REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybą "Mažeikių naftos" akcijomis penktadienį Nacionalinėje vertybinių popierių biržoje siūloma sustabdyti, nes jų kursui dėl kilusios panikos gali būti suduotas žiaurus smūgis.

REKLAMA
REKLAMA

Kursas gali kristi maksimaliai dėl įvykių, susijusių su Rusijos naftos bendrove "Yukos". Ji ketvirtadienį patvirtino, kad generalinė prokuratūra areštavo 61 proc. "Yukos" akcijų paketą, priklausiusį suimtajam bendrovės vadovui Michailui Chodorkovskiui ir jo partneriams.

REKLAMA

Akcijos areštuotos po to, kai "Yukos" paskelbė už devynis šių metų mėnesius išmokėsianti didesnius nei buvo tikėtasi dividendus - 2 mlrd. JAV dolerių.

"Akcijų areštas neturi precedento. "Mažeikių nafta" yra labai glaudžiai susijusi su "Yukos". Investuotojai tikėjo, kad Lietuvos naftos įmonės veikla yra ir bus stabili, be to, vyko derybos su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB) dėl 10-15 proc. akcijų paketo įsigijimo, dabar šis procesas neabejotinai sustos. Būtent kapitalo rinka laukė ERPB atėjimo, dabar lieka nežinomybė", - Eltai sakė FMĮ "Finasta" finansų makleris Vaidotas Jonutis.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį biržoje investuotojai traukėsi iš naftos sektoriaus, ypač gausiai iš "Klaipėdos naftos". Jos akcijos pigo dar 6,38 proc. iki 0,88 lito, suprekiauta už 483,9 tūkst. litų. Minėtų akcijų vertę smukdo prasti trečiojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatai, kurie nuvylė rinką.

"Akcijas išpardavė stambesni pardavėjai. Investuotojus nuvylė naftos įmonės rezultatai - tie, kurie buvo susiskaičiavę didesnį pelną, jau spėjo pasitikrinti pozicijas ir skuba iš jų pasitraukti. Taip jau sutapo, kad kurso kritimui dar neigiamos įtakos turėjo ir visos rinkos smukimo nuotaikos", - sakė "Finastos" finansų makleris Skirmantas Chadzevičius. "Mažeikių naftos" akcijų kainą smukdė įvykiai, susiję su "Yukos" - jos pigo 3,51 proc. iki 2,20 lito, apyvarta sudarė 109,1 tūkst. litų, tačiau sesija baigėsi iki paskelbimo apie akcijų areštą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienos didžiausios privačios bendrovės akcijų areštas yra precedento neturintis reiškinys Rusijoje nuo Sovietų Sąjungos iširimo 1991 metais.

Visą ketvirtadienį pamažu mažėjęs "Yukos" akcijų kursas, pasirodžius žiniai apie kontrolinio akcijų paketo areštą, staiga smarkiai smuko, o kitų naftos bendrovių akcijų kursas irgi krito.

"Yukos" akcijos, denominuotos rubliais, kuriomis prekiaujama Maskvos vertybinių popierių biržoje MICEX, ketvirtadienį neteko 18 proc. vertės, o akcijos, denominuotos JAV doleriais, kuriomis prekiaujama RTC vertybinių popierių biržoje, smuko 12,56 procento.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų