• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį septynios Europos valstybės pasirašė sutartį, pagal kurią iš gamintojos "Airbus" įsigis 180 karinių transporto lėktuvų. Naujasis įsigijimas rodo, jog po ne vienerius metus trukusio delsimo prasidėjo didžiausio ir ambicingiausio Europos gynybos projekto įgyvendinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Sandoris, kurį "Airbus" kontroliuojanti EADS įvertino 20 mlrd. eurų, numato lėktuvų tiekimą septynioms Europos valstybėms: Belgijai, Didžiajai Britanijai, Prancūzijai, Vokietijai, Liuksemburgui, Ispanijai ir Turkijai.

REKLAMA

"Airbus" pranešime teigiama, jog ji taip pat derasi su kitomis dideles oro pajėgas turinčiomis valstybėmis, susidomėjusiomis naujos kartos naikintuvu.

"(Naujasis) A400M yra gerai pasirengęs pakeisti didžiąją dalį pasaulinės taktinių transporto lėktuvų flotilės", - sakoma dviejų EADS vadovų - Philippe Camus (Filipo Kamiu) ir Rainerio Hertricho - pranešime.

Būtinybę padidinti savo strategines karines oro pajėgas Europos šalys pripažino per 1991 metų Persijos įlankos karą. Ši būtinybė dar labiau išryškėjo per konfliktą Kosove, kai europiečiams kilo rimtų problemų perkelti karius, įrangą ir būtinus krovinius.

Nepaisant to, pasiekti galutinį susitarimą dėl A400M nebuvo lengva. Iš projekto pasitraukė Italija ir Portugalija, o Vokietija sumažino užsakomų lėktuvų skaičių. Praėjusią savaitę paskutinę kliūtį pašalino Vokietijos parlamento biudžeto komitetas, pritaręs 60 lėktuvų įsigijimui.

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų