• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepą pradėsianti veikti naujoji Kaliningrado tranzito tvarka gali būti pavyzdžiu kuriant bevizį režimą tarp Rusijos ir Europos Sąjungos (ES), mano Lietuvos diplomatai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Evaldas Ignatavičius, tarp Lietuvos, Rusijos ir ES pasiekti susitarimai dėl tranzito yra puikus konstruktyvaus bendradarbiavimo pavyzdys.

REKLAMA

Komentuodamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą šeštadienį vykstančiame Rusijos ir ES viršūnių susitikime, kad Rusija sieks bevizio režimo su ES, E.Ignatavičius sakė, kad Lietuva tokiai galimybei neprieštarauja ir pati gali pasiūlyti galimos sistemos modelį - naująją Kaliningrado tranzito tvarką.

Be to, kaip priminė diplomatas, derindamos tranzito sąlygas, Lietuva ir Rusija pasirašė readmisijos sutartį. Analogiško susitarimo su Rusija siekia ir ES. Būtinybę Rusijai pasirašyti readmisijos sutartis akcentavo ir šios šalies prezidentasV.Putinas, kalbėdamas apie bevizio režimo galimybes.

REKLAMA
REKLAMA

Readmisijos sutartį su Lietuvą jis pavadino puikiu bendradarbiavimo pavyzdžiu, kaip galima spręsti jautrius klausimus.

Susitarimas dėl nelegaliai atvykusių asmenų grąžinimo (readmisijos) buvo pasirašytas gegužės 12 dieną Vilniuje. Dokumentas turėtų įsigalioti iki liepos 1 dienos, kuomet per Lietuvos teritoriją į Kaliningrado sritį ar iš jos vyksiantiems Rusijos piliečiams bus pradėti išduoti supaprastinti kelionės dokumentai.

Rusijoje readmisijos susitarimą turi ratifikuoti Rusijos parlamentas - Federacijos Susirinkimas, kurį sudaro Valstybės Dūma ir Federacijos Taryba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva yra pirmoji ir kol kas vienintelė valstybė, su kuria Rusija pasirašė susitarimą dėl readmisijos. Šis dokumentas bus taikomas ne tik nelegaliai į Lietuvos ir Rusijos teritorijas atvykusiems šių šalių asmenims, bet ir trečiųjų valstybių piliečiams.Pasirašyti susitarimą dėl readmisijos ir ratifikuoti sienos sutartį ir Rusija įsipareigojo pernai derėdamasi su Europos Sąjunga (ES) dėl Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos per Lietuvos teritoriją.

Pernai lapkritį ES ir Rusijos vadovai sutarė, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą į ir iš Kaliningrado srities vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionių dokumentus ar supaprastintus kelionių geležinkeliu dokumentus. Pastaruosius išduos tranzitiniuose traukiniuose dirbsiantys Lietuvos konsuliniai pareigūnai.

REKLAMA

Nuo vasario 1 dienos Lietuva sugriežtino pasų režimo reikalavimus tranzitu vykstantiems piliečiams. Tokia tvarka įvesta siekiant, kad Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvos teritoriją nesukliudytų šaliai prisijungti prie Šengeno erdvės.Šengeno sutartis reglamentuoja laisvą judėjimą per sienas tarp jos dalyvių.

Lietuva kitąmet tapti pilnateise ES nare, o apie 2006-2007-sius tikisi prisijungti prie Šengeno sutarties.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų