• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujais filmais perkrauta Lietuvos kino rinka kol kas nestebina finansiniais pasiekimais. Vasaris turėtų būti labai palankus metas kinui (lauke vis dar tvyro šaltis, mieste nėra masinių renginių, studentams baigėsi sesija), bet žiūrovų lankomumas vis tiek mažėja. Vargu ar per paskutinį žiemos savaitgalį surinktos pajamos pradžiugino kino platinimo kompanijas ir kino teatrus.

REKLAMA
REKLAMA

Pakankamai gerą rezultatą pavyko pasiekti tik romantinei komedijai "Įsimylėti per dvi savaites" ("Two Week Notice"), kuri per tris dienas surinko 57,4 tūkst. Lt (4,6 tūkst. žiūrovų) ir daugiau nei dvigubai aplenkė artimiausius persekiotojus. Troleibusų stotelėse iškabintuose reklaminiuose plakatuose išspausdinti aktorių Sandros Bullock ir Hugh Granto veidai yra žinomi vos ne kiekvienam lietuviui, todėl buvo galima tikėtis šiek tiek didesnių pajamų (JAV kino teatruose režisieriaus Marco Lawrence'o juosta surinko 91 mln. JAV dol.). Juolab kad kiti filmai pasirodė gerokai prasčiau.

REKLAMA

Antrąją vietą užėmė komiškas veiksmo trileris "Smokingas" ("Tuxedo"), kuris buvo rodomas tik dviejuose Vilniaus kino teatruose ("Akropolio kinas" ir "Coca-Cola Plaza"). Rytų kovos menų virtuozas Jackie Chanas ir gražuolė Jennifer Love Hewitt suviliojo vos 2 tūkst. žiūrovų ir surinko 27,2 tūkst. Lt. Argi tai daug? Anksčiau toks pasiekimas buvo laikomas didele nesėkme, bet dabartinėje situacijoje kino platintojus patenkina ir tokie kuklūs skaičiai. Juos pagerinti bus sunku, nes savo eilės laukia jau daugybė kitų filmų, o ir pats "Smokingas", ko gero, nesulauks labai gerų atsiliepimų. Šiam kompanijos "DreamWorks SKG." kūriniui (50 mln. JAV dol. pajamos JAV teritorijoje) kritikos negailėjo netgi jame vaidinantis Jackie Chanas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir reikėjo tikėtis, nieko ypatingo nesugebėjo pademonstruoti internacionalinis veiksmo trileris "Ekstremalai" ("Riders"). Per tris premjerinio savaitgalio dienas filmo "Taksi" režisieriaus Gerard’o Pires naujausią darbą pamatė vos 791 žiūrovas (pajamos - 10,4 tūkst. Lt). Jau greitai į Lietuvos kino teatrus atvažiuos panašaus stiliaus juosta apie lenktynes ir vagystes "Taksi 3". Gerard’o Krawczyko režisuotus populiarių herojų naujausius nuotykius Prancūzijos kino teatruose pamatė 4,5 mln. žiūrovų (per tris savaites).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasario mėnesį naujų filmų pasiūla šalies kino teatruose buvo labai didelė. Kadangi aktyvių žiūrovų būrelis vis mažėja ir dėl didelių kainų negali pamatyti visų premjerų, tai daugelis startavusių filmų patyrė nesėkmes. Vos per tris savaites išsisėmė kriminalinė komedija "Sutrikusi mafija" (60 tūkst. Lt), komedija "Karšta pupytė" (32 tūkst. Lt) ir fantastinis veiksmo trileris "Monstrų ataka" (31,6 tūkst. Lt). Komerciniame repertuare akivaizdžiai pasimetė originalus režisieriaus Danny Boyle'o siaubo filmas "28 dienos po" (19,9 tūkst. Lt). Vaikų auditorijos nesugebėjo sudominti fantastinis nuotykių filmas visai šeimai "Prarastų svajonių sala" (25,1 tūkst. Lt).

REKLAMA

Akivaizdžiu mėnesio lyderiu tapo režisieriaus Curtiso Hansono ("Los Andželo paslaptys") drama "Aštunta mylia", kuri per 17 dienų priartėjo prie 300 tūkst. Lt pajamų ribos. Tai labai geras pasiekimas, įrodantis, kad Lietuvoje yra daug skandalingojo reperio Eminemo ir hip-hopo stiliaus muzikos gerbėjų.

Labiausiai nepasisekė romantinei komedijai "Mano didelės storos graikiškos vestuvės", kurios pajamos per antrąjį savaitgalį netikėtai nukrito net 72 proc. (vos 21,2 tūkst. Lt ir 4 vieta tarp pelningiausių filmų). Tai stebėtinai keistas ir didelis nuosmukis. Juk į gausiai reklamuojamą filmą (kino platinimo kompanija "Acme" sugebėjo surengti netgi tikras vestuves) per premjerinį seansą buvo parduota bilietų už 72 tūkst. Lt, o tokio kalibro suma anksčiau nepriklausomų kino kompanijų juostoms atrodė lyg nepasiekiamas miražas. Režisieriaus Joelio Zwicko komedijai apie graikiškus papročius Lietuvoje greičiausiai nepavyks pakartoti finansinių stebuklų, kuriais filmas nustebino JAV kino specialistus. Vos 5 mln. JAV dol. kainavusi juosta vien tik JAV kino teatruose surinko 240 mln. JAV dol. (pajamos net 48 kartus viršijo išlaidas).

REKLAMA

Atsinaujinusio kino centro "Coca-Cola Plaza" auksinės svajos, kad žiūrovai už kiną gali mokėti fantastiškai didelę 20 Lt kainą, tęsėsi vos vieną savaitę. Lietuviškos kino rinkos realybė privertė rinkodarą puikiai išmanančius ekspertus sumažinti įėjimo mokestį vakariniams seansams iki 16 Lt, tačiau situacija pernelyg nepasikeitė. Norėdami privilioti pažadėtą milijoną žiūrovų, kino centro vadovai privalės dar labiau mažinti bilieto kainą.

Juk jau artėja šiltas pavasaris ir karšta vasara, kai dauguma Lietuvos kino mėgėjų tiesiog ignoruoja kiną. Nereikia pamiršti ir vis didėjančios teatro scenos konkurencijos. Žymiausi režisieriai ir populiariausi aktoriai kuria įdomius ir originalius spektaklius, kuriems netrūksta žiūrovų dėmesio. Vos ne kiekviena premjera sulaukia anšlago. Cezario Graužinio režisuota komedija "Dėdulės sapnas" su Rolandu Kazlu ir Asta Baukute rodoma perpildytoje Jaunimo teatro salėje, o Nacionalinio dramos teatro kasose jau beveik nebėra bilietų į Eimunto Nekrošiaus naujausią spektaklį "Metai" pagal visiems gerai žinomą Kristijono Donelaičio kūrinį.

Jeigu kino platintojai ir rodytojai greitu laiku nepadarys išvadų, tai ir toliau turės tenkintis kukliomis pajamomis ir skaičiuoti nuostolius. Nebent visus išgelbės būsimi Holivudo hitai "Matrica: Perkrauta", "Terminatorius 3", "Pagauk, jei gali", "Iksmenai 2" ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų