REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje Penktadienį atidaroma paroda "Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė ir Rusija 13-18 amžiais" pristato iš centrinių Rusijos saugyklų atgabentus svarbius Lietuvos istorijos faktus liudijančius dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Paroda skiriama vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-osioms metinėms.

Parodoje bus pristatoma LDK ir Maskvos Didžiosios Kunigaikštystės 13-16 amžiais bei Žečpospolitos ir Rusijos valstybės 17-18 amžiais dokumentai.

REKLAMA

Be to, pirmą kartą iš Kremliaus muziejaus atgabentos 16-17 amžiaus LDK pasiuntinių dovanos.

Rusijos senųjų aktų archyvas paskolino parodai 14-16 amžiaus tarpvalstybines sutartis - Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo ir Maskvos didžiojo kunigaikščio Dmitrijaus Doniečio pasiuntinių 1371 metų sutartį, Lenkijos karaliaus Vladislovo II ir jo brolio Lietuvos didžiojo kunigaikščio Boleslovo Švitrigailos 1431 metų taikos sutartį bei kitas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas svarbiausių parodos akcentų - jau 200 metų Lietuvoje nematytos 4 iš 644-rių 16-18 amžiaus Lietuvos metrikos knygos. Jų puslapiuose parodos lankytojai galės pamatyti Didžiojo kunigaikščio Žygimanto Senojo privilegijas (1511-1514), 18 amžiaus miestų ir miestelių privilegijas patvirtinančius įrašus su spalvotais miestų herbais.

Iš Rusijos valstybinio istorijos muziejaus atvežtas 16 amžiaus rankraštinis Gediminaičių aprašymas, 1468 metų teisyno rankraštis, apie 10 su parodoje eksponuojamais dokumentais susijusių istorinių asmenų portretų.

Parodą papildys Lietuvos archyvuose ir muziejuose saugomi LDK ir Rusijos istoriją atspindintys pergamentai, portretai, istorinės relikvijos.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų