• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios pasaulio valstybės skirtingai vertina JAV oro smūgius Bagdadui. Japonija ir Filipinai pasiūlė pagalbą JAV. Tačiau Azijos musulmonai smerkia Irako puolimą. Jį kritikuoja ir Rusijos politikai, o Kinija paragino nedelsiant nutraukti karą Irake ir grįžti prie diplomatinių pastangų taikiai išspręsti šią krizę.

REKLAMA
REKLAMA

Japonija remia, o Azijos musulmonai smerkia Irako puolimą

Japonija ir Filipinai pasiūlė pagalbą Jungtinėms Valstijoms, ketvirtadienį (03.20) pradėjusioms karinę operaciją Irake, tačiau Azijos musulmonų lyderiai griežtai pasmerkė karinius veiksmus ir sakė, kad amerikiečiams teks užmokėti didelę kainą.

REKLAMA

Tai pareikšta maždaug tuo metu, kai amerikiečių ir britų pajėgos pradėjo karą Irake, kuris, pasak prezidento George'o W. Busho (Džordžo V. Bušo), gali būti ilgesnis ir sunkesnis, negu daugelis prognozavo.

Japonijos ministras pirmininkas Junichiro Koizumi (Džiuničiras Koidzumis), teikiantis pirmenybę ne šalies viešajai nuomonei, bet Tokijo saugumo aljansui su Vašingtonu, dar kartą išreiškė savo tvirtą paramą Jungtinėms Valstijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Filipinų prezidentė Gloria Macapagal Arroyo (Glorija Makapagal Arojo) savo ruožtu pareiškė, kad Manila politiškai ir moraliai remia veiksmus, kuriais siekiama nuginkluoti Iraką.

Tačiau Malaizijos vicepremjeras Abdullah Ahmadas Badawi (Abdula Ahmadas Badavis) sakė, kad ši ataka "bus juoda dėmė istorijoje", nes pasaulis dabar mato, kad panaudoti jėgą yra teisėta.

Arabų Lygos generalinio sekretoriaus pavaduotojas Saidas Kamalis įspėjo, kad Jungtines Valstijos, ketvirtadienį pradėjusios karą Irake, vėliau nukreips savo dėmesį ir į kitas arabų valstybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Po Irako vieną dieną ateis ir kitų arabų valstybių eilė, - sakė jis. - Kiekvienam arabų piliečiui kyla klausimas: kas suteikė įgaliojimus JAV prezidentui G. W. Bushui kištis į Irako reikalus? Kas suteikė šiuos įgaliojimus?" - klausė jis.

Tuo tarpu Indonezijoje, didžiausioje pasaulio musulmoniškoje šalyje, nuosaikiai 30 mln. musulmonų vienijančiai organizacijai "Muhammadiyah" vadovaujantis Syafii Maarifas (Sajafis Marifas) griežtai pasmerkė Irako puolimą. "Tai ataka ne prieš islamą, bet prieš žmoniją", - sakė jis.

REKLAMA

Indonezijos prezidentė Megawati Sukarnoputri (Megavati Sukarnoputri) savo ruožtu sakė, kad šalies vyriausybė griežtai nepritaria karui Irake ir ragina Jungtines Tautas susirinkti į skubų susitikimą.

"Indonezija griežtai smerkia vienašalę ataką prieš Iraką", - sakė M. Sukarnoputri per spaudos konferenciją prezidentūroje, kuri buvo surengta po kelias valandas trukusio ministrų kabineto susitikimo.

"Indonezijos vyriausybė ragina Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą [...] surengti skubų susitikimą ir jame paraginti Jungtines Valstijas bei jų sąjungininkes nutraukti karą ir prisiimti atsakomybę už galimus humanitarinius konflikto Irake padarinius", - pridūrė ji.

REKLAMA

Naujoji Zelandija išreiškė viltį, kad karas bus trumpas, ir pažadėjo skubią humanitarinę pagalbą, tačiau dar kartą atmetė galimybę paremti JAV vadovaujamą karinę kampaniją.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) sakė, kad ji sieks užtikrinti, jog dėl Irako puolimo būtų išvengta naftos tiekimo pertrūkių.

Tuo tarpu Iranas pareiškė, kad karinė operacija Irake "nepateisinama ir neteisėta", tačiau pabrėžė, kad šiame konflikte nerems nė vienos iš kovojančių pusių.

Pakistanas, svarbus Jungtinių Valstijų sąjungininkas kare su terorizmu, išreiškė apgailestavimą dėl karinės operacijos prieš Iraką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mes apgailestaujame, kad karas negali būti sustabdytas. Mes darėme viską, kad užkirtume jam kelią", - sakė Pakistano informacijos ministras Sheikhas Rashidas (Šeichas Rašidas).

Kinija reikalauja nedelsiant nutraukti karinius veiksmus Irake

Nuolatinė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narė Kinija ketvirtadienį paragino nedelsiant nutraukti karą Irake ir grįžti prie diplomatinių pastangų taikiai išspręsti šią krizę.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Kong Quanas (Kong Čiuanas) sakė, kad karas yra JT Chartijos ir tarptautinės teisės pažeidimas.

REKLAMA

"Mes griežtai raginame visas konflikto šalis nedelsiant sustabdyti karinius veiksmus", - sakė jis per spaudos konferenciją, tačiau tiesiogiai nepaminėjo Jungtinių Valstijų.

"Jos nepaisė daugumos šalių ir pasaulio žmonių nepritarimo ir pradėjo karinius veiksmus apeidamos JT Saugumo Tarybą", - sakė Kong Quanas.

Griežtas URM pareiškimo tonas nustebino Kinijos politikos apžvalgininkus, kurie prognozavo, kad Pekinas, nenorėdamas kelti grėsmės geriems santykiams su Vašingtonu, daug ramiau reaguos į karinės operacijos Irake pradžią.

REKLAMA

Rusijos politikai kritiškai vertina JAV karinę operaciją prieš Iraką

Rusijos politikai ketvirtadienio rytą neigiamai vertino ką tik pradėtą JAV karinę operaciją prieš Iraką. Federacijos Tarybos vicepirmininkas pavadino ją "savižudybe", Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotoja - "agresija", o komunistų lyderis palygino ją su hitlerinės Vokietijos veiksmais.

"JAV pradėtas karas prieš Iraką yra savižudybė", - pareiškė Federacijos Tarybos vice pirmininkas Valerijus Goregliadas. Anot jo, Rusija privalo "neteikti politinės paramos tam, kas vyksta Irake".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotoja Liubovė Sliska pažymėjo, kad Rusijos parlamentarai "turi apginti savo garbę ir priimti šią agresiją smerkiančią rezoliuciją".

Savo ruožtu Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Dmitrijus Rogozinas pareiškė, kad savo politiką Bagdado atžvilgiu Maskva pirmiausia turi grįsti savo ekonominiais ir politiniais interesais.

"Maskva pirmiausia turi galvoti apie savo interesus - kaip juos išsaugoti arba kaip bent jau sumažinti nuostolius", - sakė D. Rogozinas, dalyvaudamas televizijos kompanijos RTR laidoje.

REKLAMA

Griežčiausiai nuskambėjo RF komunistų partijos lyderio Genadijaus Ziuganovo pareiškimas. Didžiausios opozicinės organizacijos vadovas palygino Jungtines Valstijas su fašistine Vokietija ir apkaltino Ameriką pradėjus pasaulinį karą.

"Amerikos kariauna auštant smogė smūgį Bagdadui ir - kaip kadaise fašistai - iš esmės pradėjo naują pasaulinį karą", - pareiškė komunistų lyderis naujienų agentūrai “Interfax”.

Ketvirtadienį Valstybės Dūma planuoja sušaukti neeilinį posėdį Irako klausimu. Jame turėtų būti priimta speciali rezoliucija.

REKLAMA

Dėl karo susirūpinusi Prancūzija ragina jį užbaigti kiek įmanoma greičiau

Prancūzija reiškia didelį susirūpinimą dėl karo Irake ir ragina kiek įmanoma greičiau jį užbaigti, ketvirtadienį pranešė šalies užsienio reikalų ministerija. "Prasidėjus pirmajai karinei operacijai Irake, Prancūzijos valdžia reiškia savo didelį susirūpinimą, - sakoma URM pareiškime.

Prancūzija griežčiausiai iš Vakarų šalių priešinosi karui Irake ir grasino vetuoti bet kokią Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją, kuri suteiktų įgaliojimus pradėti karinius veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA

"Ji (Prancūzijos valdžia) tikisi, kad ką tik prasidėjęs konfliktas bus užbaigtas kiek įmanoma greičiau, - sakoma Prancūzijos diplomatijos žinybos pareiškime. - Ji ragina visas regiono šalis susilaikyti nuo bet kokių iniciatyvų, kurios galėtų pabloginti situaciją".

Parengta pagal PAP, "Reuters", BNS, ELTA informaciją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų