• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau įpusėtas kurti bendras lietuvių ir vokiečių vaidybinis filmas "Getas", pasakojantis abiem šalims skaudžią istoriją apie Vilniaus gete veikusį pasmerktųjų mirčiai teatrą, yra pirma dviejų šalių kinematografininkų koprodukcija, kurios rezultato laukia ne tik Lietuvos ir Vokietijos žiūrovai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip per filmavimo darbų įpusėjimo proga surengtą spaudos konferenciją teigė filmą prodiusuojančios Vokietijos kompanijos atstovas, tikimasi, kad dvi šalis suvienijęs "Getas" gali pretenduoti į itin gausią ir daugiatautę auditoriją - žymaus Izraelio dramaturgo Joshua (Jošua) Sobolio pjesės ekranizacija autentiškoje aplinkoje turėtų susidomėti šio į 25 pasaulio kalbas išversto ir ne kartą teatruose statyto kūrinio gerbėjai.

REKLAMA

Kuriamas filmas jau buvo pristatytas ir į šių metų tarptautinį Kanų kino festivalį susirinkusiems kino platintojams, žurnalistams. Pasak "Geto" kūrėjų, būsimas filmas sulaukė tarptautinės kinematografininkų bendruomenės susidomėjimo.

"Getą" kuria kino įmonė "Seansas", bendradarbiaudama su dviem vokiečių kompanijomis - "Dragon Cene' V.I.E." bei "New Transit Entertainment".

Filme pasakojama apie Vilniaus gete veikusį žydų teatrą, kuris myriop pasmerktųjų gyvenimus pratęsė daugiau nei metams. Per šį laikotarpį į teatro pasirodymus parduota daugiau nei 70 tūkstančių bilietų, vien pirmaisiais geto teatro egzistavimo metais buvo suvaidinta 111 spektaklių. Vaidinimus stebėjo ne tik geto gyventojai, bet ir getui vadovavę naciai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia 1942 metais gete atidaryto žydų teatro idilė ne vienam įkvėpė viltį išlikti, išreikšti save ir nepasiduoti nevilčiai.

Pasak didžiausio ir ambicingiausio pastarojo meto lietuviško vaidybinio filmo projekto režisieriaus Audriaus Juzėno, "Getas" yra labai sudėtingas filmas - tematikos, emociniu atžvilgiu. Filmo kūrėjai nesiekia atsakyti į daugybę šios holokausto laikų istorijos keliamų klausimų, ekrane atkurdami universalaus skambesio istoriją apie išlikimą ir dvasios stiprybę kraštutinėse sąlygose.

Nuo gegužės iki liepos planuojama nufilmuoti apie 80 proc. filmo, o likusi dalis bus kuriama lapkričio-gruodžio mėnesiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filmo biudžetas viršija 5 mln. litų - tai yra didžiausias lietuvių kinematografijos projektas nepriklausomoje Lietuvoje. Lietuvos kultūros ministerija "Geto" filmavimui skyrė milijoną litų, taip pat naudojamos specialiai filmui paremti įkurtame "Geto fonde" sukauptos lėšos.

Nepaisant šių įspūdingų sumų, filmo kūrėjai juokauja, kad "Getas" kuriamas praktiškai be biudžeto, viskam nuolat trūksta lėšų, o panašaus masto projektas, pavyzdžiui, Holivude, gautų keliagubai didesnį finansavimą.

"Getas" filmuojamas viename seniausių Vilniaus teatrų - Rusų dramos teatre, kuriame nebuvo sunku atkurti autentiško Geto teatro atmosferą - pakako ant scenos uždangos pritvirtini datą - 1942-1943 bei Geto teatro emblemą. Istorinį filmavimo aikštelės tikroviškumą sustiprina ir Antrojo pasaulinio karo epochos drabužiais su geltonomis Dovydo žvaigždėmis apsirengę "Geto" aktoriai ir statistai - kiekvieną filmavimo dieną aikštelėje dirba apie 100 žmonių.

REKLAMA

Taip pat filmuojama Subačiaus gatvėje esančiame name - buvusiame vienuolyne, Mickevičiaus bibliotekoje, Bokšto gatvėje.

Muziką "Getui" sukūrė žinomas Lietuvos kompozitorius Anatolijus Šenderovas. Kai kurios melodijos yra autentiškos - sukurtos ir atliktos tuometinio Vilniaus geto teatro aktorių bei muzikantų. Jidiš kalba dainas įdainavo žinoma Lietuvos operos solistė Judita Leitaitė.

Pasak kompozitoriaus, kurdamas muziką filmui, jis nesiekė restauruoti, visiškai tiksliai atkurti to meto melodijų skambesio, tikėdamasis muzikinėje plotmėje perteikti laiko distanciją.

REKLAMA

Pagrindinį nacių karininko Kettelio (Ketelio) vaidmenį filme apie Vilniaus geto teatrą kuria vokiečių aktorius 25 metų Sebastianas Hulkas (Sebastianas Hiulkas). Debiutuojantis kine aktorius, anksčiau visas savo jėgas skyręs teatro vaidmenims, per spaudos konferenciją prisipažino, kad šis emociškai sudėtingas vaidmuo jam nėra lengvas, tačiau jaunam aktoriui labai padeda kolegos.

Filme taip pat vaidina žymūs vokiečių aktoriai Heino Ferchas (Hainas Ferčas) ir Jorkas Lamprechtas, vengrų aktorė, dainininkė ir balerina Erica Moraszan (Erika Morašan) atlieka Geto teatro dainininkės, vienos pagrindinių jo aktorių Chajos vaidmenį.

"Gete" filmuojasi ir Lietuvos teatro meistrai - Andrius Žebrauskas, Alvydas Šlepikas, Vytautas Šapranauskas, Margarita Žiemelytė, Adrija Čepaitė, Asta Baukutė ir kiti.

Filmo premjera įvyks Lietuvoje 2004 metais.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų