• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Referendumo dėl rinkimų sistemos pakeitimo iniciatoriai tikisi laiku surinkti būtinus 300 tūkst. iniciatyvą remiančių piliečių parašų ir jau pirmadienį įteikti juos Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

REKLAMA
REKLAMA

"Aš manau, kad mes surinksime parašus", - BNS sakė vienas iš referendumo organizatorių, Verslo ir darbdavių konfederacijos vykdomasis direktorius Danas Arlauskas.

REKLAMA

Iki galutinio termino likus mažiau nei savaitei, D. Arlauskas antradienį (05.13) dar negalėjo pasakyti, kiek tiksliai parašų jau yra surinkta, nes tai visoje Lietuvoje daro daugiau nei 400 rinkėjų ir visų jų duomenys dar nesuskaičiuoti.

"Dar laiko turime. Į VRK atvyksime pirmadienį", - sakė D. Arlauskas.

Parašus buvo pradėta rinkti vasarį. Trijų mėnesių terminas baigiasi pirmadienį, gegužės 19 dieną.

D. Arlauskas neigė referendumo iniciatoriams pareikštus priekaištus dėl pažeidimų, padarytų renkant rėmėjų parašus per savaitgalį vykusį kitą referendumą - dėl stojimo į ES.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes kreipėmės oficialiai, prašydami leisti rinkti parašus balsavimo patalpose, nes mes manėme, kad tai daugiau pritrauks žmonių, tačiau VRK mums atsakė, motyvuodama tuo, kad tai trikdys žmones. Jų valia, neleido - tai neleido. Todėl mes nutarėme pasinaudoti galimybe rinkti šalia rinkimų apylinkių", - teigė D. Arlauskas.

Seimo rinkimų sistemos keitimo pagrindinis iniciatorius yra parlamentaras, Socialliberalų frakcijos narys Viktoras Uspaskichas. Jo siūlomų pakeitimų esmė - į Seimą rinkti 71 parlamentarą vienmandatėse apygardose, turinčiose vienodą skaičių rinkėjų, ir dar 60 parlamentarų - po vieną nuo kiekvienos savivaldybės, nepriklausomai nuo joje gyvenančių rinkėjų skaičiaus, be to, suteikti teisę rinkėjams atšaukti nepatikusius parlamentarus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu į Seimą 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse apygardose, 70 - pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje.

Visos svarbiausios Lietuvos politinės partijos - ir valdžios, ir opozicijos, taip pat Seimo pirmininkas, šalies prezidentas ir premjeras vieningai pasmerkė V. Uspaskicho iniciatyvą kaip keliančią grėsmę demokratinei rinkimų tvarkai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų