REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teigiamai vertindama atliktus darbus, reikalingus Ignalinos atominės elektrinės pirmojo bloko uždarymui, Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) kartu susirūpinusi tuo, kad iki šiol neparengtas galutinis atominės jėgainės pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimo planas.

REKLAMA
REKLAMA

"Rūpestis, ar viską spėsime laiku padaryti, egzistuoja", - pirmadienį (05.19) Vilniuje spaudos konferencijoje sakė VATESI viršininkas Saulius Kutas.

REKLAMA

Jis pripažino, kad dėl to gali pradėti strigti pirmojo bloko uždarymo projektų rengimas, o tai neišvengiamai padidintų uždarymo kainą. S. Kuto teigimu, jeigu nustatytu terminu pirmąjį bloką reikėtų sustabdyti ir jis po to nedirbtų, bloko priežiūra per metus, labai atsargiais vertinimais, gali kainuoti apie 100 milijonų litų.

Pagal įstatymą galutinis atominės jėgainės pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimo planas turėjo būti parengtas pernai kovo mėnesį, tačiau šis darbas, atliekamas Ignalinos atominės elektrinės, užsitęsė. "Skųstis finansavimu nevertėtų - pinigų dabar pakanka", - teigė S. Kutas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, viena vertus, vėlavimą lėmė patirties stoka - tokio tipo reaktorius bus stabdomas pirmą kartą pasaulyje. Be to, yra tam tikrų problemų ir bendraujant su tarptautine projektų valdymo grupe, pačių jėgainės darbuotojų abejonių, ar reikia skubėti. Kartu VATESI vadovas nurodė, kad panaudoto kuro saugojimo ir kiti projektai bei priemonės, reikalingos pasirengti elektrinės uždarymui, įgyvendinamos, projektai rengiami kokybiškai, nors nėra visą procesą koordinuojančio uždarymo plano.

S. Kutas minėjo, kad pirmąsias atominės jėgainės pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimo plano versijas gavo pernai vasaros pabaigoje. Ignalinos atominei jėgainei tą planą tenka tobulinti atsižvelgiant į pernai lapkričio 20 dieną Vyriausybės priimtą nutarimą, kuriuo nustatytas atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo būdas - neatidėliotinas išmontavimas. Tai nepertraukiamas procesas, kai po galutinio sustabdymo elektrinė pradedama išmontuoti, o baigiama visišku teritorijos ir radioaktyviųjų atliekų sutvarkymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VATESI eksploatavimo nutraukimo ir radiacinės saugos skyriaus vedėjas Rimantas Krenevičius minėjo, kad pasirinktu neatidėliotino išmontavimo būdu Ignalinos atominės elektrinės uždarymas gali tęstis 30-35 metus, vien jo techniniai darbai (be būsimų socialinių išlaidų ir išlaidų branduolinio kuro laidojimui) dabartinėmis kainomis kainuotų 1,1-1,2 mlrd. eurų. Įvertinus būsimą infliaciją ir atlyginimų augimą iki Europos Sąjungos lygio, vien techninių darbų kaina gali pasiekti 2 mlrd. eurų.

S. Kutas priminė, kad su Europos Sąjunga Lietuva yra susitarusi tik dėl pasirengimo uždaryti Ignalinos atominės elektrinės pirmąjį bloką finansavimo iki 2006 metų. Šiuo laikotarpiu tam reikalui ES pažadėjo skirti per 500 mln. eurų. "Dėl ateities finansinės paramos kol kas yra tik geros valios pareiškimas", - minėjo VATESI vadovas.

REKLAMA

Jis patvirtino, kad iki šių metų rugsėjo numatoma galutinai baigti licencijavimui rengiamo Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko saugos analizę. Tada VATESI spręs, ar išduoti ilgam laikui šio bloko naudojimo licenciją.

Ignalinos atominės elektrinės pirmajam blokui eksploatacijos licencija buvo išduota 1999-aisiais penkerių metų laikotarpiui. Antrajam blokui VATESI išduoda licencijas vieniems metams - iki kasmetinio planinio remonto.

Ignalinos atominės elektrinės nauja saugos analizė iš esmės baigta pernai, dabar VATESI bei Lietuvos ir užsienio techninės paramos organizacijos ją recenzuoja.

Lietuva yra pasižadėjusi iki 2005-ųjų pasirengti uždaryti pirmąjį Ignalinos atominės elektrinės bloką, o 2009 metais - antrąjį bloką, jei gaus reikiamą tarptautinę paramą.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų