REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbuotojo kelionė į darbą ir iš darbo nėra draudiminis įvykis, kadangi darbdavys šio proceso negali kontroliuoti. Draudiminiu įvykiu, įvykus nelaimingam atsitikimui, gali būti pripažinta tik kelionė į darbą ir iš jo darbdavio transportu.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiai nuostatai, kurią siūloma įteisinti naujoje įstatymo Dėl nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo redakcijoje antradienį (02.11) pritarta Pramonininkų konfederacijos konsultaciniame posėdyje.

REKLAMA

Nelaimingą atsitikimą pakeliui į darbą ar iš jo įteisinus kaip buitinę traumą, "Sodra" mokėtų 15 proc. mažesnę ligos pašalpą. Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, maždaug 40 proc. nelaimingų atsitikimų įvyksta pakeliui į darbą ar iš jo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas Teodoras Medaiskis pristatė ir kitus siūlomus įstatymo pakeitimus. Vienas iš jų - vienkartinę išmoką, apdraustajam žuvus darbo metu, sumažinti nuo 100 draudžiamųjų pajamų (88,6 tūkst. litų) iki 100 minimalių mėnesio atlyginimų (43 tūkst. litų).

REKLAMA
REKLAMA

"Jokia pinigų suma negali kompensuoti žmogaus netekties. Kadangi nėra kriterijų, kuriais būtų galima nustatyti kompensacijos dydį, manome, kad vienkartinė išmoka turėtų padengti laidotuvių išlaidas ir pan. Sutaupytas lėšas būtų galima nukreipti darbo saugos prevencijai, nedidinant mokesčių naštos", - siūlymą sumažinti vienkartinę išmoką argumentavo ministrės patarėjas.

Taip pat siūloma vienkartinę išmoką dėl darbe įvykusio nelaimingo atsitikimo sumažinti per pusę, jeigu darbuotojas per praėjusius dvylika mėnesių jau buvo baustas už darbo saugos taisyklių pažeidimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai verstų žmones patiems susirūpinti savo sauga", - sakė T. Medaiskis.

Taip pat, atsižvelgus į nelaimingų atsitikimų statistiką, siūloma įmones suskirstyti į kategorijas, nuo kurių ateityje priklausytų jų įmokų tarifo dydis.

Dėl šių siūlymų Pramonininkų konfederacijos konsultaciniame posėdyje nebuvo balsuota.

"Tai didelė atsakomybė, kadangi jūsų sprendimai palies kiekvienos įmonės ir kiekvieno darbdavio interesus", - ragino siūlymus rimtai apsvarstyti ir įvertinti konfederacijos viceprezidentas Mykolas Aleliūnas.

Perskirsčius "Sodros" tarifus, nelaimingiems atsitikimams nukreipiamas nebe 1 proc. o 0,3 proc. įmokos "Sodrai". Pernai surinkta suma sudarė 130 mln. litų, išmokėta - 9 mln. litų.

Nauja įstatymo redakcija bus teikiama svarstyti Trišalei tarybai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų