REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis kreipėsi į Seimo, Švietimo ir mokslo ministerijos bei Vilniaus universiteto (VU) vadovus, teigdamas, kad Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos studentų priėmimo taisyklės prieštarauja Aukštojo mokslo įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigiama R. Pavilionio kreipimesi, VU Tarptautinio verslo mokykla yra universiteto struktūrinis padalinys, tad jam taikomos visos valstybinės aukštosios mokyklos teisės, tačiau ši mokykla skelbia priėmimą į pagrindines, magistrantūros ir specialiąsias profesines studijas 2003 metais ir nurodo, kad "Visi priimtieji su Universitetu pasirašo Senato patvirtintos formos studijų sutartį ir moka už studijas". Priėmimo taisyklėse taip pat nurodyta, kad Tarptautinio verslo mokyklos "Studentais registruojami asmenys [...] sumokėję mokestį už pirmą semestrą". Tokios priėmimo taisyklės, R. Pavilionio teigimu, prieštarauja Aukštojo mokslo įstatymui.

REKLAMA

Seimo komiteto pirmininkas atkreipia dėmesį, kad švietimo ir mokslo ministro šių metų liepos 11 dienos įsakyme "Dėl studentų priėmimo 2003 metais į valstybines aukštąsias mokyklas" nė vienam universitetui nėra leidžiama į pagrindinių ar vientisųjų studijų dieninius skyrius priimti studentų, mokančių visą studijų kainą, išskyrus studijuojančius antrą kartą ir užsieniečius.

Nuo praėjusių metų rugsėjo 1 d. pradėta taikyti 500 Lt už semestrą studijų įmokos sistema maždaug pusei pagrindinių studijų dieninių skyrių studentų. Kiti dieninės studijų formos studentai valstybinėse aukštosiose mokyklose studijuoja nemokamai. Tačiau šios Aukštojo mokslo įstatymo nuostatos, pasak R. Pavilionio, nebuvo taikomos VU Tarptautinio verslo mokykloje. "Joje besimokantys visų studijų formų studentai 2002-2003 mokslo metais mokėjo visą studijų kainą. Šiais metais Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla vėl tęsia grubiai Įstatymą pažeidžiantį priėmimą į mokamas dienines studijas", - piktinasi R. Pavilionis.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Aukštojo mokslo įstatymą, priėmimo į aukštąją mokyklą taisykles nustato pati aukštoji mokykla, Vyriausybės nustatyta tvarka jas suderinusi su Švietimo ir mokslo ministerija, o asmenys, sutinkantys mokėti visą studijų kainą, konkurso būdu gali būti priimami į vakarinės ir neakivaizdinės formų visų pakopų studijas, taip pat iki 2005-2006 studijų metų - į antrosios pakopos dieninės formos studijas.

R. Pavilionio kreipimesi pabrėžiama, kad "Švietimo ir mokslo ministerija privalo imtis neatidėliotinų ir konkrečių priemonių, kad Lietuvos abiturientai nebūtų klaidinami priimant į neteisėtai organizuojamas studijas Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje, už kurias jie turi mokėti visą studijų kainą. Jei šiomis dienomis į Tarptautinio verslo mokyklą priimti pagrindinių studijų dieninio skyriaus studentai sumokėjo mokestį už pirmą semestrą (visą studijų kainą), jiems turi būti grąžinta visa įmokėta suma. Atsakomybė už neteisėtai skelbiamą priėmimą ir neteisėtų studijų mokesčių ėmimą tenka Švietimo ir mokslo ministerijai ir studijas organizuojančiai aukštajai mokyklai", - sakoma Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko rašte.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų