REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje, Lietuvos vaikų ir jaunimo centre (LVJC), praūžė trys trečiojo šalies breiko turnyro” TOP FINT 2002” turai. Šalies breiko atlikėjai jau laukia turnyro finalo, kuris vyks sostinėje 2003 metų vasario 8 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario 8 dieną 17.00 val. vėl džiūgaus visi breiko mėgėjai. Šį kartą jaunimas bus pakviestas į Lietuvos vaikų ir jaunimo centro organizuojamą III šalies breiko turnyro “TOP FINT 2002” finalą.

REKLAMA

Renginys, kaip ir pridera finalui, vyks didžiausioje Vilniaus pramogų salėje - Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose (Rinktinės g. 1, Vilnius).

Į rudenį vykusius atrankinius turus gausiai susirinkdavo žiūrovų - dalis breiko mėgėjų, negavę bilietų, kurie būdavo išpirkti gerokai prieš renginį, negalėjo patekti į Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) salę. Tačiau šį kartą organizatoriai patikino, kad visi norintys galės pasigrožėti breiko šou, nes salėje telpa daugiau nei 3000 žiūrovų.

REKLAMA
REKLAMA

Pilnutėlės LVJC salės dar kartą patvirtino, kad breikas Lietuvoje darosi vis populiaresnis. Pasak turnyro organizatorės Živilės Miškinytės (LVJC šiuolaikinių šokių studijos “Miražas” vadovės), prieš trejus metus pirmajame turnyre dalyvavo tik kelios komandos iš Vilniaus, Kauno ir Šiaulių. Šiemet vien debiutuojančių buvo 9 komandos (iš viso 16). Per tris “TOP FINT2002” turus pasirodė ir žiūrovus triukais stebino net 123 breikeriai. Šiuo metu breikas populiariausias Šiauliuose, iš ten į turnyrą atvyko 6 komandos. Jiems nenusileidžia vilniečiai ir kauniečiai. Save scenoje išbandė taip pat panevėžiečiai ir debiutuojantis jaunimas iš Gargždų, Elektrėnų ir Visagino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po atkrintamųjų “TOP FINT 2002” turų į finalą pateko ir dėl trijų prizinių vietų varžysis 6 komandos: “Invisible Soul”, “Unique Style B-boys” (Vilnius), “Total Spin”, “Real Time Modify” (Šiauliai) ir komandos debiutantės - “Tornado Style (Šiauliai) ir “Left City 54” (Vilnius).

Kaip ir pirmuosiuose turuose, vienas pagrindinių finalo reikalavimų - 10 minučių komandos prisistatymo programa, pagal kurią vertinimo komisija išrinks geriausius iš geriausiųjų. Be pagrindinių trijų prizinių vietų, kurių laimėtojų laukia nemaži piniginiai apdovanojimai, specialūs prizai bus skirti išrinktiesiems pagal atskiras nominacijas: “Geriausio breiko šokėjo”, “Geriausios komandos-debiutantės”, “Breiko merginos”, “Up stiliaus atlikėjo(-os)”. Svečių teisėmis savo parodomąją programą rodys geriausia Lenkijos breiko komanda “Ready To Battle”. Turnyro didžėjus - DJ Mamania.

REKLAMA

Be breiko, žiūrovai scenoje pamatys populiariausią Šiaulių miesto “hip-hopo” kompaniją “JBC”, vilniečius “Shmekla & Viper”, o finale visus susirinkusius pasveikins jaunimo dievukai “G&G Sindikatas”.

Šių metų “TOP FINT” dalyvių amžius svyruoja nuo 9 iki 20 metų. Dainius Žebrauskas (Skruzdėliukas), breiko žinovas, treneris “TOP FINT 2002” vedėjas, teigia, kad vis daugėja breiką šokančių merginų. Joms sunkiau sekasi atlikti gero fizinio pasirengimo reikalaujančius breiko technikos elementus, bet, kita vertus, kai kurios jų plastiškesnės, geriau jaučia sinchroniškumą.

REKLAMA

Finalo dalyviai bus vertinami pagal Europoje pripažintus breiko atlikimo reikalavimus: bendrą komandos fizinio pasiruošimo lygį, komandinį darbą, sinchroniškumą, privalomosios šou programos originalumą, muzikos bei aprangos derinimą ir, be abejo, atlikimo technikos sudėtingumą, tikslumą. Etika ir estetika breiko šokyje, kuriame susijungia šokio, teatro ir sporto elementai, yra labai svarūs vertinimo kriterijai.

Palyginti su kitomis Baltijos valstybėmis, Vilniaus “TOP FINT” - bene vienintelis breiko turnyras, išsiskiriantis dalyvių gausa ir vykstantis tradiciškai kiekvienais metais. Į turnyro finalą žada suvažiuoti nemažai breiko žinovų iš Rusijos, Latvijos, Lenkijos ir Estijos. Tai rodo didelį susidomėjimą Lietuvos breiko turnyru ir yra labai geras startas Baltijos šalių turnyrui Lietuvoje, kuris planuojamas organizuoti 2004 m. pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Živilė Miškinytė džiaugiasi, kad kartu su breiko populiarumu Lietuvoje auga ir jo lygis. Šiandien kai kurie Lietuvos breiko šokėjai galėtų pretenduoti net į europietiško lygio breiko turnyrų prizines vietas, nors šalyje breiko klubų ar specialiai breiko specialistus rengiančios įstaigos nėra.

Lietuvos breikeriai - tikri entuziastai ir savamoksliai. Susibūrę į draugų kompanijas jie ieško tinkamų patalpų treniruotėms, mokosi breiko savarankiškai, vieni iš kitų, stebėdami užsienio atlikėjus vaizdo įrašuose. Patys gludina sudėtingiausių breiko elementų techniką, kuria pasirodymų siužetus, renkasi muziką, aprangą. Į turnyrus jie atvyksta su gausiomis ir triukšmingomis palaikymo komandomis, kurios per pasirodymus kelia tikrą furorą salėse. Pasak Živilės Miškinytės, tai natūralu, nes pats breikas vadinamas gatvės šokiu. Jis gimė Jungtinėse Amerikos Valstijose juodaodžių gaujų gatvės kovų sūkuryje 8-ojo dešimtmečio pradžioje. Tada patys karščiausi, agresyviausi gatvės chuliganai suprato, kad savo pranašumą galima įrodyti ir kitokiu būdu - demonstruojant savo gebėjimus, atliekant įmantriausius akrobatinius triukus.

REKLAMA

Šiaulių breikeriai - didžiausi kitų miestų breikerių varžovai. Iš šio miesto trijuose “TOP FINT 2002” turuose dalyvavo 6 komandos, iš kurių net 3 (“Real Time Modify”, “Total Spin” ir “Tornado Style”) finale kovos dėl geriausios vardo.

Živilė Miškinytė finalo favorite vadina būtent šiauliečių komandą “Real Time Modify” - dviejų pastarųjų Lietuvos breiko čempionatų nugalėtoją. Ši breikerių kompanija 2001-2002 m. sėkmingai atstovavo Lietuvai tarptautiniuose breiko turnyruose Latvijoje ir Estijoje.

“Total Spin” vadinama perspektyvia komanda. Komandos nariai ne tik šoka, bet ir treniruoja “No Name Crew” grupę, kuri šiais metais debiutavo “TOP FINT 2002” ir kurioje ypač gausu merginų breikerių.

REKLAMA

“Tornado Style” - organizatorių vadinama viena stipriausių debiutančių, kovosiančių dėl “Metų debiuto”, tačiau ji pajėgi kovoti ir su senbuviais.

Šiaulių breikeriai išsiskiria tuo, kad dirba be trenerių. Apie šiauliečių pergales Ž. Miškinytė sako: “Pirma, šiauliečiai išsiskiria dideliu noru dirbti, jie - tikri breiko fanatikai. Antra, Šiauliuose labiausiai išvystytas breikas, Šiauliai turi kur kas gilesnes breiko tradicijas nei kiti Lietuvos miestai - tai tiesiog Lietuvos breiko sostinė”.

Vilniui atstovavo keturios komandos - senbuvės “Invisible Soul”, “Uniq Style B-boys” ir dvi naujokės “Left City 54” ir “Green Wally Alternative”, iš kurių tik paskutinė nepateko į finalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Invisible Soul” ir “Unique Style B-boys” - organizatorių įvardijamos kaip vienos kūrybingiausių komandų, stebinančių vis nauja programa. Šios komandos susikūrė iširus “Flash Masters” komandai, kuri “TOP FINT 2001” iškovojo antrąją vietą ir nugalėjo nominacijoje už geriausią šou. Abi komandos laikomos realiomis kandidatėmis tapti nugalėtojomis.

Kaunas, garsėjęs stipriomis komandomis, ir Panevėžys šiemet pasirodė silpnai. Į turnyrą iš šių miestų atvyko tik po vieną komandą. Jos į finalinį turą nepateko.

REKLAMA

Ž. Miškinytė džiaugiasi komandomis naujokėmis iš Gargždų, Visagino ir Elektrėnų, atsiradusiomis tik didelių entuziastų trenerių dėka. Visagine trenerės Alos Šimėnas dėka atsirado net dvi grupės, kurių viena “Small City Breakers” - amžiaus vidurkiu jauniausia čempionate.

Organizatoriai kviečia visus vasario 8-ąją atvykti į Vilnių ir palaikyti savo komandas. Gera muzika ir breiko šou garantuojami.

Gedas SaročkaLietuvos vaikų ir jaunimo centras

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų