REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį (02.06) sektoriaus atstovai nurodė, jog didžiausios pasaulyje arbatos gamintojos Indija ir Šri Lanka kenčia dėl karo Artimuosiuose Rytuose grėsmės, nes nuo jų nusigręžia potencialūs pirkėjai, be to, mažėja arbatos kainos.

REKLAMA
REKLAMA

"Indijos arbatos sektorius jau ir taip yra sunkioje padėtyje, o karas Irake gali ją dar labiau pabloginti", - sakė Indijos arbatos asociacijos (ITA) prezidentas D.M.Džainas (D.M.Jain).

REKLAMA

Dėl karo Irake Indijos arbatos sektorius, jau ketvirtus metus iš eilės kenčiantis nuosmukį dėl sumažėjusių kainų pasaulinėse ir vidaus rinkose, gali netekti vienos iš sparčiausiai augančių savo rinkų.

Tuo tarpu Šri Lankos išankstinių sandorių arbatos kainos mažėja, nes pirkėjai baiminasi, jog karas gali pakenti krovinių tiekimui.

Indija yra didžiausia pasaulyje arbatos gamintoja. 2001 metais ji pagamino 854 milijonus kilogramų, arba ketvirtį visos pasaulio arbatos. Savo ruožtu Šri Lanka yra didžiausia pasaulyje arbatos eksportuotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Valstijos gausina savo karines pajėgas Persijos įlankoje galimai karinei operacijai Irake, kurį kaltina kuriant draudžiamus cheminius, biologinius ir branduolinius ginklus.

Trečiadienį (02.05) JAV valstybės sekretorius Kolinas Pauelas (Colin Powell) Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai pateikė, jo manymu, įtikinamų įrodymų, kad Irakas slepia draudžiamus ginklus. Šia kalba JAV pareigūnas siekė įtikinti abejojančias šalis, jog Iraką būtina nuginkluoti panaudojant karinę jėgą.

"Po karo Irake kiltų ekonominė krizė, kurios metu šalies gyventojai mieliau rinktųsi duoną su sviestu, o ne arbatą", - teigė 54 proc. Indijos arbatos tiekiančios Asamo valstijos pareigūnas Dirajus Kakatis (Dhiraj Kakati).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irakas tapo viena sparčiausiai augančių rinkų Indijos arbatos eksportui. 2001 metais Indija į Iraką eksportavo 179,79 milijono kilogramų daugiausia prastesnių rūšių arbatos.

Naujausi duomenys rodo, kad per pirmus dešimt 2002 metų mėnesių Indijos arbatos eksportas į Iraką, vykdomas pagal JT maisto už naftą programą, patrigubėjo iki 36,33 milijono kilogramų, palyginti su 12,66 milijono kilogramų, eksportuotais per tą patį 2001-ųjų laikotarpį.

"Konfliktas su Iraku numuš pigesnės arbatos kainas, tai savo ruožtu sumažins ir brangesnių rūšių kainas, - aiškino didžiausios eksportuotojos į Iraką "A.Tosh & Sons Ltd" direktorius Gautamas Gosas (Gautam Ghose). – Prasta Indijos arbatos sektoriaus padėtis taps dar blogesnė".

REKLAMA

Per paskutinius ketverius metus kai kurių Indijos arbatos rūšių kainos sumažėjo net 30 procentų. Dalis arbatos augintojų teigia, jog tiek sumažėjusios kainos netgi nepadengia sąnaudų.

Tuo tarpu Šri Lankos arbatos kainos prekių rinkose per praėjusį mėnesį smuko 10-15 procentų. Šios, ypač į Artimuosius Rytus eksportuojamų rūšių, kainos krito ir trečiadienį.

2002 metais Šri Lanka eksportavo 287 milijonus kilogramų arbatos, iš jos 17,7 milijono kilogramų, arba 6,1 procento, išvežta į Iraką. Analitikų vertinimu, šalies arbatos eksportas į visas Artimųjų Rytų šalis sudarė net 41 procentą.

REKLAMA

Per Artimuosius Rytus taip pat veda kelias į didžiausios Šri Lankos arbatos rinkos - Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) pietinius regionus.

Savo ruožtu ekspertai ragina arbatos gamintojus daugiau dėmesio skirti aukštesnės kokybės rūšims, populiaresnėms Europos ir Japonijos rinkose.

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų