REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra nusprendė perduoti Latvijos teisėsaugai buvusį sovietų milicijos specialaus būrio OMON narį Igorį Gorbaną.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas išduoti I. Gorbaną anksčiau sukėlė didelį atgarsį visuomenėje ir kai kurių politikų pasipiktinimą, paaiškėjus, kad smogikas galėjo dalyvauti Lietuvos pasienio pareigūnų sušaudyme Medininkų poste prieš 12 metų. Prokuratūrai dėl šio sprendimo teko aiškintis Seime ir Prezidentūroje bei atsiprašinėti už įžeistą Medininkų tragedijos aukų atminimą.

REKLAMA

Penktadienį Generalinė prokuratūra paskelbė, jog I. Gorbano atžvilgiu "visi tyrimo veiksmai baigti".

BNS žiniomis, iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus vidurdienį I. Gorbanas bus išvežtas į Lietuvos ir Latvijos Saločių pasienio kontrolės punktą, kur jį po poros valandų turėtų pasiimti Latvijos teisėsaugos pareigūnai.

I. Gorbanas išduodamas Latvijai pagal šios valstybės prašymą dėl ekstradicijos, kurį Lietuvos teisėsauga gavo dar 2002 metų lapkritį. Vilniaus apygardos teismas netrukus po to priėmė nutartį išduoti I. Gorbaną, kad Latvija jį teistų už sunkius valstybinius nusikaltimus šioje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau I. Gorbano ekstradicijos procedūra užtruko, nes jį nuspręsta apklausti, kaip galėjusį dalyvauti nužudant 7 Lietuvos muitinės ir policijos pareigūnus bei 1 sunkiai sužeidžiant Medininkų pasienio poste 1991 metais. I. Gorbanui buvo surengta akistata su vieninteliu po sunkaus sužeidimo išgyvenusiu Medininkų žudynių liudininku Tomu Šernu.

Po tyrimo Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius pareiškė, kad buvęs sovietų smogikas žudynėse nedalyvavo ir gali būti išduotas Latvijai.

"Atlikus tyrimą nustatyta, jog I. Gorbanas nužudymo metu buvo Vilniuje, tačiau į Medininkus nevyko ir Lietuvos pareigūnų nužudyme nedalyvavo", - iš Seimo tribūnos birželio pradžioje sakė A. Klimavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat paneigė, kad po sunkaus sužeidimo išgyvenęs T. Šernas atpažino I. Gorbaną kaip vieną iš žudynių dalyvių. Tačiau pats T. Šernas interviu televizijai teigė per akistatą I. Gorbaną atpažinęs.

I. Gorbaną išduoti Latvijai planuota dar birželio pradžioje, tačiau, susidarius dviprasmiškai situacijai, Generalinė prokuratūra nusprendė ekstradiciją atidėti dviem savaitėms.

I. Gorbanas Rygos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų teismo kolegijos tiriamojoje baudžiamojoje byloje yra kaltinamas už 1991 metais įvykdytus veiksmus, kuriais buvo siekiama prievartos būdu nuversti Latvijos valstybinę valdžią.

REKLAMA

Buvo paskelbta tarptautinė I. Gorbano paieška, tačiau jis nuo teisėsaugos pasislėpė. 2002 metų spalio 31 dieną I. Gorabanas iš Kaliningrado per valstybės sieną ėjo į Lietuvą ir buvo sulaikytas pasieniečių.

Kaip teigia Generalinė prokuratūra, Lietuva, išduodama kaltinamąjį, vykdo Europos konvencijos dėl ekstradicijos, taip pat Lietuvos, Estijos ir Latvijos sutarties dėl teisinės pagalbos ir teisinių santykių reikalavimus.

Lietuvos generalinės prokuratūros teigimu, Medininkų žudynių baudžiamojoje byloje toliau atliekamas ikiteisminis tyrimas ir, prokurorai yra įsitikinę, kad visi šio nusikaltimo dalyviai bus teisiami Lietuvoje. Be to, Generalinė prokuratūra teigia tikinti, kad ir Latvija įvykdys savo tarptautinius teisinius įsipareigojimus, jei tokios pagalbos prireiks Lietuvai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų