• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ateinančią savaitę Rusija rengiasi minėti daugiausia aukų Antrajame pasauliniame kare pareikalavusio mūšio - Stalingrado pergalės - 60-ąsias metines ir nesutaria, ar žiaurumu garsėjusio Josifo Stalino valdymo laikais viskas buvo taip jau blogai.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau vadinęsis Carycinu, 1925 metais miestas Stalino garbei buvo "pakrikštytas" Stalingardu, o prasidėjus Atšilimui, 1961 metais pervadintas Volgogradu - taip siekta panaikinti bet kokias asociacijas su diktatoriaus asmenybe. Tačiau Volgograde neseniai kilo judėjimas, siekiantis grąžinti miestui prieš hitlerininkų užpuolikus laimėtą mūšį menantį vardą. 1942-1943 metais prie Stalingrado vykusios kautynės iš abiejų kariavusių pusių pareikalavo po du milijonus žmonių gyvybių.

REKLAMA

Ar pakeitęs miesto pavadinimą Nikita Chruščiovas patenkino savo užgaidą, pakurstytą pavydo savo pirmtakui didžiulio populiarumo, ar tokiu būdu jis atkūrė istorinę teisybę?

"Jūs, jauni žmonės, to paprasčiausiai negalite suprasti. Tai mūsų širdyse, - sakė 81 metų Anatolijus Kozlovas, Stalingrado mūšyje vadovavęs pėstininkų būriui. - Jeigu jie nepavadins jo Stalingradu, spjaus mums į veidus. Tai reikš, kad jie mus jau palaidojo gyvus".

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Vladimiras Putinas, vengiantis bet kokių prieštaravimų, kurie gali kainuoti rinkėjų balsų, praėjusį mėnesį užgaidai grąžinti senąjį miesto pavadinimą atsargiai tarė "ne". Tačiau karo veteranai tikisi, kad sekmadienį, vasario 2-ąją, rengiamose iškilmėse V.Putinas pakeis savo nuomonę.

Kad Maskva miestui grąžintų ankstesnį - Stalingrado - pavadinimą, reikalauja ir Volgogrado srities Dūma.

Tačiau Putiną remiančiai partijai "Vieninga Rusija" priklausantis vienas miesto vadovų ir vietos lyderių šias užmačias laiko komunistų, kurie 1991 metais po Sovietų Sąjungos žlugimo neteko valdžios, gudrybe, ir mano, kad ja bus siekiama pasinaudoti gruodį vyksiančiuose rinkimuose į šalies Dūmą.

"Šiuo metu politinė situacija tokiam žingsniui nėra palanki, - teigė mero pavaduotojas Vladimiras Ovčincevas. - Galbūt (tai bus įmanoma) po dešimties ar dvidešimties metų, kai aprims aistros ir įsitvirtins stiprios vidurio partijos, bet ne dabar".

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų