• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus konferencijos "Bendra vizija bendrai kaimynystei" dalyviai savo pranešimuose kreipia žvilgsnius į Baltarusiją: JAV viceprezidentas Dickas Cheney paragino nedelsiant paleisti iš kalėjimų demokratijos aktyvistus, o Lenkijos prezidentas Lechas Kaczyniskis siūlė skatinti demokratiją nekreipiant dėmesio į problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei demokratija yra teisybė Vilniuje, ji teisybė ir Minske

JAV viceprezidentas Dickas Cheney (Dikas Čeinis) paragino Baltarusijos režimą nedelsiant paleisti iš kalėjimų demokratijos aktyvistus ir kviečia Rusiją nebenaudoti energetikos šaltinių kaip šantažo ir spaudimo priemonės kitoms valstybėms.

REKLAMA

"Baltarusijos režimas turi nedelsiant nutraukti neteisėtus veiksmus ir paleisti iš kalėjimo Aleksandrą Milinkevičių ir kitus demokratijos šalininkus", - ketvirtadienį Vilniuje, konferencijoje "Bendra vizija bendrai kaimynystei" pareiškė D. Cheney, pavadinęs prezidento Aleksandro Lukašenkos valdžią "paskutine diktatūra".

Jis taip pat sakė norįs matyti Rusiją tarp demokratinių valstybių ir pabrėžė, kad prezidento Vladimiro Putino valdžia suvaržė žmogaus teises ir spaudos laisvę.

REKLAMA
REKLAMA

"Daugelyje pilietinės visuomenės sričių - nuo religijos ir žiniasklaidos iki pilietinių organizacijų ir politinių partijų - ši vyriausybė neteisėtai ir nederamai suvaržė žmogaus teises", - sakė JAV viceprezidentas.

Be to, anot jo, teisėtų interesų gynimu negalima pateisinti, "kai nafta ir dujos tampa bauginimo ir šantažo įrankiu, manipuliuojant tiekimu arba bandymais monopolizuoti jų transportavimą".

Jis pabrėžė, kad iš Vilniaus bus "toliau skleidžiamos laisvės, demokratijos ir taikos idėjos".

"Jeigu tvirtai ginsime principus, kurie, kaip žinome, yra teisingi, paversime šį prasidedantį amžių kylančių vilčių amžiumi", - sakė JAV viceprezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Demokratija yra nauda kiekvienam ir niekam nekelia pavojaus. Kas teisinga Vilniuje, teisybė ir Tbilisyje, ir Kijeve, ir taip pat teisybė Minske ir Maskvoje", - sakė D. Cheney.

Baltarusija nusipelnė prisijungti prie demokratiškos Europos šeimos

JAV viceprezidento pasiūlyta tema buvo akcentuojama ir Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio (Lechas Kačinskis) pranešime. Jis paragino skatinti demokratinius procesus autoritarinio režimo valdomoje Baltarusijoje.

"Demokratija - sėkmingas projektas, kuris turi ateitį. Jos skatinimas dažnai sukelia ir problemų, tačiau jis yra reikalingas", - tarptautinėje konferencijoje "Bendra vizija bendrai kaimynystei" ketvirtadienį sakė L. Kaczyniskis.

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad demokratija yra tai, "ką reikia plėtoti ir skatinti žmonėse", todėl kiekvienos šalies demokratija turi ir savo istoriją. Čia jis prisiminė Lenkijos komunistinį režimą išklibinusį "Solidarumo" judėjimą ir pabrėžė, kad laisvės judėjimai Europoje užtruko ilgiau nei tęsėsi Antrasis pasaulinis karas.

"Mes dirbome ilgai, rėmėme demokratinius judėjimus ir ilgai kovojome dėl jų", - kalbėjo jis.

Tačiau, anot L. Kaczynskio, svarbiausia, kad pačios tautos nuspręstų, jog nori sukti demokratiniu keliu.

REKLAMA

Taip pat jis reiškė apgailestavimą dėl demokratijos stokos Baltarusijoje.

"Baltarusijoje išties yra demokratijos problema ir mes esame giliai įsitikinę, kad čia kyla demokratijos skatinimo problemų. Aš manau, kad tas demokratijos skatinimas yra reikalingas Baltarusijai, bet tik tauta turi apsispręsti, kaip tai daryti, ir ar reikia tai daryti. Parama Baltarusijos demokratinei opozicijai yra labai svarbi. Ši opozicija turi būti remiama taikiomis priemonėmis ir ta parama turi būti rezultatyvi. Aš manau, kad Baltarusijos žmonės, tauta prisijungs prie demokratinės Europos šeimos, nes jie yra to nusipelnę", - kalbėjo Lenkijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjunga ir JAV paskelbė nedemokratiškais ir neteisėtais kovo mėnesį vykusius rinkimus Baltarusijoje, kuriuose pergalę paskelbė autoritarinis prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Dėl žmogaus teisių pažeidimų ir opozicijos slopinimo dabartinis Minsko režimas vadinamas "paskutine diktatūra Europoje".

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų