REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas paneigė informaciją, esą jis ir jo aplinka turi ryšių su tarptautiniais nusikaltėliais. "Kategoriškai neigiu ir atmetu prasimanymus", - sakė R.Paksas per Lietuvos nacionalinę televiziją ketvirtadienio vakarą.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas, perskaitęs pareiškimą žinių laidoje "Panorama", teigė esąs "apstulbintas ir šokiruotas, kad siekiant apginti kai kurias interesų grupes ir bijantis bet kokių permainų, ant politinio lošimo stalo klojamas valstybės autoritetas, žmonių saugumas ir visų jūsų ateitis".

REKLAMA

"Kategoriškai neigiu ir atmetu prasimanymus. Neabejoju, kad atsakingi mūsų valstybės pareigūnai sugebės nustatyti, kas yra tiesa, o kas - tik bet kokias padorumo ir sveiko proto ribas peržengę politiniai žaidimai", - sakė prezidentas.

Jis pranešė, kad susipažinęs su ketvirtadienį vakare gauta Valstybės saugumo departamento pažyma, sustabdė savo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Remigijaus Ačo įgaliojimus ir jis įstatymo nustatyta tvarka kreipsis į teisėsaugos institucijas kaltinimų jam.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas pranešė penktadienį sušauksiąs Valstybės gynimo tarybą.

Televizijos kanalas LNK ketvirtadienį pranešė, kad Lietuvos specialiosios tarnybos pateikė Seimo vadovybei bei frakcijų seniūnams informaciją apie prezidento R.Pakso bei jo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais R.Ačo ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais.

LNK tarp tokių nusikaltėlių minėjo Rusijos nusikalstamo pasaulio autoritetą Anzorį Aksentjevą Kikališvilį.

R.Paksas per nacionalinę televiziją pareiškė, kad VSD pateiktos pažymos paviešinimas, nepateikus jos prezidentui, "gali būti įvardyta kaip sąmokslas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Šitokių veiksmų imamasi vizitų į Europos Parlamentą, Berlyną, Vašingtoną ir Briuselį išvakarėse. Tai rodo, jog tai gali būti iš anksto gerai suplanuoti veiksmai, siekiant sumenkinti prezidento autoritetą, net negalvojant apie pasekmes valstybei ir jos piliečiams", - sakė R.Paksas.

"Dar kartą atsiriboju nuo visų šiandien mestų bandymų susieti mane su nusikalstamu pasauliu", - sakė jis.

"Esu tikras, kad netrukus visi šios istorijos užsakovai bus įvardyti", - sakė prezidentas.

Dėl VSD informacijos Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ketvirtadienio vakarą susitiko su prezidentu R.Paksu. Taip pat dėl šios informacijos sustabdyta ligšiolinio Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus Mečio Laurinkaus atšaukimo iš pareigų procedūra.

REKLAMA

M.Laurinkus ruošėsi važiuoti dirbti ambasadoriumi Ispanijoje, antradienį Seimui jau buvo pristatyta naujojo vadovo Gintaro Bagdono kandidatūra.

A.Paulauskui ir Seimo frakcijų vadovams ši informacija buvo pateikta ketvirtadienį popiet per susitikimą specialiųjų tarnybų vadovais.

BNS žiniomis, susitikime buvo pateikti R.Ačo pokalbių su R.Pakso finansiniu rėmėju verslininku Jurijum Borisovu ir pastarojo su - A.Aksentjevu Kikališviliu bei kitais asmenimis Maskvoje įrašai. Įrašuose, pasak vieno BNS šaltinio, esą girdėti reikalavimai, kad R.Paksas "vykdytų prieš rinkimus duotus įsipareigojimus".

REKLAMA

Pasak kito šaltinio, įrašuose girdėti grasinimai M.Laurinkaus adresu, todėl ketinama skirti jam apsaugą.

BNS žiniomis, antradienį šiai informacijai apsvarstyti ketinama šaukti neeilinį Seimo posėdį.

Pasak Seimo pirmininko atstovo spaudai Arvydo Žilinsko, neeiliniame posėdyje parlamento vadovas siūlys suformuoti laikinąją parlamentinę tyrimo komisiją ir paprašė frakcijų pateikti kandidatus į šią komisiją.

Paklaustas, ar turima informacija leidžia svarstyti apie apkaltos organizavimą prezidentui, A.Žilinskas atsakė nekomentuosiąs, nes pateiktoji informacija yra įslaptinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikime su A.Paulausku ir Seimo frakcijų vadovais dalyvavo VSD vadovas Mečys Laurinkus, generalinis prokuroras Antanas Klimavičius, Lietuvos policijos generalinis komisaras, kiti aukšti teisėsaugos pareigūnai.

Po šio susitikimo A.Paulauskas nuvyko į Prezidentūrą pas R.Paksą. Po pokalbio su prezidentu Seimo pirmininkas pranešė žurnalistams informavęs apie frakcijų sprendimą sustoti svarstyti naujojo VSD vadovo kandidatūrą, nes "reikėtų patikrinti kai kuriuos faktus, kurie iškilo šitame svarstymo etape".

A.Paulauskas neatsakė, ar medžiagoje, kurią jis nunešė į Prezidentūrą, minima prezidento pavardė.

REKLAMA

"Aš nenorėčiau komentuoti tos medžiagos, nes ji yra įslaptinta, ir viskas, kas joje parašyta, yra valstybinė paslaptis", - sakė A.Paulauskas. Anot jo, "yra daug pavardžių, bet visa medžiaga yra įslaptinta".

Generalinis prokuroras A.Klimavičius BNS sakė, kad penktadienį jis kartu su VSD bylas kuruojančiu pavaduotoju Gintaru Jasaičiu susipažins su pateikta medžiaga.

"Aš informuotas apie tai, ką turėčiau žinoti", - sakė A.Klimavičius.

"Prokuratūra dirba savo darbą, valstybės saugumas dirba savo darbą. Sueisim mes tie, kurie gali atlikti ikiteisminį tyrimą, ir žiūrėsim, ką turim".

REKLAMA

Saratovo teisės instituto ir Rusijos URM Diplomatinės akademijos absolventas, 55-erių metų verslininkas Anzoris Aksentjevas Kikališvilis yra siejamas su prieštaringai vertinama Rusijos bendrove "Asociacija XXI vek". 1997 metais jis įkūrė visuomeninę organizaciją "Visos Rusijos liaudies politinė partija". Anot Rusijos žiniasklaidos, A.Kikališvilis, prieš kelerius metus pakeitęs pavardę į Aksentjevo, yra artimai susijęs su "Rusijos mafijos krikštatėviu" tituluojamu dainininku Josifu Kobzonu ir 1994 nužudytu kriminaliniu autoritetu Otariu Kvantrišviliu. Dalyvauja kelių sporto rėmimo fondų veikloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę Seimo plenariniame posėdyje VSD vadovas M.Laurinkus pareiškė, kad Lietuvoje aktyviai veikia tiesiogiai su Rusijos ir tarptautiniais nusikaltėliais susijusi "Asociacija XXI vek".

"Jos vadovas A.Aksentjevas palaiko kontaktus su Lietuvos nusikalstamų grupuočių vadovais, kurie pretenduoja ir pretenduos dalyvauti privatizuoti strateginius objektus", - pareiškė M.Laurinkus.BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų