• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irake ir Afganistane tarnaujantys Lietuvos kariai yra "saugūs tiek, kiek gali būti saugūs tokioje vietoje", po susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu ketvirtadienį (07.31) žurnalistams sakė krašto apsaugos viceministras Jonas Gečas.

REKLAMA
REKLAMA

Viceministro teigimu, situacija tiek Irake, tiek Afganistane nėra paprasta, todėl "jaustis tokioje situacijoje absoliučiai saugiai neįmanoma".

REKLAMA

J. Gečo teigimu, prezidentas pažymėjo, kad Lietuvos pareiga dalyvauti taikos misijose, jas tęsti ir maksimaliai apsaugoti. Kaip priemones kariams apsaugoti, viceministras įvardijo jų parengimą, aprūpinimą ginkluote, ekipuote, transportu, karių mokymą.

Viceministras pažymėjo, kad praėjusios savaitės pradžioje Pietų Irake įvykęs incidentas, kuriame dalyvavo Lietuvos kariai, yra kasdienybė, o į dėmesio centrą pateko dėl to, kad tai buvo nufilmuota.

REKLAMA
REKLAMA

Per praėjusią savaitę Kurnos mieste įvykusias riaušes vietos gyventojai pradėjo veržtis į Lietuvos taikdarių saugomą administracinį pastatą. Kariams buvo duotas įsakymas išstumti protestuotojus už posto ribų, kariai kelissyk iššovė į orą. Per incidentą saugomame objekte buvo 32-34 Lietuvos kariai.

"Įvykiai, kai kariai yra apmėtomi, kai turi stovėti prieš minią, panaudoti ginklą šaudydami į orą tam, kad minia sustotų, minia, kuri reikalauja darbo, atlyginimo, minia, kuri reikalauja dujų, kurių kažkam neteko butą kūrenti, yra kasdienybė. Jie eina prie karinio dalinio, prie sargybinių ir mano, kad jie yra kalti dėl to", - sakė J. Gečas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai yra kasdienybė taikos palaikymo operacijų ir ypač tokios operacijos, kuri yra Irake", - pridūrė krašto apsaugos viceministras.

J. Gečas pažymėjo, kad situacija tiek Irake, tiek Afganistane yra sudėtinga. Afganistane kariai atlieka specialiąją žvalgybą, kuri jau yra gana sudėtinga, nes kariai nedidelėmis grupėmis išvyksta toli nuo savo nuolatinės dislokacijos vietos.

Irake, viceministro teigimu, padėtis sudėtinga, nes vyksta lūžis, daug nepatenkintų žmonių, nesusiformavusi vietos valdžia, žmonės tarpusavyje konfliktuoja, vyksta plėšimai ir vagystės.

REKLAMA

Šiuo metu Didžiosios Britanijos atsakomybės zonoje Danijos sektoriuje Pietų Irake tarnauja 43 kariai iš Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono. Jų pagrindinė stovykla yra už 11 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Kurnos miesto.

Antroji apie 50 karių grupė į Iraką išvyks rugpjūčio pradžioje. Į Kerbelos miestą į pietvakarius nuo Bagdado išvyks būrys Kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono karių, kuris tarnaus Lenkijos atsakomybės zonoje.

Šiuo metu Afganistane JAV vadovaujamoje misijoje "Tvirta taika" dalyvauja antrasis keturiasdešimties Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karių eskadronas.

Pasak J. Gečo, prezidentas "griežtai pasakė", kad jis būtų nedelsiant informuojamas apie visus įvykius, kurie atsitinka Lietuvos atsakomybės rajonuose.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų