• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per 2001-uosius Lietuvos ekonominės laisvės indeksas sumažėjo nuo 6,2404 punkto iki 6,2306 punkto, mūsų šalį palikdamas žemiausioje pozicijoje, palyginti su Latvija ir Estija.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų šalis, kaip rodo Kanados "Fraser" instituto rengiamas ekonominės laisvės indeksas, minimu laikotarpiu smuktelėjo dviem vietomis į 70 vietą tarp 123 pasaulio šalių. Estija buvo 16-oje vietoje, o kaimyninė Latvija - 54-oje.

REKLAMA

"Ekonominės laisvės indekso pokyčiai būtų nereikšmingi, jei neturėtų pasekmių. Kadangi laisvė tiesiogiai koreliuoja su gerove, kiekvienas laisvės sumažėjimas šiemet po penkerių metų gali reikšti bendrojo vidaus produkto (BVP) sumažėjimą", - “Eltai” sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) viceprezidentė Rūta Vainienė. Pasak jos, tokias sąsajas su BVP pažymi įvairių pasaulio šalių ekonominę laisvę vertinantys ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Užpernai Lietuvos BVP augimas sudarė 5,9 proc., o pernai jis didėjo sparčiausiai tarp trijų Baltijos šalių - 6,7 proc., kai Latvijos BVP padidėjo 6,1 proc., o Estijos - 5,8 proc. Lietuvos Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas tikisi, kad artimiausiais metais šalies bendrojo vidaus produkto augimas sudarys apie 6 proc.

Nuo 1995 iki 2000 metų Lietuvoje laisvės sparčiai daugėjo: iš 94-osios vietos ji buvo pasistūmėjusi iki 68-ąją.

LLRI viceprezidentės nuomone, Lietuva pati save skuba suvaržyti, per daug kruopščiai ir per daug uoliai stengdamasi vykdyti ne tik ES, bet net ir nesančius reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Noras suvaržyti patiems save ir verslą yra akivaizdus", - mano R. Vainienė.

Naudojant 38 rodiklius Kanados "Fraser" instituto tyrimas vertina, kaip sekasi užtikrinti įstatymo viršenybę, nuosavybės teises, prekybos laisvę, protingas taisykles ir optimalaus dydžio valdžią. Pagrindinės ekonominės laisvės sudedamosios dalys yra asmens pasirinkimo laisvė, laisvi mainai, konkurencijos laisvė, asmens ir jo turto apsauga.

Laisviausia pasaulio šalimi išliko Honkongas. Po jo eina Singapūras, JAV, Naujoji Zelandija ir Didžioji Britanija. Kitos didžiosios valstybės užėmė šias vietas: Japonija - 26-ąją, Vokietija - 20-ąją, Italija - 35-ąją, Prancūzija - 44-ąją, Kinija - 100-ąją, Rusija - 112-ąją. Žemiausias penkias vietas užėmė Bisau Gvinėja, Alžyras, Zimbabvė, Demokratinė Kongo Respublika ir Mianmaras.

Pirmasis ekonominės laisvės indeksas buvo publikuotas 1996 metais. Šio tyrimo metodikos rengimui vadovavo Nobelio ekonomikos premijos laureatas Miltonas Friedmanas (Miltonas Frydmanas).

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų