REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esant dabartinėms gavybos apimtims, Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) nebepajėgia sulaikyti naftos kainų augimo. Kaip rašo JAV verslo dienraštis "Wall Street Journal", tai patvirtina kelių OPEC valstybių narių vadovybės atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Per pirmąją ketvirtadienio (02.27) prekybos sesijos pusę Teksaso "Light Sweet" rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje priartėjo prie 40 JAV dolerių už barelį kartelės ir sustojo ties 39,9 JAV dolerio už barelį riba. Po sesijos vidurio įtampa rinkoje kiek atslūgo ir naftos kainos nusileido iki 37,35 JAV dolerio už barelį.

REKLAMA

OPEC vadovybės nuomone, sureguliuoti situaciją pavyktų tiktai dar labiau padidinus naftos gavybos apimtis. Kartelio atstovai mano, jog kovo 11 dieną įvyksiančiame OPEC valstybių narių naftos ministrų posėdyje gali būti patvirtintas sprendimas dėl naftos gavybos didinimo. Neatmetama galimybė, kad gavybos apribojimų laikinai gali būti atsisakyta.

Naftos kainų augimą pastaruoju metu skatina rinkos būgštavimai dėl galimo karo Irake, taip pat pasaulio naftos atsargų sekimas, kurį išprovokavo visuotinis streikas Venesueloje. Kainoms įtakos turi ir netikėtai šalta žiema Šiaurės Amerikoje, dėl kurios smarkiai padidėjo mazuto paklausa.

REKLAMA
REKLAMA

Analitikai pažymi, kad staigus kainų augimas kelia rimtą pavojų JAV ir viso pasaulio ekonomikos atsigavimui. Augant naftos kainoms, brangsta tokie strategiškai svarbūs produktai, kaip lėktuvų kuras ir benzinas, o tai savo ruožtu suduoda rimtą smūgį daugelio įmonių biudžetui. "Deutsche Bank" analitiko Adamo Ziminsky (Adamo Ziminskio) teigimu, kiekvieni 10 JAV dolerių, prisidėję prie naftos barelio kainos, mažina pasaulio bendrąjį vidaus produktą 0,5 procento.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų