REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kovo 21 d. “Garsų pasaulio įrašai” pradeda rodyti filmą “Frida”. Juostoje, sukurtoje pagal garsios meksikiečių dailininkės Fridos Kahlo biografijos motyvus, pagrindinį vaidmenį atlieka Salma Hayek. Dalyvaukite konkurse ir laimėkite kvietimus į šį filmą.

REKLAMA
REKLAMA

Fridos Kahlo gyvenimas prasidėjo ir baigėsi Meksikoje, jos namuose, kurie buvo vadinami "Blue House" ("Mėlynieji namai"). Būsima dailininkė gimė 1910 m. liepos 7 d., nors dokumentuose užrašyta liepos 6 d. Fridos Kahlo gerbėjai audringai švenčia jos gimtadienį dvi dienas. Tai vienas pirmųjų melų, kuriuos ji pasakojo apie savo gyvenimą.

REKLAMA

Kai Fridai buvo šešeri, ji susižeidė dešinę koją, kuri visam gyvenimui liko plonesnė už kairiąją. 1925 m. rugsėjo 17 d., kai Fridai buvo 18 metų, ji pateko į kraupią autobuso avariją. Jai lūžo daugybė kaulų, o dešinėje kojoje buvo net 11 lūžių. Dešinės kojos pėda buvo visiškai sužalota, petys neatitaisomai išsuktas. Mėnesį Fridai teko gulėti ant nugaros nejudant.

Neįtikėtinas noras gyventi ir asmenybės stiprybė prikėlė Fridą ir ji netgi pradėjo vaikščioti. Netrukus po avarijos Frida pradėjo tapyti, nes lovoje jai buvo labai nuobodu. Tapyba tapo viso gyvenimo aistra. Aistra, gimusi iš skausmo.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Frida pradėjo vaikščioti, kiekviename žingsnyje ją lydėjo nepakeliamas skausmas, ilgas dienas jai teko leisti ligoninėse. Dailininkė juokavo, kad pagal operacijų skaičių ją verta įrašyti į rekordų knygą. Per gyvenimą jai teko daugiau nei 30 operacijų! Tam, kad palengvintų fizinį skausmą, Frida pasinėrė į alkoholį, narkotikus. Jos rankose nuolat rūkdavo cigaretės dūmas.

Fridai išėjus iš ligoninės, draugai ją įtraukė į meno pasaulį. Ji susipažino su Meksikos garsenybe aktore ir fotografe Tina Modotti ir Diegu Riviera.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1929 m. rugpjūčio 21 d. Diegas ir Frida susituokė. Jos meilės istorija - tai audringi jausmai, nesibaigiantys romanai su kitais vyrais ir moterimis, neapykanta, kūryba ir skyrybos. Jų santuoka buvo vadinama dramblio ir balandės jungtuvėmis, nes Diegas buvo milžiniškas ir labai stambus, o Frida mažutė ir smulkutė. Nepaisant nuolatinių Diego meilės romanų su kitomis moterimis, netgi su Fridos seserimi, jie mylėjo vienas kitą. Diegas pasiūlė Fridai nešioti tautinius drabužius: ryškias sukneles ir egzotiškus papuošalus. Šie drabužiai ir suaugę Fridos antakiai tapo šios moters atpažinimo ženklu. Diegas buvo pagrindinis žmogus, kuris žavėjosi žmonos darbais ir ją liaupsino. Frida atsilygino jam besąlygiška meile.

REKLAMA

Darbuose Frida išreiškė save: pyktį, kuris susikaupdavo audringos santuokos metais, fizinį skausmą, kuris ją lydėjo visą gyvenimą, seksualumą, kuris sklido iš vidus gelmių...

Frida mėgo tekilą, beprotiškus vakarėlius su šokiais, dainomis, gėrimais. Jai patiko pasakoti nešvankybes, šokiruoti inteligentus. Ji spindėjo grožiu - pakakdavo jai pasirodyti ir visi sustingdavo iš nuostabos. Vyrai jos geidė. Fridą nuolat lydėjo skandalingi meilės romanai.

Frida buvo biseksuali ir turėjo daugybę romanų su kitomis moterimis.

1953 m. Frida surengė parodą Meksikos sostinėje. Tuo metu jos sveikata buvo labai prasta ir daktarai uždraudė jai dalyvauti parodoje. Tačiau dailininkė išsireikalavo, kad greitosios pagalbos automobilis atgabentų ją į parodų rūmus. Ji gulėjo lovoje parodos centre, gėrė, šmaikštavo. Žurnalistai buvo sužavėti. Geresnės parodos Meksika nebuvo mačiusi.

REKLAMA

Tais pačiais 1953 m., prasidėjus gangrenai, Fridai buvo amputuota dešinė koja iki kelio. Fridą apėmė depresija, ji mėgino nusižudyti.

1954 m. liepos 13 d. Frida mirė. Oficiali mirties priežastis nežinoma. Manoma, kad tai buvo savižudybė. Paskutiniai žodžiai jos dienoraštyje buvo tokie: "Manau, kad mirtis bus džiaugsminga ir čia aš niekuomet negrįšiu..."

Šešiems “Oskarams” nominuotą juostą “Frida” su garsiąja Salma Hayek Lietuvos kino teatruose “Akropolio kinas” Vilniuje ir “Senasis trestas” Kaune žiūrėkite nuo kovo 21 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakykite į klausimus ir laimėkite “Garsų pasaulio įrašų” www.gpi.lt kvietimus į šį filmą.

Kokia buvo Fridos Kahlo vyro Diego Rivieros profesija?Su kokiu Rusijos intelektualu buvo užmezgusi romaną Frida Kahlo?Kokiame filme pirmą kartą nusifilmavo Salma Hayek?

Atsakymus siųskite adresu [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų