REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadangi dirbantiems pensininkams palankus Konstitucinio Teismo nutarimas galioja tik į ateitį, teismas negali priteisti iš valstybės anksčiau neišmokėtos senatvės pensijos dalies.

REKLAMA
REKLAMA

Remdamasis šiuo motyvu, Vyriausiasis administracinis teismas penktadienį (06.27) atmetė klaipėdiečio pensininko Eugenijus Stasyčio apeliacinį skundą kaip nepagrįstą ir paliko galioti pensininkui nepalankų sausio 31 dieną paskelbtą Klaipėdos apygardos administracinio teismo sprendimą.

REKLAMA

Abu teismai konstatavo, kad "Sodros" Klaipėdos skyrius pensijas sumažino ir mokėjo galiojusio įstatymo pagrindu, o pernai lapkritį paskelbtas Konstitucinio Teismo nutarimas atgaline data negalioja.

Vairuotoju dirbantis E. Stasytis iš Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodros") Klaipėdos skyriaus prašė jam priteisti 6111 litų neišmokėtos pensijos, kompensuoti 300 Lt moralinę žalą bei atlyginti bylinėjimosi išlaidas.

Skelbiant Vyriausiojo administracinio teismo sprendimą, E. Stasytis posėdyje nedalyvavo. Tačiau anksčiau jis yra žadėjęs, kad pralaimėjimo atveju kreipsis į Žmogaus teisių teismą Strasbūre.

REKLAMA
REKLAMA

Vilčių atgauti neišmokėtus pinigus pensininkams atsirado tada, kai praėjusių metų lapkričio mėnesį Konstitucinis Teismas nustatė, jog 2001 metais įvesti apribojimai gauti visą paskirtą senatvės pensiją pensininkams, turintiems draudžiamų pajamų, prieštarauja Konstitucijai.

Kovo 21 dieną Vyriausiasis administracinis teismas buvo sustabdęs E. Stasyčio ieškinio nagrinėjimą ir kreipęsis dėl išaiškinimo į Konstitucinį Teismą. Tačiau Konstitucinis Teismas atsisakė nagrinėti prašymą.

Mat Seimas Konstitucijai prieštaraujančias įstatymo nuostatas dėl pensijų apribojimų jau buvo pripažinęs netekusiomis galios, o santykių, susijusių su nemokėtos pensijos dalies mokėjimu, įstatymas nereguliuoja.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų