įsteigta Lietuvos lenkų liaudies partija ketvirtadienio vakarą išplatino pareiškimą, anot kurio, "kelių šimtų žmonių, priklausančių LLRA, veikla ir priimami sprendimai negali būti sutapatinti su visa beveik 250 tūkstančių lenkų visuomene Lietuvoje".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Lietuvos lenkų liaudies partijos pirmininkės Antoninos Poltavec pareiškimo, "šie sprendimai priimami nedemokratiniu būdu, siaurame žmonių rate, nepasitarus su ta pačia visuomene, be pagrindo bandant uzurpuoti sau teisę į informaciją ir teisybę".

Pernai gruodį įvykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose buvusio mero A. Zuoko vadovaujama liberalų ir moderniųjų krikščionių demokratų koalicija gavo 18 Vilniaus miesto tarybos narių mandatų. Tačiau nė vienas lenkų tautybės liberalas nepateko į naująją miesto tarybą. Praėjusios kadencijos Vilniaus miesto taryboje tarp liberalų buvo ir du lenkų tautybės deputatai.

REKLAMA

LLRA dabartinėje miesto taryboje turi 6 deputatų mandatus ir įeina į valdančiąją daugumą sudarančią koaliciją.

Šiai koalicijai, be LLRA, taip pat priklauso po 6 mandatus turinčios Lietuvos socialdemokratų partija, Liberalų demokratų partija, Lietuvos rusų sąjunga ir 3 mandatus turinti Naujoji sąjunga (socialliberalai).

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų