• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors kiekvienoje Lietuvos mokykloje yra vidutiniškai po 11,5 kompiuterio, internetu naudojasi tik pusė mokyklų, o penkiose savivaldybėse nėra nė vienos nuolatinį interneto ryšį turinčios mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuos skaičius Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitetui trečiadienį (05.07) pateikė švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

REKLAMA

Viceministro pateiktoje suvestinėje nurodyta, kad tik 891 mokykloje iš 1978 veikiančių mokymo įstaigų mokiniai gali naudotis internetu. Prie interneto neprijungta nė viena Alytaus ir Klaipėdos miestų bei Zarasų, Joniškio ir Šiaulių rajonų savivaldybėms priklausanti mokykla.

Vilnių šioje srityje R. Vaitkus pavadino taip pat vienu iš labiausiai atsiliekančių.

"Vilniaus mieste mokyklos kompiuteriais aprūpintos blogiausiai, tokia pat situacija ir sostinės bibliotekose", - sakė R. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė Vilniaus savivaldybės Informacinių technologijų plėtros skyriaus vedėjas Giedrius Rakauskas, iš 122 sostinės mokyklų interneto ryšys veikia 80-yje. Kai kuriose mokyklose už internetą moka moksleivių tėvai arba šis ryšys įjungtas laikinai, todėl už jį mokėti nereikia.

Tuo tarpu viceministras R. Vaitkus tvirtina, kad sostinės mokyklos, palyginti su kitų savivaldybių mokslo įstaigomis, kompiuterizavimo srityje atsilikusios, nes pastaraisiais metais neefektyviai naudojamos "mokyklinio krepšelio" lėšos.

"Nors 2002 metais Vilniui jos padidėjo 12 mln. litų, bet užuot visus pinigus nukreipus švietimui, beveik visi jie buvo skirti infrastruktūros projektams finansuoti, skoloms už šildymą dengti", - tvirtino R. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Rakausko teigimu, sostinės savivaldybė iki kitų mokslo metų pradžios sudarys sąlygas visoms Vilniaus miesto mokykloms prie interneto prisijungti ne laikinai. Nuolatinį ryšį garantuotų "Lietuvos telekomas".

R. Vaitkus pareikalavo, kad už mokyklų kompiuterizavimą atsakingi Vilniaus miesto savivaldybės pareigūnai ieškotų pigesnio mokyklų prisijungimo prie interneto galimybių.

"Reikia baigti flirtuoti su komerciniais interneto ryšio tiekėjais, šiuokart - su "Lietuvos telekomu", ir jungtis prie pigesnes paslaugas teikiančio Lietuvos mokslo ir studijų kompiuterių tinklo "Litnet", - sakė R. Vaitkus.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, 1978-ose šalies mokyklose mokosi beveik 565 tūkst. moksleivių. Vienu mokykloje esančiu kompiuteriu gali pasinaudoti vidutiniškai 25 mokiniai. Prieš dvejus metus vienu kompiuteriu galėjo naudotis vidutiniškai 60 moksleivių.

Visose šalies mokyklose yra 22,7 tūkst. kompiuterių, iš jų 13,3 tūkst. prijungti prie interneto.

Ministerijos duomenimis, mokyklų prisijungimo prie interneto galimybes maksimaliai yra išnaudojusios Birštono, Druskininkų, Palangos, Panevėžio miesto, Rietavo, Šiaulių miesto, Tauragės, Utenos, Trakų rajonų savivaldybės, nes visos arba beveik visos joms pavaldžios mokyklos naudojasi internetu.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų