REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas išteisino Prancūzijos centrinio banko vadovą Jeaną-Claude'ą Trichet (Žaną Klodą Trišė) dėl jam pateiktų kaltinimų bankininkystės skandalo byloje, pašalindamas vieną pagrindinių kliūčių jam pakeisti dabartinį Europos centrinio banko (ECB) prezidentą olandą Wimą Duisenbergą (Vimą Deisenbergą).

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau prokuratūra dar gali apskųsti teismo sprendimą, kuris šiek tiek prasklaidė ilgą laiką tvyrojusias abejones dėl J.-C. Trichet veiklos skaidrumo.

REKLAMA

Nors Prancūzijos finansų ministerija trečiadienį pranešė, kad Prancūzija savaitgalį vyksiančiame ES viršūnių susitikime patvirtins J.-C. Trichet kandidatu į Europos centrinio banko (ECB) prezidento postą.

"Salonikuose įvyksiančiame susitikime prezidentas patvirtins Jeaną Claude’ą Trichet kandidatu į naujo Europos centrinio banko vadovo vietą", - skelbiama ministerijos pranešime.

Pagal Prancūzijos prezidento Jacques’o Chiraco (Žako Širako) ir kitų euro zonos šalių vadovų 1998 metų sutartį, dabartinį ECB prezidentą Wimą Duisenbergą (Vimą Duisenbergą) turi pakeisti Prancūzijos kandidatas.

REKLAMA
REKLAMA

60 metų J.-C. Trichet buvo kaltinamas, kad 10-ojo dešimtmečio pradžioje bendrininkavo nuslepiant tuomet valstybinio banko "Credit Lyonnais" nuostolius.

Vadovaudamas Prancūzijos iždui J.-C. Trichet buvo atsakingas už valstybinių kompanijų priežiūrą. Šis skandalas buvo vienas didžiausių Prancūzijos pokario istorijoje.

"Mane sujaudino teisingumo sistemos sprendimas, - sakė jis žurnalistams po to, kai teismas paskelbė nuosprendį. - Dar prieš trejus metus ir du mėnesius aš sakiau, kad pasitikiu teisingumo sistema ir dabar tai paprasčiausiai pasitvirtino. Esu laimingas ir tai yra viskas, ką galiu pasakyti".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ECB vadovo klausimą spręs ES lyderiai, pridūrė jis.

Prancūzijos finansų ministras Francis Mer (Fransi Meras) taip pat žurnalistams sakė, kad ES viršūnių susitikime Prancūzija dar kartą siūlys skirti J.-C. Trichet į ECB prezidento postą.

Pasak apžvalgininkų, teismui išteisinus J.-C. Trichet dėl jam pateiktų kaltinimų, ES lyderiai galės oficialiai jį patvirtinti ECB prezidentu, pagal pareigas Europoje prilystančiu JAV federalinės rezervo sistemos pirmininkui Amerikoje, kuriuo šiuo metu yra Alanas Greenspanas (Alanas Grynspenas).

Tačiau tam tikrų abejonių dar liko, nes ši bankininkystės skandalo byla dar gali būti nagrinėjama aukštesnės instancijos teisme. J.-C.Trichet buvo vienas iš devynių bylos kaltinamųjų.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų