REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ir Didžiosios Britanijos karinėms pajėgoms toliau ruošiantis pulti Iraką, trečiadienį (03.19) popiežius Jonas Paulius II dar kartą primygtinai paragino išsaugoti taiką.

REKLAMA
REKLAMA

"Šią nerimo dėl taikos akimirką aš meldžiuosi už tai, kad atgytų troškimas siekti harmonijos ir susitaikymo", - pasakė Romos Katalikų Bažnyčios vadovas, kalbėdamas apie "brangią geros valios dovaną ir taiką visai žmonijai, pirmiausia tiems žmonėms, kuriems šiomis valandomis gresia karas".

REKLAMA

Tai buvo pirmas Jono Pauliaus II pareiškimas po to, kai Vašingtonas pateikė Irako prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) ultimatumą per 48 valandas išvykti iš šalies. Kitu atveju JAV ir jų sąjungininkių pajėgos surengs plataus masto puolimą ir nušalins jį nuo valdžios bei sunaikins jo masinio naikinimo ginklus. Ultimatumas baigiasi ankstų ketvirtadienio rytą Bagdado laiku. S. Husseinas ultimatumą atmetė.

82 metų Jonui Paulius II pastaruoju metu aktyviai agituoja prieš Irako karą ir tapo vienu įtakingiausių taikos šalininkų pasaulyje. Sunkiai sergantis popiežius ne kartą tarėsi tiek su karui pritariančiais, tiek karą, kaip konfliktų sprendimo priemonę, atmetančiais užsienio valstybių vadovais. Jis taip pat buvo nusiuntęs savo asmeninius taikos pasiuntinius į Bagdadą ir Vašingtoną.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Vatikanas griežtai pasmerkė vis labiau tikėtinu atrodantį karą prieš Iraką ir netiesiogiai įspėjo JAV prezidentą George’ą W. Bushą (Džordžą V. Bušą), kad jam už tai teks atsakyti prieš Dievą.

"Kas nusprendžia, kad išnaudotos visos taikios priemonės, kurias suteikia tarptautinė teisė, tas prisiima sunkią atsakomybę prieš Dievą, savo sąžinę ir istoriją", - pareiškė Jono Pauliaus II atstovas Joaquinas Navarro-Vallsas (Žoakinas Navaras-Valsas) tiesiogiai nepaminėdamas JAV ar G. W. Busho.

Popiežius trečiadienį per kalbą Šv. Petro aikštėje susirinkusiems maldininkams pakartojo esąs už taikų konflikto sureguliavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo patikėtinis taikos klausimu arkivyskupas Renatas Martinas (Renato Martino) pakartojo įspėjimą, kad karas pakurstys terorizmą ir regioninę nesantaiką.

"Mes rizikuojame sukelti gaisrą, kuris pasklis po Artimuosius Rytus, sėdamas neapykantą ir priešiškumą kaip invazinei jėgai suprastai Vakarų visuomenei, - interviu dienraščiui "La Repubblica" sakė Vatikano teisingumo ir taikos departamento prezidentas. - Jungtinės Valstijos daro rimtą klaidą".

Vatikanas skelbia prasidėjus karui neuždarysiąs savo ambasados Irake.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų